Wn/hu/Bankmentő csomag: az OTP mérlegel, az MKB hiányolja a részleteket

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Bankmentő csomag: az OTP mérlegel, az MKB hiányolja a részleteket

2008. november 7., péntek

Bár Magyarországon három bank, az MKB, az OTP és a CIB is megfelel a bankmentő csomag követelményeinek, a CIB azonnal reagált: nem tart igényt a lehívható tőkejuttatásra. Az OTP szerint a csomag alkalmas arra, hogy a bizalmat javítsa a bankszektor irányában. A Magyar Külkereskedelmi Bank a pontos ismeretek hiányában nem akar még nyilatkozni.

Január 31-ig kérheti a fent említett három bank a tőkejutattásokat, amelyek a gazdasági világválság hazai lefolyását segítenék. Azért ez a három bank jön szóba, mert ezek a bankok rendelkeznek 200 milliárd forintos szavatoló tőkével. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium dönt arról, ki lesz jogosult a igénykérelemre. Törvénymódosítástól és a bankok kérésétől függ majd, hogy milyen mértékű tulajdonjogot szerezhet majd az állam egy-egy pénzintézetben. November 10-ig kiderül, milyen törvényi feltételekkel lesz igénybe vehető a segítség, ha egyáltalán szükség lesz rá Magyarországon.

A CIB nem kér a 600 milliárd forintos bankmentő csomagból. Surányi György számviteli okokkal magyarázta, hogy egyáltalán felvetették a listára, hiszen a CIB szavatoló tőkéje eléri a 200 milliárd forintot. A CIB az olasz Intesa Sanpaolo leánybankja, így a 100 százalékos tulajdonos teljes felelősséggel bír a CIB felé.

Az OTP a 600 milliárd forintról (mintegy 3 milliárd dollár) mint bizalomerősítő csomagról és mint komoly stabilizáló tényezőről nyilatkozott. Elképzelhető, hogy élnek a csomaggal, az OTP-csoport jövedelmezősége azonban magas, tőkehelyzete pedig stabil.

Az MKB szerint a feltételek eddig nem konkrétak, korai bármiről is beszélni. Túl kevés információ áll rendelkezésre a bankmentő csomagról, így nem akarnak véleményt formálni a programról.

Források

edit