Wp/fit/Para

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Para

Para

edit

Ihmiset luovat paran (r. bära, bjära) joka kantaa lahjoja, enniiten maitoa ja voita kunnialisille ihmisille. Se on emänän apulainen, mutta kans rosvo joka niinu punanen lankakehrä pyörii yli monta kuntaa ja varastaa emänälle.

Kainulasjärvi: -Yksi ämmä ku se synnytti parraa saunassa se sano että synny, synny para. Para, mie sinun, sie minun, ja seisonu raamatun päälä itte saunan laattialla. Ja takaperin menny ikkunasta. Ku sen sitte piti sanoa että voita ja maitoa kantamhaan, se huusiki pahanilkinen trenki ikkunan takkaa että: -Kusta ja paskaa kantamhaan, ja se tuliki talo täythöön kusta ja paskaa.

Täränössä sanothiin kun synnytethiin para: -Synny, synny para rukka voita ja fiiliä kantamhaan.

Kemissä parraa tehthin riihesä pohtimela. Siinä oli öylätti, ja hoethin: -Synny para, synny para, ja para syntyi. Sillon se kanto mitä oli käsketty kantaa.

Kittilässä tiethään ette para rappoo voita ja päälistä. Kittilässä sanat menevät: -Synny, synny para, puolen annan sielustani ja puolen ruumistani ja enemän elämästäni. Nattavaarassa piti leikata pikku haavoja kätheen joka tuorestai, 3-4 kertaa, ja luvata antaa oman sielun pirule jälkhiin kuoleman. Jos teki sen sai paralta apua kantamhaan maitoa ja voita. Para kysyi emänältä mitä piti kantaa ja mihinkä. Trenki kerisi huutaa pirtin muurin takkaa: -Kanna paskaa! Para kuunteli sitä joka sanoi oikeassa aijassa. Para kanto paskaa navetoista ja otti suorhaan vasthaan ulkohyysikässä kun joku laski paskaa. Ja para kanto paskaa emänälle talhoon ette se oli hukkumassa paskhaan. Taloi meni hukhaan.

Paraki saattaa tärväintyä ja jopa kuolla. Kerran yks noita näki punasen paran kivelä ja ampui sen. Paran huuto ja rääkky kuului kauas, mutta se kuoli.

Kattokaa

edit

Lissää tietoja: Kansansusko