Wp/cnr/Plav

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Plav

Plav je grad u jugoistočnom dijelu planinsko-kotlinske Crne Gore. Plav leži u Plavsko-gusinjskoj kotlini uz obalu Plavskog jezera na śevernoj podgorini Prokletije na 910 m nadmorske visine.

Istorijat

edit

Malo selo Ribare za turske vlasti razvilo se u varošicu na krivarošicužnih srednjovjekovno puteva Kotor-Metohija i Polimlje-SkPolimlje-Skadarje kasnije bila utvrđena i opasana zidinama. Dobro su očuvane kamene kule, od kojih je najljepša kula Redžepagića s puškarnicama iz 16. i 17. vijeka. Od sakralnih objekata sačuvano je nekoliko džamija.

Redžepagića kula

edit

Redžepagića kula je najstariji i najzanimljiviji stambeno-odbrambeni objekat u Plavu. Sagradio ju je 1671. godine Hasan – beg Redžepagić.

Kula ima tri sprata povezanih drvenim, unutrašnjim stepenicama. Dva sprata su od kamena a treći od drveta. Sa svake strane, na drugom spratu, postoje pokriveni drveni balkoni. U prizemlju je bio prostor za smještaj konja i hambare (magacine), a na spratu – sobe za divane, śedeljke, spavanje i objedovanje. Na zidovima, debelim više od jednog metra su puškarnice.

U kuli je sada smještena zavičajna etnografska zbirka.

Izvori

edit
  • Nacionalni atlas Crne Gore, autori i urednici: Denis Šehić i Demir Šehić, autor tekstova: Ivan Bertić, Podgorica: Daily Press, 2005, Podgorica: Studio Mouse, 14. str.

Poveznice

edit