Wn/hu/Ellenzékieket engedtek szabadon Minszkben

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Ellenzékieket engedtek szabadon Minszkben

2011. január 30., vasárnap

Témabeli híreink:


Fehéroroszország elhelyezkedése

Fehéroroszország térképe

Szabadon engedtek több belarusz ellenzéki személyt, akiket az Állambiztonsági Bizottság (KDB) még 2010. december 19-én, az Aljakszandar Lukasenka győzelmét hozó elnökválasztást követő minszki tüntetés során vett őrizetbe, és helyezett előzetes letartóztatásba.

thumb|250px|left|Vladzimir Nyakljajev A szabadon engedettek között van az egyik elnökjelölt, Andrej Szannyikav felesége. Szintén elhagyta a börtönt Vladzimir Nyaklajev elnökjelölt és Irina Halip újságíró, de ők házi őrizetbe kerültek, újságírókkal nem találkozhatnak.

Az ellenzékieket még az előtt bocsátották szabadon, hogy 2011. január 31-én az Európai Unó külügyminiszteri tanácsa tárgyalt volna a Belarusz elleni szankciókról. Korábban, a szintén nem demokratikus körülmények között megtartott 2006-os elnökválasztást követően az EU már vezetett be szankciókat az országgal szemben, de miután több ellenzéki politikust szabadon bocsátottak, 2008-ban enyhítettek ezeken az intézkedéseken. Brüsszel és Minszk akkor enyhén közeledett egymáshoz.

A tavaly decemberben letartóztatott elnökjelöltek közül továbbra is előzetes letartóztatásban van Andrej Szannyikav és Mikalaj Sztatkevics, illetve a KDB őrizetében tartanak több közéleti személyiséget és újságírót.

Források edit