Wp/cnr/Dvorska crkva na Ćipuru

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Dvorska crkva na Ćipuru

Dvorska crkva na Ćipuru je dvorska crkva čiju je izgradnju, 1886. godine, otpočeo posljednji crnogorski suveren Nikola I Petrović Njegoš. Crkva je izgrađena na mjestu porušenog śedišta zetske mitropolije i hrama Ivana Crnojevića iz XV vijeka. Ova građevina je, međutim, naknadno morala biti porušena zbog loše izvedenih radova.

Izgradnja je obnovljena pod kraljevim nadzorom 1890. godine, a radovi su povjereni Milošu Lepotiću. Crkva posvećena Rođenju Bogorodice sagrađena je od bijelog tesanika, a izuzetno vrijedan ikonostas uradili su ruski zografi krajem XIX vijeka. Iznad vrata se, takođe, nalazi postavljen vladarev ktitorski natpis.

Crkva na Ćipuru je proglašena kulturnim dobrom 1961. godine, odlukom br. 01-738/1 od 3. jula, a stupanjem na snagu novog statuta Narodnog muzeja, 2012. godine, ušla je u sastav Istorijskog muzeja Crne Gore.

Koncem 80-ih godina XX vijeka izvršena su arheološka iskopavanja na lokalitetu Ćipur i tom prilikom ponovo su ugledali svjetlost dana stari temelji manastirskog kompleksa Crnojevića. Na ovom mjestu je, između ostalog, radila i prva ćirilična štamparija na Balkanu. Originalni stubovi i kapiteli dislocirani su sa lokaliteta u stalnu postavku tada novoosnovanog Istorijskog muzeja, a na njihovo mjesto su postavljene kapije koje se mogu i danas viđeti.

1989. godine iz ruske crkve u San Remu na Ćipur su prenijeti posmrtni ostaci crnogorskog kralja Nikole i njegove supruge Milene.

Crkva na Ćipuru i konzervirani temelji starog manastira Prečiste Bogorodice danas predstavljaju integralnu arhitektonsku cjelinu i izuzetnu turističku atrakciju.

Poveznice edit