Wp/cnr/Princ Nikola II Petrović Njegoš

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Princ Nikola II Petrović Njegoš

Nikola II Petrović Njegoš, (cnr. ćiril. Никола II Петровић Његош) (7. jul, 1944. - ) je prijestolonasljednik Krune Crne Gore i nasljednik kuće Petrović Njegoš, sin princa Mihaila i praunuk crnogorskog kralja Nikole I.

Titule edit

Obraćanje i status; Njegovo Kraljevsko Veličanstvo (NjKV)

Titule edit

Nadvojvoda Grahova i Zete

Veliki gospodar reda Petrović Njegoš

Veliki gospodar reda Svetog Petra Cetinjskog

Veliki gospodar reda knjaza Danila I

Dobitnik je Nacionalnog ordena Legije časti Francuske 2017. godine

Biografija edit

Rođen je 4. jula 1944. godine u logoru u okupiranoj Čehoslovačkoj; kasniji upis mjesta rođenja je Saint Nicolas du Pélem (Francuska).

Njegov otac, princ Mihailo Petrović Njegoš je po želji svog đeda, crnogorskog kralja Nikole, dobio prijestolonasljedstvo Krune Crne Gore od strica, posljednjeg crnogorskog kralja Danila (samo nakon 6 dana njegove vladavine u egzilu) kao jedini muški nasljednik u kući Petrović Njegoš a koja je već bila u egzilu u Francuskoj po okupaciji Crne Gore od strane Srbije. Princ Mihailo je ostao poznat po tome da je odbio fašističku Krunu Crne Gore te je radi toga završio u nacističkom logoru u okupiranoj Čehoslovačkoj đe je dobio sina Nikolu Petrovića Njegoša iz prvog braka sa Ženevjev Prižan (fran. Geneviève Denise Charlotte Prigent).

Princ Nikola II završio je akademiju L'École des Beaux-Arts u Parizu 1970. godine. Po profesiji je arhitekta i autor je više arhitektonskih projekata u Francuskoj. Govori francuski i engleski jezik, pravoslavne je vjeroispovjesti. Predśednik je Bijenala na Cetinju te ima crnogorsko i francusko državljanstvo.

Spor sa Crnogorskom državom oko imovine edit

Brak i nasljednici edit

Bio je oženjen sa Fransin Petrović Njegoš, sa kojom je imao dvoje đece i prijestolonasljednika;

  • Princeza Altanaj (Altinaï) od Crne Gore
  • Prijestolonasljednik Krune princ Boris Petrović Njegoš

Kraljevski standard i zastava edit

Izvori edit