Wp/cnr/Skadarsko jezero

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Skadarsko jezero

Skadarsko jezero, je najveće jezero u Južnoj Evropi. 2/3 pripadaju Crnoj Gori a 1/3 Albaniji. Ovo kraško jezero i njegovo priobalje je proglašeno nacionalnim parkom 1983. godine. Na Jezeru živi, gnijezdi se, zimuje ili preseljava 281 vrsta ptica, pa Jezero ima status Područja od međunarodnog značaja za boravak ptica (IBA) i nalazi se na svjetskoj listi vodenih staništa od međunarodnog značaja (RAMSAR). U Parku živi 48 vrsta riba, 50 vrsta sisara, brojni vodozemci, gmizavci i insekti. Skadarsko jezero je najveće jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu, površine 369,7 km² (od toga Crnoj Gori pripada 221,8, a Albaniji 147,9 km²). Dužina mu je od Vranjine do Skadra 40 kilometara, a širina na nekim mjestima 14 kilometara. Dubina od 4 do 6 metara, a sve dalje što se ide ka zapadnome brijegu još je veća. Prema godišnjim dobima mijenja veličinu, a vode prima iz mnogo rijeka. Otiče rijekom Bojanom u Jadransko more. Jezero je nastalo putem rastvaranja krečnjačkih stijena u tektonskom bazenu, a prema nekim istraživanjima vrijeme formiranja ovog jezera smatra se period od nastanka svijeta, a računa se 65 miliona godina unazad. Jezero je ranije bilo zaliv Jadranskog mora, a danas je odvojeno aluvijalnim tjesnacem. Jezero se puni na račun 6 rijeka, od kojih su najveće Morača i rijeka Crnojevića. A iz njega se izliva rijeka Bojana u oblasti grada Skadra. U prośeku, ukupna površina jezera se u zimskom periodu povećava do 523 km2. Nesumnjivo, to nije najveće jezero u Evropi, po površini, ali ulazi u 15 najvećih evropskih jezera i zauzima 13 poziciju. Krstareći jezerom se mogu viđeti lokvanji sa ogromnim bijelim cvjetovima, unutar kojih su žute kockice i koje obrazuju cijeli niz koji izgleda kao vodeni tepih. U Skadarskom jezeru živi ogroman broj slatkovodnih riba, među kojima je krap, slatkovodna jegulja, pastrmka i druge vrste.

Skadarsko jezero

Takođe, Skadarsko jezero postaje u ljetnjem periodu dom ptica, kao što su kormorani. Ljeti se mogu viđeti čaplje, patke i galebovi, kao i crni ibisi. Na teritoriji Skadarskog jezera živi jedan od nekoliko vrsta pelikana, po vrsti čupavi pelikan. Ukupan broj vsta ptica koje žive na Skadarskom jezeru je oko 220. Na jezeru se nalazi veliki broj manastira i crkava, izgrađenih na ostrvima. Među njima su Vranjina, Starčevo, Beška, Moračnik.

Uticaj na klimu edit

Rijeka Bojana povezuje Jezero sa Jadranskim morem. Naime, preko rijeke Morače koja se uliva u Skadarsko jezero, a iz kojeg ističe rijeka Bojana u Jadransko more, stvara se vodeni sistem koji čini otvoren put toplim vazdušnim strujama i uticajima mediteranske klime. Usljed blizine kraških cjelina u Podgoričko-Skadarskoj udolini i prodoru toplijeg mediteranskog vazduha stvara se poseban tip klime koji se naziva submediteranski ili izmijenjeno-mediteranski tip klime.

Izvori edit