Wn/hu/Együttes afrikai fellépés a malária visszaszorítására

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Együttes afrikai fellépés a malária visszaszorítására

2010. május 8., szombat

A 26 afrikai ország vezetőit tömörítő Afrikai Maláriaellenes Szövetség (AMSZ) [1] új kampányt indított a malária visszaszorítása érdekében, amelynek keretében gyógyszereket, szúnyoghálót és rovarölőszert osztanak szét a veszélyeztetett lakosság körében.

– A programot 100 millió dollár értékben az (Egyesült Államokbeli) Elnöki Maláriaellenes Alap finanszírozza - jelentette be Ray Chambers, az ENSZ maláriaügyi különmegbízottja május 5-én, a Világgazdasági Fórum Dar es Salaamban tartott ülésén. - Úgy számolunk, hogyha az év végéig minden afrikaihoz eljut a szúnyoghálóból, rovarölőszerekből és megfelelő gyógyszerekből álló csomag, akkor 2015-re akár nullára is csökkenthet a malária okozta halálesetek száma. (...) A támogatást azután folyósítják, hogy az AMSZ megrendelte a tartós, hosszú élettartamú rovarhálókat. Az, hogy a 12 ország együtt köti meg a szerződést az 50 millió darab háló leszállítására, csökkenti a költségeket és nagyban gyorsítja a beszerzést: a veszélyeztetett lakosok így hamarabb juthatnak hozzá a szükséges eszközökhöz.

Jakaya Kikwete, Tanzánia elnöke hozzáfűzte, hogy országában a védekezés ezen módja a lakosság számarányában évi 40%-ról 1%-ra szorította vissza a maláriafertőzések számát.

A malária vérszívókon keresztül terjedő fertőző betegség. A Reuters számításai szerint a gyógykezelések költségei és a kieső munkanapok révén évente mintegy 40 milliárd dolláros gazdasági kár származik a betegségből Afrikában.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek African leaders start drive to eradicate malaria című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Lábjegyzet

edit
  1. Eredeti (angol) nevén: African Leaders Malaria Alliance; gyakori rövidítése: ALMA; szó szerinti fordításban: Afrikai Vezetők Maláriellenes Szövetsége

Források

edit