Wn/hu/Nukleáris fűtőanyag zűrös utazása Németországon át

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Nukleáris fűtőanyag zűrös utazása Németországon át

2009. szeptember 9., szerda
A Grohnde atomerőmű, a szállítmány célpontja

Újabb atomtranszport ügye borzolja a németek idegeit. Az észak-angliai Sellafieldből származó plutóniumtartalmú nukleáris fűtőanyagot szeretnék az Alsó-Szászország déli határán fekvő grohnde-i atomerőműbe eljuttatni, ám már az első lépésnél megakadni látszik az atomszállítmányok eddig sem óramű pontosságával működő németországi szállítása.

A Németországban az 1980-as évek eleje óta hagyományosan erős zöldmozgalom az egyik legfőbb célkitűzésének tekinti az atomenergia elleni harcot. A nukleáris erőművekből származó hulladékok útját szinte mindig tüntetések és tiltakozó megmozdulások sora kíséri, amelyek során mind a tüntetők, mind a szállítmányok útját biztosító hatóságok rendszeresen alkalmaznak erőszakot.

Az Északi-tengeren át érkező szállítmányt elméletileg akár 6 nagy kikötőben is a partra tehetnék, hogy aztán közúton folyassa útját az ország belseje felé. A várható tiltakozások miatt azonban a kikötők sorra zárják le kapuikat a szállítmány előtt, amelynek a célba jutása most már igencsak kétségesnek tűnik. Az ügy augusztus végén pattant ki, amikor a cuxhaveni kikötő bejelentette, hogy nem engedi rakpartjain kirakni a veszélyesnek ítélt szállítmányt. Néhány óra múlva a Weser partján fekvő nordenhami kikötő is visszautasította a kérést. Ezek után az erőmű üzemeltetői a Brémai kikötőkhöz fordultak.

Az alsó-szászországi kormány még plusz rendőri erőket is felajánlott volna Brémának a szállítmány védelmére, ám a városállam zöldpárti tagokból is álló szenátusa a tiltakozások hatására elhárította a kérést. Az útkeresőknek most távolabbi kikötők után kell nézniük, ám a meghosszabbodó útvonal miatt egyre nagyobb számú tiltakozóval és egyre nagyobb költségekkel kell szembenézniük. A szintén zöldek részételével vezetett Hamburg valószínűleg visszautasítja majd a kirakodási kérelmet. A wilhelmshaveni kikötő egyetlen e célra alkalmas rakpartja Wilhelmshaven belvárosának közvetlen szomszédságában fekszik, így ez a terület sem tűnik ideális helynek a kirakodáshoz, míg az emdeni kikötő már túlságosan távol fekszik Grohnde-től.

A kikötővállalatok vezetői és a politikusok jelenleg egymásra mutogatnak és közérdek iránti elkötelezettségüket hangsúlyozzák. Mindkét fél tart a szállítmány beengedésének negatív következményeitől. A vállalkozók és kereskedők nem nézik szívesen, ha az ő áruikkal együtt tesznek sugárzó anyagot partra, így akár másik kikötőt is választhatnak. A politikusok az általuk vezetett városok nyugalmát féltik, illetve attól tartanak, hogy a környezettudatos német választók a következő választásokon az atomenergiával szemben engedékeny politikusokat büntetik majd.

Források

edit