Wn/hu/Besenyei Péter ötödik lett a Red Bull Air Race budapesti versenyén

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Besenyei Péter ötödik lett a Red Bull Air Race budapesti versenyén

2008. augusztus 28., csütörtök

Red Bull Air Race budapesti versenye

A Red Bull Air Race gyorsasági műrepülős világbajnoki versenysorozat budapesti helyszínén az osztrák Hannes Arch, a Cobra csapatának pilótája állt a dobogó legmagasabb fokára. Besenyei Péter mind összetettben és egyéniben is az ötödik lett. A második Steve Jones, a harmadik Paul Bonhomme volt.

A újfent a Lánchíd és Margit híd közötti dunai szakasz fölött mutatták be akrobatikus repülőtrükkjeiket a pilóták. Az esemény harci repülőgépek bemutatójával kezdődött. Kötelékben és egyénileg hasították a levegőt a vadászgépek. Az sportesemény elsődlegesen a Margit-hídról, és a Lánchídról volt élvezetes, de jellegéből adódóan a nézőknek nem kellett a Dunai korzót megközelíteniük. Jól látható volt a budai várból is, a Magyar Nemzeti Galéria pesti oldaláról, ahol éppen a Mesterségek Ünnepe zajlott. De aki a Népstadionnál volt, az egyszerűen átsétált az Aréna Plázába és a tetőtérről követhette a légi bemutatót. 1 millió 640 ezeren figyelték a 2008-as Red Bull Air Race Világkupát. Augusztus 20-a révén pedig a verseny után este a hagyományos tűzijáték következett.

Az amerikaiak az utóbbi években nagyon jól szerepeltek a versenyeken, Mike Mangold, Kirby Chambliss és a magyar Besenyei Péter a legeredményesebb versenyző a Red Bull Air Race Világkupán. Egymást váltogatják a tabella első három helyén. Hannes Arch után a brit származású Steve Jones lett a második, aki mellesleg eddig csak háromszor volt dobogós. A szintén brit származású Paul Bonhomme háromszor győzött már, a tabellán a 16 ponttal holtversenyben a harmadik Kirby Chambliss-szel együtt. Az amerikaiak most hátrébb végeztek a megszokottnál. Mike Mangold a negyedikként végzett.

Összesítéseben a 2008-as állás szerint: Arch és Paul Bonhomme 45-45 pontot szerzett (1. hely), Kirby Chambliss és Mike Mangold 36-36 pont (3. hely), Besenyei Péter pedig 28-at (5. hely). A következő futamot Portugáliában, szeptember 6-án és 7-én rendezik meg.

Magyarországon 2004 óta a Parlament előtt rendezik meg a Red Bull Air Race-t. Sajnos idén fordult elő elsőnek, hogy túl magas volt a Duna vízállása ahhoz, hogy a versenyzők átrepülhessenek a Lánchíd alatt.

A Vöröskereszt a Duna mindkét oldalán rengeteg ponton a helyszínen volt. Több okból is. Egyrészt az esti tűzijáték biztosítása miatt, másrészt, vért lehetett adni a kijelölt helyszíneken, mert rendkívüli véradásokat szervezett a Vöröskereszt.

Források

edit