Wn/hu/Kiégett Erdély legmagasabb templomtornya

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Kiégett Erdély legmagasabb templomtornya

2008. június 14., szombat

A lángoló templomtorony.

Besztercén június 11-én este kigyulladt az evangélikus templom tornyának tetőszerkezete. A templomtorony teljesen kiégett, személyi sérülésről nincs hír. A tűz okát vizsgálják, becslések szerint a kár mintegy egymillió euró.

Az erdélyi Beszterce központjában álló templom renoválás alatt lévő tetőszerkezete az esti órákban gyulladt ki és teljesen leégett. A tűzoltók a riasztás után néhány perccel a helyszínre értek, később Marosvásárhelyről és Kolozsvárról is érkezett segítség. Órákon át küzdöttek a lángokkal, ennek ellenére a templomtorony kiégett, két fiatornya ledőlt, a tetőszerkezet összeomlott. A templom belső terét nem érte el a tűz, csupán a falak áztak be.

A 75 méter magas templomtorony a város jelképének számított. Maga a templom a 14. században gótikus stílusban épült, később reneszánsz stíluselemekkel bővítették. Harangjai közül ez egyiket a 16., a másikat a 18. században öntötték; egyelőre nem tudni, hogy a hőségben megolvadtak-e vagy épségben átvészelték-e a tűzvészt. A templom mostani restaurálását már az 1990-es években elkezdték, de a munkálatok nagyon vontatottan haladtak. A több mint 10 éves faállványzat is egyik oka lehetett a tűz gyors elterjedésének. A tűzvész okozta kárt kb. egymillió euróra becsülik, az első szakértői vélemények szerint a templomtorony helyreállítása több mint egy évet vesz majd igénybe.

A tűz pontos okát eddig még nem lehetett megállapítani, műszaki jellegű meghibásodást eddig nem találtak. Hanyagság és szándékosság gyanúja egyaránt felmerült, de bizonyítékok nincsenek. A templom lelkészének elmondása szerint a tűz kitörése előtt két kiskorút láttak a templom közelében, a szándékosságot azonban a város polgármestere hihetetlennek tartja. Szerinte az építkezés őrzése a restaurálást végző cég feladata lett volna, a cégvezető azonban azt állítja, hogy ez nem szerepelt a szerződésükben. A felelősség megállapításával kapcsolatos legújabb hír, hogy a megye prefektusa gondatlanság vádjával Beszterce polgármestere és az evangélikus lelkész ellen tett feljelentést.

Források edit