TAILÀNDIA

edit
 
Mapa de Tailàndia
TAILÀNDIA
Població 65.493.298 HABITANTS
Capital BANGKOK
Moneda Baht
Idioma oficial TAILANDÈS
Superfície 513.115.000 m²
Fus horari GMT + 7
Prefix telefònic 66
Web oficial www.thaigov.go.th
Web turisme www.tourismthailand.org


Tailàndia (la terra dels somriures) es troba al sud-est del continent d'Àsia. Al nord limita al amb la República Democràtica Popular de Laos i la Unió de Myanmar; a l'est amb el Regne de Cambodja i el Golf de Tailàndia; a l'oest amb la Unió de Myanmar i el Mar de Andamà i al sud amb Malàisia. Ubicat a 15 graus al nord de l'Equador, Tailàndia té clima tropical i temperatures que oscil·len entre los 19 i 38 º C. El cim més alt de Tailàndia és el Doi Inthanon de 2.565 metres d'altura. Tailàndia té una superfície de 510.890 km2 terrestres i 2.230 km2 de territori marítim. La costa de Tailàndia medeix 3.219 km de llarg. El límit compartit més llarg de Tailàndia és el que el separa de Myanmar (Birmània), de 1.800 km.

El país es troba dividit en 75 províncies, agrupades en cinc regions. Les províncies es divideixen en districtes (amphoe), subdistrictes (tambon) i aldees (mubaan). Cada província tailandesa té atraccions culturals, històriques i naturals úniques, des dels cims del nord, amb espècies salvatges i llar d'exòtiques tribus de muntanya i les planures centrals (el “Bol d'arròs d'Àsia”) a l'altiplà del nord-est (que s'estén des de la frontera del riu Mekong amb Laos) i les espectaculars platges i illes del sud.

Té una població d'un 65 milions d'habitants i la componen molts grups ètnics, els més importants són el poble etnolingüístic Thai (també conegut com a siamesos), els Shan i els Hmong.

REGIONS

edit

Tailàndia es divideix administrativament en cinc regions:

  • Nord de Tailàndia, comprèn 17 províncies. És una zona muntanyosa, on s'hi troba la serralada de Daen Lao a l'extrem nord i les muntanyes de Dawna, Thanon Thong Chai (amb el punt més alt de l'estat, Doi Inthanon de 2.565 m), Khun Tan, Phi Pan Nam i les Muntanyes de Luang Prabang alineades de nord a sud. Era l'antiga seu del regne Lanna, independent fins al segle XVI. La ciutat més important d'aquesta regió coberta de muntanyes és Chiang Mai, la segona ciutat més poblada de Tailàndia. Hi ha moltes ètnies minoritàries en el Nord, que inclou la zona anomenada el "Triangle d'Or".
  • Nord-est (Isaan), consisteix en l'altiplà de Korat, amb les elevacions de Phu-Phan al nord i les muntanyes de Phetchabun i de Sankamphaeng a l'oest. Vers l'est l'Isaan es troba limitat pel riu Mekong i al sud per les muntanyes de Dangrek. Les muntanyes dels Cardamoms s'estenen des de Cambodja, penetrant a l'est de Tailàndia no gaire lluny de la costa. És la regió més pobre de Tailàndia i la seva economia es basa en l'agricultura. Aquí hi viuen majoritàriament pobles d'ètnia khmer, procedents de Cambodja, amb llenguatge propi i Kui, ètnia que també habita a Cambodja i Laos, que conserven una cultura i un llenguatge propi.
  • Tailàndia Central, que està dominat per la plana del riu Chao Phraya que aboca en el golf de Siam. A l'oest les muntanyes de Tenasserim s'estenen de nord a sud formant una frontera natural amb Myanmar al llarg de l'istme de Kra, amb el mar d'Andaman a l'oest, fins a la península de Malacca. Era l'antiga seu del regne d'Ayutthaya, inclou la capital, Bangkok. És la regió més poblada. Té 19 províncies.
  • Sud de Tailàndia. Sud - Costa Est. La zona de l'Istme de Kra que dóna al Golf de Siam. Inclou les províncies de majoria musulmana de Yala, Pattani i Narathiwat. i el Sud - Costa Oest. Les illes i la costa del Mar d'Andaman. Zona molt turística que inclou l'illa de Phuket. Hi ha 6 províncies, de les quals una limita amb Malàisia.
  • Est i Litoral. Petita regió de set províncies situada entre la costa del Golf de Siam i Cambodja.

