Wn/hu/Százmilliárdos bankjegyet bocsát ki Zimbabwe hétfőn

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Százmilliárdos bankjegyet bocsát ki Zimbabwe hétfőn

2008. július 20., vasárnap

Zimbabwe jegybankja következő hétfőn százmilliárd zimbabwei dolláros bankót készül forgalomba hozni, hogy enyhítse a helyi hiperinfláció miatt fellépő bankjegyhiányt. Gideon Gono jegybankelnök bejelentését az állami média Herald című napilapja hozta le.

Az éves inflációról Gono szerdán jelentette be, hogy júliusra meghaladta a 2,2 millió százalékot, szemben a februári 165 000 százalékkal. Az ABC cikkében meg nem nevezett független szakértők a valódi inflációt valahol 10 és 15 millió százalék közé teszik.

Az ország januárban vezette be a tízmillió dolláros bankjegyet, amit áprilisban követett az ötvenmilliós, májusban a száz- és kétszázötvenmilliós, majd aztán az öt-, tíz- és ötvenmilliárdos. Az új bankjeggyel a jegybank a vásárlókon akar segíteni, mert az alapvető cikkek beszerzéséhez is hatalmas mennyiségű bankó kell. Gono bejelentette még, hogy fontolgatják a bankszámlákról egyszerre kivehető összeg megemelését is a mostani 100 milliárd dollárról, amiből a BBC szerint alig jön ki egy vekni kenyér.

Az egykor Afrika egyik leggazdagabb országának számító Zimbabwében jelenleg a lakosság négyötöde él a szegénységi küszöb alatt, és az országban alapvető cikkekből, élelmiszerből és üzemanyagból is hiány van. A BBC által meg nem nevezett nemzetközi megfigyelők a gazdasági válságot a nemrég újraválasztott Robert Mugabe elnök döntéseinek tudják be. A Reuters összefoglalója szerint a helyzethez a fehér farmerek földjeinek erőszakos elvétele is hozzájárult.

Témabeli oldalak társlapjainkon

edit

Források

edit