Wn/hu/Véget ért a kanyarójárvány miatt elrendelt szükségállapot Szamoán

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Véget ért a kanyarójárvány miatt elrendelt szükségállapot Szamoán

2020. január 1., szerda

Egy kanyaróvirion képe transzmissziós elektronmikroszkóp alatt
(fotó: Centers for Disease Control and Prevention)
Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi, Szamoa miniszterelnöke (2008)
(fotó: az Egyesült Államok Új-Zélandi és Szamoai Nagykövetsége)

Vasárnap véget ért a helyi kanyarójárvány miatt november 15-én elrendelt szükségállapot Szamoán. A kormány egyhangú szavazással döntött így szombat délután, amit a Nemzeti Vészhelyzeti Műveleti Központ (National Emergency Operation Center, NEOC) aznap este be is jelentett. A műveleti központ 95%-ot elérő oltottsági szintet először december 24-i közleményében jelentett, a legutóbbi kanyaró okozta halálesetet pedig december 26-án.

A gyülekezési és utazási korlátozásokat feloldották, az iskolákat pedig megnyitották. A NEOC feladatait az Egészségügyi Vészhelyzeti Műveleti Központ (Health Emergency Operation Center) vette át. Az egészségügyi, illetve a külügyi minisztériumoknak két héten belül a kormány elé kell terjeszteniük véleményezésre egy helyreállítási tervet.

A vasárnapi járványügyi jelentés szerint 5667 kanyarós beteget regisztráltak ‑ ebből 1846 került kórházba, közülük 1720-an már elhagyták kórházat, 81-en viszont meghaltak. A legtöbb haláleset az 5 év alattiak körében történt, azzal egybevágóan, hogy ebben a korosztályban a legkisebb a beoltottak aránya ‑ áll a kormány december 6-i kanyaróügyi segélyfelhívásában (National Measles Response and Recovery Appeal).

A Tupua Tamasese Meaole kórház normális működése vasárnap állt vissza, a Leulumoega és Faleolo kerületi kórházaké pénteken. Hogy a kanyarósokat a nem fertőzöttektől elkülönítsék, a járvány idején a Tupua Tamasese Meaole sürgősségi osztálya és a Leulumoega csak kanyarós betegeket fogadott, míg a Faleolo vette fel az egyéb eseteket. A szigetre érkezett ausztrál orvosi különítmény ötödik váltása január 4-ig Szamoán marad, hogy segítsen a normál kerékvágásba visszaállni. A sátrakat, amiket a nagyszámú beteg fogadására állítottak fel, vasárnap már bontották.

A szükségállapot eredetileg december 15-én ért volna véget, de december 14-én, hogy az oltókampány folytatódhassék, meghosszabbították azt két héttel. A miniszterelnök szerint ekkorra a lakosság 92%-a kapta meg az oltást, és célul tűzte ki, hogy mindenkinek beadják. A vasárnapi járványügyi jelentés szerint 95%-ot értek el. A segélyszervezetek szerint a kellően magas oltási arány esetén a betegek kisebb eséllyel érintkezhetnek a fertőzésre fogékonyakkal, ami visszafogja a betegség terjedését, úgynevezett nyájimmunitást eredményez.

November 22-ig 105 500 vakcina leszállítását jelentette az UNICEF Szamoára. Az oltási kampány november 20-án indult. Az oltást a 6 hónap és 19 év közötti gyerekeknek, és a 20 és 35 közötti (ideális gyerekvállalási korban levő) nőknek kötelezővé és ingyenessé tették. December 5-ére és 6-ára a kormány kétnapos kormányzati leállást és munkaszünetet rendelt el, hogy a medikusok ezalatt házról-házra járhassanak. Ebben a kormány szerint 128 csapat vett részt.

Hogy a járvány terjedését fékezzék, a kormány a 19 év alattiak utazását a szigetek közt megtiltotta, az iskolákat bezárta, illetve, hacsak orvosi eset nem indokolta, az egészségügyi intézmények és nyilvános rendezvények elkerülését javasolta. A be nem oltott terhes nőket eltiltották a munkába járástól.

A járványhelyzetet október 16-án hirdették ki, miután húsz mintából hetet pozitívnak tesztelt egy melbourne-i, fertőző betegségekkel foglalkozó labor, a Victorian Infectious Disease Reference Laboratory.

Óceániában 2019-ben több helyütt is felütötte a fejét a kanyaró: a Fülöp-szigetek egyes részein február 6-án, Tongán október 22-én, Fidzsin november 7-én, Amerikai Szamoán pedig december 8-án hirdettek járványhelyzetet. A D8 törzs, ami a 2019-es új-zélandi járványt is okozta, azonosították Fidzsin és Szamoán is. Új-Zéland a kis óceániai szigetállamok közlekedési csomópontja. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2018-ban világszerte nagyjából 10 millió kanyarós megbetegedés volt, amiből 140 ezer végződött halállal.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Samoan government ends state of emergency over measles outbreak című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Források

edit