ECONOMIA

edit

L'economia de Tailàndia depèn de les exportacions (el 60% del PIB de Tailàndia d'aproximadament 200 mil milions de dòlars americans). Les exportacions consisteixen principalment en productes agrícoles com peix i arròs, del qual és el major exportador del món, a més de productes tèxtils, cautxú, automòbils, ordenadors i altres articles electrònics, i joies. Si bé, és una de les principals destinacions turístiques del món, el turisme aporta a Tailàndia el 7 % del seu PIB.

CIUTATS

edit

BANGKOK: o a Krung Thep, “la ciutat dels àngels” com li diuen els tailandesos, és la capital política, econòmica, cultural, culinària i espiritual de Tailàndia. Bangkok, va ser fundada el 1782 . Té més de 10 milions d'habitants. S'hi poden visitar des de temples exòtics, fins a moderns centres comercials, que han convertit les compres en una part central de les vacances en aquesta ciutat. Altres atraccions turístiques són: el Gran Palau de Tailàndia, el Temple del Buda Emerald (Wat Phra Keaw), el Temple de l'Alba (Wat Arun) i Wat Po, que té un enorme buda reclinat, els més de 400 temples budistes en funcionament, el Museu Nacional, la Mansió Vimanmek, el Palau Suan Pakkad, etc.

 
Gran palau. Bangkok

CHIANG MAI: Aquesta ciutat de més de 700 anys és coneguda com “Rosa del Nord” tailandesa és una meravella cultural i natural amb diversitat ètnica. És una de les poques ciutats de Tailàndia on es troben la cultura antiga i moderna.És un punt de sortida d'excursions cap els pobles de muntanya.La ciutat ofereix diversitat de possibilitats, des de la visita a antics temples, observar la vida de les diferents ètnies que hi habiten, veure els campaments d'elefants...

LAMPANG: En aquesta ciutat es troba el Centre de conservació de l'elefant de Tahilàndia (l'elefant blanc).

KANCHANABURI: Situada a la regió del Centre, aquesta zona ofereix espectaculars paisatges, salts d'aigua, coves, boscos inexplorats, etc. És un lloc ideal per practicar diversos esports com són la pesca, rafting, canoa, bicicleta de muntanya, golf... en aquesta zona hi ha les tres reserves naturals més importants del país.

KONH KAEN és el centre comercial i polític de Tailàndia del nord-est, amb una sèrie de restaurants de luxe i hotels, universitat (la més gran al nord-est) i aeroport. A banda de tenir llocs històrics i arqueològics, és també un excel·lent lloc per veure la producció de la seda Mudmee o participar en activitats a l'aire lliure en una de les diverses reserves d'animals o parcs nacionals.

PATTAYA: Situada a la regió Est, és un dels destins de platja més famós i calorós de Tailàndia. Es troba a 150 km al sud-est de Bangkok i ofereix una gran varietat d'activitats, allotjaments i espais d'oci nocturn. Pattaya actualment està treballant per treure la mala imatge que durant anys ha tingut com a centre d'atracció de turisme sexual. Les autoritats volen convertir-lo en un centre turístic familiar, on s'hi poden practicar esports aquàtics com: windsurf, esquí aquàtic, natació, busseig, navegació o simplement prendre el sol o visitar les illes properes. També ofereix la possibilitat de fer bungee jumping, ciclisme, paracaigudisme, karting, Muay Thai (boxa tailandesa), paintball, golf...

 
Panoràmica de Pattaya

SUKHOTAI: o “Alba de la Felicitat”, és una ciutat antiga que havia estat capital del país i es troba a la regió del Nord. Té magnífics temples i monuments recentment restaurats i el Parc Històric de Sukhothai, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La ciutat ofereix una magnífica imatge al capvespre quan s'il·luminen les estàtues de Buda situades al Parc.

