Wn/hu/Bombák az iraki választások előtt

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Bombák az iraki választások előtt

2010. március 4., csütörtök

Harmincháram meghaltak és legalább ötvenöten megsebesültek az öngyilkos merénylők által végrehajtott robbantásokban, amit Bagdadtól északra: két rendőrségi épület és egy kórház volt a célpont. Négy nap van hátra az iraki parlamenti választásokig.

A Brookings Institution kutatói szerint az utóbbi időben több célzott merényletet hajtottak végre az országban és valamelyest nőtt az erőszak. Irak gazdasága ugyanakkor stabil: az olajtermelés napi 2,4 millió hordónyi.

A felmérések szerint a jelenlegi miniszterelnök, Núri al-Máliki vezette Törvény Állama koalíció a legesélyesebb a győzelemre. Jelentős támogatottsággal bír még az Idzsad Allavi vezette szekuláris Irakidzsa párt és a síita hátterű Iraki Nemzeti Szövetség is. A 2005-ös választásokhoz hasonló bojkottra egyik fél sem készül.

A két, eleddig rivalizáló kurd nagypárt, a Talabani és a Barzani közös litát állt. A pártszövetség legerősebb kurd vetélytársa az újonnan alakalut Gorran.

A 2005-ös választások után 5 hónapba került, mire létrejött az új kormány. A március 7-én születő egyértelmű erredmény segíthet előmozdítani a békefolyamatot és gyors kormányalakítással kecsegtet. Az Egyesült Államok egyébként 2010 augusztusáig kivonja harcoló alakulatait az országból.

Források edit