Wn/hu/Kikötött a Discovery űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomáson

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Kikötött a Discovery űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomáson

Az STS-119 küldetés jelvényeA küldetés személyzete2009. március 17., kedd
Sikeresen kikötött a Discovery a Nemzetközi Űrállomáson.

Az STS-119 küldetés keretén belül a tervek szerint magyar idő szerint ma 22:13 órakor sikeresen dokkolt, vagyis utolérte az Nemzetközi Űrállomást (International Space Station, ISS), ezután kezdte el az RPM-et (forgási manőver) a Discovery űrrepülőgép - nyilatkozta a NASA (National Aeronautics and Space Administration, Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal).

A megérkezés után a személyzet kb. 200 darab fényképet készített az űrrepülőgépről, amit azonnal továbbjuttattak a Föld felé, ahol szakértők nézegetik a felvételeket esetleges felszállási hibák után kutatva. A küldetés a 2003-as Columbia katasztrofális felszállása után vált rutinműveletté. Akkor az üzemanyagtartályról lemállott habdarab okozta a rongálódást az űrrepülőgép szárnyán, és az két hét múlva felrobbant.

Az eddigi vizsgálatok során szerencsére még nem találtak sérülést, egyéb rongálódást az űrrepülőgép külső fedélzetén, újabb adatok szerint nem juttak űrszemétdarabok a Nemzetközi Űrállomáshoz, ezért a tervek szerint problémamentesen halad a küldetés.

Az űrrepülőgép március 15-én Eastern Daylight Time szerint 19:43 órakor, UTC idő szerint 23:43 órakor, Central European Time szerint március 16-án 0:43 órakor indult a Cape Canaveral rakétainditó telepről.

A személyzet várhatóan tizenhárom napot tölt majd az űrben, ez idő alatt három űrsétát terveznek. A küldetés legfontosabb célja az S6 rácselem feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, így befejeződik az integrált rácsszerkezet építése. A személyzet tagjai a következők:


Források

edit