ILLES

edit

PHUKET, o "la Perla de l'Andaman" o "la perla del sud": És la illa més gran de Tailàndia i és una de les destinacions turístiques de platja principal del país. Es troba a 862 km al sud de Bangkok. El seu atractiu natural inclou platges de fina sorra blanca, penya-segats de pedra calcària, àmplies i tranquil·les badies, boscos tropicals interiors i 32 illes més petites, com les illes del Parc Nacional Mu Koh Phi Phi, o les illes Similan i Surin, al nord-est de Phuket, on es pot practicar el busseig.

KOH CHANG és la segona illa més gran de Tailàndia, situada a la costa est del país a 310 km de la capital, té una superfície de 217 km2 i un total de 8 poblacions. Aquesta, es anomenada també com "l'illa elefant" degut a la forma que té semblant a aquest animal.

KOH LANTA és un arxipèlag que pertany a la província de Krabi, al sur de Tailandia. Situat a uns 70 km de la capital de província, Koh Lanta está format principalment per dos grans illes, la més poblada anomenada Koh Lanta Yai i la segona més gran Koh Lanta Noi, a banda d'altres illes més petites. Les principals atraccions de Koh Lanta són les seves llargues platges d'aigua cristal·lina. La costa occidental de Koh Lanta té nou platges repartides en 25 km de costa.

KOH SAMUI, és la segona destinació illenca més popular de Tailàndia, està ubicada en el Golf de Tailàndia, aproximadament a 700 km. al sud de Bangkok i a 80 km del litoral est de Tailàndia. KOH SAMUI és la tercera illa més gran de Tailàndia i la més gran del arxipèlag de més de 80 illes que conformen el Parc Nacional Marí Ang Thong un paradís del kayak. Són conegudes les ciutats de Chaweng i Lamai.

KOH TAO o "Illa Tortuga" és una destinació de primera per als bussejadors. Les aigües poc profundes i cristal·lines compten amb abundant vida marina i de corall. L'illa, té a més de ser un centre de vivers de tortugues, és un lloc per a la pràctica del busseig ecològic. ´D'altra banda, treballa per la reintroducció de centenars de tortugues juvenils als ecosistemes de l'illa i per preservar i fer créixer els esculls de corall

ALTRES DESTINACIONS

edit

CHIANG RAI: És una terra d'una bellesa natural excepcional, on viuen tribus a les muntanyes, s'hi poden observar animals exòtics i s'hi troba l'anomenat "triangle daurat", l'antic centre del comerç mundial d'opi.

HAT YAI:és la ciutat més gran al sud de Tailàndia, situada prop de la frontera de Malàisia i poblada per prop de 800.000 tailandesos. Hat Yai es troba a la província de Songkhla i, encara que no és la capital de la província, és la llar de la Universitat Príncep de Songkhla. Entre d'altres coses, Hat Yai és famós per l'excel·lent marisc, que se serveix en diversos estils gràcies a la diversa població de Hat Yai de xinesos, malais i tailandesos. Hat Yai també compta amb una multitud de mercats, tant locals com internacionals en l'estil, i té una vida nocturna festiva, incloent pubs i discoteques que són particularment populars entre els turistes de la veïna Malàisia. Si bé hi ha hagut atacs violents ocasionals de grups terroristes regionals, Hat Yai és una ciutat relativament segura. Hat Yai es troba a uns 950 km de Bangkok, a 30 km de la frontera amb Malàisia. Aquesta regió hi ha el llac més gran del país el Songkhla Lake, un enorme Buda reclinat que pot ser visitat per dins, el Bhasawang Big Splash (un llarg tobogan d'aigua 15 metres), i l'esport més popular de la regió, bullfighting.

 
Mercat de Hat Yai

MAE HONG SON és una ciutat capital d'una de les províncies de la regió nord. Té temples d'estil birmà i Lanna, fonts termals, pobles indígenes de les muntanyes, i la zona ofereix la possibilitat de parcticar esports d'aventura com senderisme i rafting. La zona té diversos parcs nacionals. La ciutat és coneguda perquè és una de les que acull la cerimònia anual d'iniciació de joves que declaren que volen convertir-se en monjos budistes.

NAKHON RATCHASIMA, o Khorat, és la ciutat més gran de la regió d'Isaan. La zona té bonics paisatges naturals i increïbles llocs històrics, incluint Khao Yai, el parc nacional més antic de Tailàndia i Patrimoni de la Humanitat, i el temple Jemer en Phimai, una important capital provincial de l'imperi Angkor.

