Wp/cnr/Njegošev muzej

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Njegošev muzej

Uvod

Njegošev muzej - Biljarda, smješten u istorijskom jezgru Cetinja, čuva uspomenu na Petra || Petrovića-Njegoša, jednog od najznačajnijih crnogorskih vladara i književnika. Stalna izložba muzeja posvećena je njegovom životu i stvaralačkom radu, prikazujući lične stvari, umjetnička djela, kao i njegovu biblioteku i rukopise.[1]

Jedan od najvrednijih eksponata muzeja je originalni rukopis Gorskog vijenca, napisan u desetercu u formi narodne epike. Ovo djelo se smatra vrhunskim ostvarenjem crnogorske književnosti i temeljnim gradivom za razumijevanje crnogorske istorije i kulture.

Biljarda

Gorski vijenac je epska priča o sukobu između crnogorskih plemena u 17. vijeku. Njegoš je u ovom djelu dao glas kolektivnoj sili crnogorskog naroda, stvarajući trajne slike epskog intenziteta.

Gorski vijenac je objavljen 1847. godine u Beču, i odmah je stekao kultni status u narodnoj svijesti. Djelo je prevedeno na mnoge svjetske jezike, i predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja crnogorske kulturne baštine.

Biljarda: Istorijski dragulj edit

Biljarda, nekadašnja kraljevska rezidencija u Cetinju, Crna Gora, ima ogromnu istorijsku važnost. Izgrađena 1838. godine za vladiku Petra II Petrovića Njegoša, služila je kao njegova rezidencija i sjedište vlasti. Danas je u njoj smješten Njegošev muzej, posvećen životu i nasljeđu ovog poštovanog crnogorskog vođe.

Istorija i arhitektura edit

Biljarda, prvobitno nazvana “Nova kuća”, ubrzo je preimenovana u “Biljardu” po bilijarskom stolu nabavljenom u Beču, koji je bio Njegoševa omiljena igra. Dizajnirana od strane ruskog izaslanika Jakova Ozereckovskog, Biljarda je za svoje vrijeme bila impozantna zgrada. Pravougaona kamena struktura, ukrašena olovnim krovom i okružena visokim kamenim zidom sa kulama, sadržala je 25 prostorija podijeljenih na dva sprata, svaka sa svojom određenom namjenom. U prizemlju su se nalazile kuhinja, trpezarije i prostorije za poslugu, dok su na spratu bile “Oružnica”, Njegoševa spavaća soba i radna soba, Bilijarska sala i sobe za senatore, strane posjetioce i njegovog sekretara.

Više od rezidencije edit

Tokom svog postojanja, Biljarda je služila za više funkcija od samo rezidencije. U njoj su bile smještene razne državne institucije, uključujući Senat i štampariju koju je Njegoš osnovao 1834. godine. Kasnije je služila kao bogoslovija, gimnazija i ženski institut. Početkom 20. vijeka je postala sjedište ministarstava, a između dva svjetska rata služila je vojne potrebe.

Trajno nasljeđe edit

Njegoš

Tokom Prvog svjetskog rata, Austrougari su u dvorištu sagradili izvanredan reljef Crne Gore, jedinstven spomenik te vrste u Evropi. Nakon Njegoševe smrti 1851. godine, njegovi nasljednici, knez Danilo i kratko knez Nikola, su nastavili da koriste Biljardu kao svoju rezidenciju.

Biljarda: Prozor u život i nasljeđe Petra II Petrovića Njegoša edit

  • Biljarda, nekadašnja kraljevska rezidencija u Cetinju, Crna Gora, danas je dom Njegoševog muzeja, koji čuva bogatu kolekciju artefakata pružajući uvid u život i rad Petra II Petrovića Njegoša. U “Oružnici”, posjetioci mogu vidjeti različito oružje, uključujući topove “Krno” i “Zelenko”, zarobljene od Turaka. “Senatorska dvorana” izlaže Njegošev portret, njegov tron i različite portrete drugih istorijskih ličnosti. “Radna soba” prikazuje Njegoševu bogatu biblioteku, sa knjigama na devet jezika, što odražava njegove široke intelektualne interese.
  • Izloženi su originalni rukopisi njegovih poznatih djela, uključujući “Gorski vijenac” i “Luču mikrokozma”, zajedno sa prevodima i ličnim predmetima.
  • Biljarda je više od muzeja; to je obavezno mjesto za posjetu za sve koji su zainteresovani za crnogorsku istoriju i kulturu. Njena očaravajuća istorija, predivna arhitektura i neprocjenjiva kolekcija nude jedinstvenu priliku da se dotaknete života i nasljeđa znamenitog vladike Petra II Petrovića Njegoša.

Reference edit

  1. Zvanična web stranica muzeja (Pristupljeno 10.12.2023.)