Wn/hu/Alkotmányellenes az aranyvasárnap

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Alkotmányellenes az aranyvasárnap

2009. december 1., kedd


Alkotmányellenesnek nyilvánította a német alkotmánybíróság az adventi hétvégék meghosszabbított nyitvatartási idejét.

Jelentős sikert könyvelhetnek el a német egyházak a vasárnapi vásárolgatással szemben indított háborújukban. A karlsruhei alkotmánybíróság mai ítélethirdetése során kellemetlen meglepetéssel szolgált a kereskedők számára: a karácsony előtti vásárlói roham nem elég alapos indok a meghosszabbított nyitva tartások sorozatára, tehát a bronz-, ezüst- és aranyvasárnap intézménye alkotmányellenes.

A németországi egyházak már hosszú ideje hadjáratot folytatnak a vasárnap nyugalmát szerintük veszélyeztető, vasárnap is nyitva tartó áruházak ellen. Különösen a Berlinben érvényben lévő szabályozás vált az egyházak támadásainak célpontjává. A baloldali kormány által vezetett fővárosban a többi tartományénál jóval lazább szabályozást léptettek életbe: a négy adventi hétvége mellett további hat vasárnapon tarthatnak nyitva a fővárosi áruházak. Az egyházi panasz nyomán ezt a számot az alkotmánybíróság túlságosan magas számnak ítélte. Szintén alkotmányellenesnek ítélte a bíróság azt a gyakorlatot, hogy az adventi időszakban négy héten át folyamatosan nyitva tartanak az üzletek, hosszú periódusra kiiktatván ezzel az alkotmánynak a vasárnap nyugalmat védő passzusait. A bíróság döntése értelmében a túlságosan hosszúnak ítélt adventi időszak egy hétvégéjén csak rövidített idejű nyitva tartást szabad megengedni.

A döntés nyomán az egyházak közös sikerüket ünnepelték: a katolikus és az evangélikus egyházak közös nyilatkozatukban a mindent elborító konzumszemlélet elleni tiszta jelzésként értékelték a karlsruhei döntést. Jóval ingerültebben reagált Berlin szociáldemokrata polgármestere, aki maradinak titulálta a döntést, az alkotmánybírókat pedig az egyházak iránti elfogultsággal gyanúsította meg. A döntés nyomán a 6 vasárnapi üzletnapot engedő Brandenburg is bejelentette az ottani szabályozás felülvizsgálatát.

Források

edit