Wn/hu/5 éves a magyar Wikipédia

< Wn‎ | hu
Wn > hu > 5 éves a magyar Wikipédia

2008. július 8., kedd

Öt évvel ezelőtt, 2003. július 8-án indult el a magyar Wikipédia ma is működő változata, az interneten elérhető soknyelvű enciklopédia, a Wikipédia magyar kiadása. Anyagai a megadott feltételek betartásával szabadon felhasználhatók. Szerkesztésében bármely internetező részt vehet, ha betartja a szerkesztői közösség legalapvetőbb szabályait. A más nyelvű wikipédiákhoz hasonlóan a magyar is a Wikimedia Alapítvány szervereit és domainnevét használja, de szerkesztői közössége teljesen függetlenül tevékenykedik. A magyar Wikipédia a Szonda Ipsos januári mérése szerint a 19. leglátogatottabb oldal volt a magyar weben.

A magyar Wikipédia logója (feltöltötte: Samat)

Az angol Wikipédia 2001 elején indult. Azon év szeptember 5-én magyar szerkesztésben is megjelent az első Wikipédia, ám ennek az úgymond „nulladik” változatnak a felülete még angol volt, és alig néhány lapja készült el. Egy újabb rövid életű próbálkozást követően Gervai Péter informatikus kezdeményezésére jött létre 2003. július 8-án a ma is működő változat, mely azóta is a http://hu.wikipedia.org/ címen érhető el. Ennek már a kezdőlapja és felülete is magyar, szabályait és szerkezetét – jórészt az angol nyelvű Wikipédia leírását alapul véve – a szerkesztői közösség alakította ki és fejleszti.

Mintegy három és fél év alatt, 2007. február 7-ére a magyar Wikipédia szócikkeinek száma elérte az 50 000-et – majd kevesebb mint egy év alatt, 2008. január 1-jén már 81 605 szócikket és 27 570 képet tartalmazott. A 251 nyelvi változat között a szócikkek számát tekintve a magyar Wikipédia a 23. helyen állt.

A szócikkek mennyisége mellett fontos tényező azok színvonala, a bennük közölt információ megbízhatósága is. A magyar változat szerkesztői – más külföldi társaikhoz hasonlóan – rendszeresen kiválasztják a tartalmi és nyelvi szempontból egyaránt kiemelkedő színvonalú cikkeket, melyek száma 2008. június 22-én elérte a háromszázat.

Az összes, bármilyen nyelvű wikipédiák tízmilliomodik szócikke 2008. március 27-én készült el, épp a a magyar Wikipédián. A Nicholas Hilliard festő életét és munkásságát bemutató cikket Németh Jenőné Pataki Márta írta.

A magyar projekt szócikkeinek száma a mai napon meghaladja a 99 000-et, a 100 000. szócikk megszületése nagyjából egy hónapon belül várható.

Források

edit
 
A Wikihírek logója
Ez a hír a Wikihírek saját tudósítása, elsőkézből származik. Lásd a kapcsolódó megbeszélést a további részletekért.

Témabeli oldalak társlapjainkon

edit