Wp/cnr/Borislav Cimeša

< Wp‎ | cnrWp > cnr > Borislav Cimeša

Borislav Cimeša (Cetinje, 1953) crnogorski je publicista i književnik.

BiografijaEdit

Rođen je na Cetinju 16. 5. 1953. godine. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista i poslovni menadžer. Završio je i specijalističke studije poslovnog menadžmenta, i dobio zvanje menadžer specijalista u finansijskom poslovanju Spec. Sci. Magistrand je poslovnog menadžmenta. Po zanimanju je profesionalni književnik, izdavač, urednik, izvršni direktor izdavača Crnogorskog kulturnog foruma i menadžer u kulturi. Jedan je od sekretara Crnogorske pravoslavne crkve i urednik njenog časopisa Lučindan. Takođe je generalni sekretar Crnogorskog hrvatskog prijateljskog društva "Ivan Mažuranić" i funkcioner u nizu kulturnih i društvenih asocijacija. Član je Hrvatskog PEN-a od 1988. godine. Jedan od osnivača i član Crnogorskog PEN-a od osnivanja 1990, član Uprave i sekretar CG PEN-a od 1990. do 1993. godine. Jedan je od osnivača i član Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Crnogorskog društva nezavisnih novinara, član Matice Crnogorske od osnivanja, jedan od osnivača Matice muslimanske u Srbiji, član Fondacije Sveti Petar Cetinjski i njenih organa, član Društva prijatelja dinastije Petrović Njegoš i brojnih drugih asocijacija. Jedan od osnivača i sekretar Instituta za crnogorski jezik i jezikoslovlje 2004. godine, jedan od osnivača i predsjednik Književne omladine Cetinja, jedan od osnivača i sekretar Književne opštine Cetinje, član Upravnog odbora Cetinjskog bijenala, savjetnik Senata prijestonice Cetinje i član i počasni član mnogih književnih, kulturnih i drugih organizacija i institucija u Crnoj Gori i van njenih granica. Na više projekata saradnik Albanske i Dukljanske akademije nauka. Inicijator i pokretač izgradnje spomenika Ivanu Mažuraniću, Milu i Luki Milunoviću i učesnicima Božićnjeg ustanka na Cetinju. Organizator i učesnik na više od 60 naučnih i međunarodnih naučnih simpozijuma.

Bibliografija samostalno objavljenih djela: Uoči jutra, Protiv hronometra, Cetinjski vodovod, Crnogorske slave, svečevi i običaji-Montenegrin saints, patron, saints days, and customs, Rovačka republika, Marko Vujović i slike jednog vremena, Doba stradanja, Mostovi hrvatsko-crnogorske saradnje, Obod spomenik globalizacije, tri izdanja romana "S one strane života", Narodno pozorište Zetski dom 1941-1944. g. U štampi se nalazi voluminozna studija "Zavjere i atentati na kralja Nikolu", romani Kratka istorija vječnosti i Svijet mrtvog kraljevstva, i "Dvorska kultura Crne Gore" kao i enciklopedijska sinteza "Cetinje kulturna prijestonica Evrope".

Priređivač je knjiga: Bijela rekonkvista, Podśetnik o Crnoj Gori i Crnogorstvu, Položaj CPC u državi Crnoj Gori, Cetinje, Vukovar, Srebrnica-Da se više nikad ne ponovi, Za pravo, čast i slobodu Crne Gore, Stihovi Ilije Milunovića, Za pravo i status CPC, Zelenaši Nikole T. Zeca, Sekula Drljević i Crna Gora, Vrijeme gladnih i žrtvovanih Steva Bajkovića (dva izdanja), Izvještaj o radu Senata, Traganje za istinitim životopisom Šćepana Malog. Na nedavno održanom 5. Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici održanom od 1. do 5. oktobra ove godine predstavio se sa svojim Crnogorskim kulturnim forumom sa 147 samostalno objavljenih izdanja kao izdavač i najvećim dijelom njihov urednik.

Književne nagrade: Jugoslovenska književna nagrada "Nikola Mašanović" 1983. g; Jugoslovenska književna nagrada "Yugoslavica" 1989 za rukopis pjesničke knjige "Tula"; Nagrada crnogorskih izdavača za studiju "Dukljanska kraljevina" Frana Milobara za 2004. godinu (ponovljena 2006. g.); Nagrada "13 novembar" prijestonice Cetinje za 2016. godinu za drugo izdanje romana "S one strane života". Dobitnik je književnih nagrada za priču listova i časopisa: Kult iz Rijeke, Četvrti jul i Front iz Beograda, Glas iz Banjaluke, Novi svet iz Prištine, Bota e re, i drugih. Na konkursima Ministarstava za kulturu Crne Gore i Hrvatske nagrađeno je 6 autorovih rukopisa knjiga. Zastupljen je u Antologiji jugoslovenske haiku poezije priređivača M. Despotovića.

Prijevodi na strane jezike: Priče, pripovjetke, članci, studije, ogledi, eseji i drugo prevođeni su mu na engleski, francuski, njemački, italijanski, španski, ruski, ukrajinski, albanski, rumunski i druge jezike. Pokretač je ili jedan od pokretača, urednik ili jedan od urednika, član redakcije ili direktor listova i časopisa: Mi, Obodin, Lovćen, Lovćen 85, Lovćen 86, Cetinjski list, Ars, Montenigris, Gledišta, Crnogorski anali, Elementa Montenegrina, Crnogorac, Biltena Volođa, Omladinskih informativnih novina (Pljevlja 1979), Lovćen 84, Glas prijestonice, "The dossier of the Montenegrin PEN", Ograda, Oganj, Lučindan, a u pripremi je i novi časopis Cetinjske sveske.

DjelaEdit

 • Uoči jutra (1982)
 • Protiv hronometra (1986)
 • Rovačka republika (2001)
 • Cetinjski vodovod (2001)
 • Crnogorski sveci, slave i običaji (2005)
 • Montenegrin saints, patron saint days and customs (2005)
 • Marko Vujović i slike jednog vremena (2013)
 • Za pravo i status Crnogorske pravoslavne crkve (2014)
 • S one strane života (2015)
 • S one strane života (Drugo izdanje) (2016)
 • Doba stradanja (2016)
 • Obod spomenik globalizacije (2017)
 • Mostovi crnogorsko-hrvatske saradnje (2017)
 • Narodno pozorište „Zetski Dom“ (1941–1944) (2019)

LiteraturaEdit

 • Nikola Racković: Leksikon crnogorske kulture, DOB, Podgorica, 2009.

Vanjske vezeEdit

ReferenceEdit