NAKHON SI THAMMARAT, és una de les ciutats més antigues de Tailàndia i actualment és reconeguda pels seus espectacles de titelles d'ombres.

RAI LEH o Railay, es troba a la província de Krabi, al sud de Tailàndia, a la costa d'Andaman. Rai Leh és conegut principalment per les seves platges i per les seves roques calcàries imponents que atreuen escaladors d'arreu del món.

UBON RATCHATHANI, o la ciutat del bonics lotus, del riu de dos colors, del deliciós peix, de les platges i ràpids, d'estudiants, de devots budistes, d'espelmes finament tallades i de pintures prehistòriques a la roca. Situat a la vora del riu Mun, Ubon Ratchathani és una ciutat capital de província situada a la regió inferior del nord-est de Tailàndia a 629 km de Bangkok. Aquesta regió, s'hi troba "el Triangle Esmeralda", en reconeixement als seus magnífics paisatges verds. a la zona hi ha els parcs naturals menys visitats d'Isaan. A Ubon Ratchathani, s'hi pot presenciar el festival anual de l'espelma, una celebració budista.

HISTÒRIA

edit

Hi poca informació sobre la prehistòria i l'edat antiga de Tailàndia. Però des de temps prehistórics, han existit assentaments humans que van formar successius regnes/ciutats-estats des del segle XIII,(Sukhothai, Ayutthaya, Thon Buri i Bangkok, que va ser fundada en 1782). Des de la creació de Bangkok reis de la Dinastia Chakri han reinat a Tailàndia. El regne de Tailàndia, es va fundar el 1238, sota el regnat de la dinastia Sukotai, l'antic regne de Siam (fins al 1939 no va passar a dir-se regne de Tailàndia). Fins al 1932 va ser una monarquia absoluta, i arran d'un cop d'estat va passar a ser una monarquia institucional, amb un sistema democràtic parlamentari bicameral. El governador de l'Administració Metropolitana de Bangkok es escollit mentre que els governadors provincials que administren les restants 75 províncies són designats. La història del darrer segle ha estat molt convulsa i Tailàndia ha patit diversos cops d'estat militars, el darrer el mes de maig de 2014, sent el monarca, el Rey Bhumibol Adulyadej, Rama IX. Tailàndia, ha estat l'únic país del sud-est asiàtic que no va ser colonitzat per potències europees durant el segle XIX. La seva posició geogràfica, però, fa que al llarg de la història hagi rebut influències de les cultures xinesa i índia, bressol de la seva religió oficial, el budisme.

LLENGUA

edit

El tailandès o siamès és l'idioma oficial de Tailàndia. Prové de la llengua tai. A més del tailandès es parlen altres idiomes com l'Isan, Nyaw, Galung, Lü (ly, Tai Lue, Dai) Tailandès septentrional (Launa, Kam Menong o Thai Yuan), Phuan, Phu Tai, Shan, Song, Tailandès meridional (Pak Atai) i Tailandès Dam. D'altra banda, també es parlen altres llengües no emparentades amb el tailandès, parlades per minories ètniques de les tribus (hmong-Mien, karen, Liso, etc.

La majoria del poble tailandès entén la llengua anglesa.

ALLOTJAMENT

edit

Tailàndia ofereix un ampli ventall de possibilitats d'allotjament, des de llocs molt econòmics fins als més cars i luxosos. De tota manera els millors preus es troben fora de la temporada alta (maig-agost) i els preus més alts generalment es troben durant la temporada freda (desembre-febrer). Un pot escollir entre allotjar-se en una habitatge compartit amb els nadius, el parador d'un districte per a excursionistes, una cabana a la platja o un hotel de cinc estrelles. Les cadenes d'hotels locals ofereixen un bon allotjament, net i ben condicionat.

