Wp/cnr/Berane

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Berane

Berane je grad u kotlinskom proširenju doline rijeke Lima u śeveroistočnom dijelu Crne Gore. Leži na 670 m nadmorske visine.

Istorija

edit

Od 1946. do 1992. nazivao se Ivangrad po narodnom heroju Ivanu Milutinoviću.

Berane su vrlo mlado naselje, postankom vezano uz podizanje turske utvrde za potrebe vojnog garnizona i odbrane od crnogorskog plemena Vasojevići. Prvi stanovnici bili su turski oficiri, vojnici, civilni službenici i pretežno doseljeni Muslimani. Nakon Prvog balkanskog rata (1912.-1913.), Berane i šira okolina bili su oslobođeni od viševjekovne okupacije. Između dva svjetska rata, grad se sporije razvijao iako je dobio upravne funkcije (okružno i sresko središte).

Današnji izgled Berana novijeg je datuma jer je mnogo zgrada bilo razoreno u Drugom svjetskom ratu. Podignuti su industrijski pogoni (fabrika celuloze i papira, cigle i crijepa, industrija kože, krzna i kožne konfekcije). Gradnjom modernog hotela na desnoj obali Lima, grad se proširio i u tom pravcu.

Izvori

edit
  • Nacionalni atlas Crne Gore, autori i urednici: Denis Šehić i Demir Šehić, autor tekstova: Ivan Bertić, Podgorica: Daily Press, 2005, Podgorica: Studio Mouse, 14. str.