MENJAR I VEURE

edit

La cuina tailandesa és reconeguda arreu del món. Té fama de ser picant, però vol ser un equilibri entre diferents sabors: picant, agre, dolç i salat. Els bons restaurants ofereixen tres plats diferents perquè es puguin contrastar aquests sabors. La cuina tailandesa es caracteritza per l'ús de herbes i espècies fresques i l'ús de salsa de peix fermentada que s'inclou en cadascun dels plats. Cadascuna dels regions té les seves pròpies característiques, degut a les influències dels països veïns com la Xina, Laos, Birmània i Malàisia.

Malgrat que no es recomana veure aigua de l'aixeta, el gel acostuma a ser sanitàriament segur. Es pot trobar aigua embotellada a molts llocs, però si es prefereix es pot consumir cervesa tailandesa (Singha i Chang, que significa elefant, són les marques més populars). Els batuts de fruita i els sucs també són molt populars; els batuts amb fruita fresca i xarop de sucre es barregen amb gel. La llet de coco és una altra opció segura. El te gelat tailandès se serveix amb llet condensada. El cafè gelat tailandès (oliang) se serveix com a “cafè” als restaurants. La beguda energètica Red bull es va inventar a Tailàndia. Existeixen altres marques locals, però el sabor i la potència varien molt.

COM ARRIBAR-HI

edit

A Tailàndia s'hi pot arribar amb diferents mitjans de transport: avió, tren, barco i autocar. Avió: Tailàndia té un aeroport internacional ubicat a Bangkok, però a més hi ha vols internacionals que arriben als aeroports de les ciutats de Chiang Mai, Phuket, Koh Samui, Krabi, Udon Thani i Hat Yai. A més Tailàndia és un centre de transport aeri d'Asia, fet que fa que hi hagi diverses línies de baix cost que operen en aquest país, tant per fer rutes internes com internacionals.

Autobús o autocar: des dels països veïns. Des de Malàisia, pel nord a través dels diferents punts de control fronterer en les províncies de Songkhla, Yala y Narathiwat; la mayoría, però dels autobusos entraran en el sud, Hat Yai. Des de Laos surten de Vientián i creuen el riu Mekong fins a ls ciutat fronterera de Nong Khai, allà continuen dues hores fins a Udon Thani, on poden en llassar amb altres línies de bus o amb l'avió . Des de Cambodja, a través de las ciutats frontereres de Poipet i Aranyaprathet. Des de Myanmar no és práctic ni sencill.

Tren: Els viatgers procedents de Singapur i Kuala Lumpur poden viatjar en tren fins a Tailàndia, però han de fer transbord. El viatge des de Singapur pot durar fins a 48 hores (s'han de fer dos transbords i es fan moltes parades). També es pot viatjar en l'Eastern & Oriental Express, un luxós tren d'estil antic i colonial que uneix Bangkok i Butterworth, Malàisia, totes les setmanes. Des de Laos, hi ha una línia de ferrocarril de 3,5 km que va des del Pont de l'amistat de Vientián-Nong Khai fins a l'estació de tren Thanalaeng de Vientián.

Automòbil: Si el vehicle és propi es possible viatjar des del país on estigui registrat fins a Tailàndia, (s'han de dur els papers en regla i l'assegurança del vehicle) i s'ha de creuar la frontera des d'un punt autoritzat. Des de Malàisia, es pot creuar des de Bukit Kayu Hitam fins al sud de Tailàndia. Es necessita un visat, els tràmits migratoris poden fer-se en el cantó malai de la frontera. En general, no es permet que els turistes condueixin un vehicle llogat en una país veí. Per més informació: www.customs.go.th i www.mfa.go.th

PASSAPORTS I VISATS

edit

Els estrangers que van a Tailàndia per negocis, inversions, estudis, tractaments mèdics o ocupació necessiten sol·licitar un visat a l'ambaixada Reial de Tailàndia o al Consolat General. Els estrangers han de tenir passaport o documents similars vàlids i complir les normatives de la llei d'Immigració BE2522 (1979) i les disposicions corresponents. Tingueu en compte que els requisits del visat per Tailàndia canvia de tant en tant. Una ambaixada tailandesa li proporcionarà informació més actualitzada per al visat a Tailàndia.

CLIMA

edit

El clima de Tailàndia és tropical, amb una temperatura mínima mitjana de 23,6 C i una màxima de 32.9 C. Hi ha tres estacions: monsònica de juliol a octubre, fresca de novembre a febrer i calorosa de març a juny.