Wy/mk/Главна страница

< Wy‎ | mk
Wy > mk > Главна страница

Script error: No such module "Wy/mk/Message box".

Амблем на ВикиПатување
Амблем на ВикиПатување

Добредојдовте на Википатување!

Во моментов имаме 1 статии.

Избрано место за оваа седмица

edit
Поглед над селото Вевчани

Вевчани — село во областа Дримкол, во околината на градот Струга, во југозападниот дел на Македонија и седиште на истоимената општина, единствената во Македонија со само едно населено место.

Името на Вевчани потекнува од старословенскиот збор вес, што значи село. Со додавање на наставка за демоним се добива името на селото — Весчани. Во 17 век селото се викало и Вешчано, а во 20 век се користело и името Вехчани, за конечно да се прифати денешното официјално име Вевчани.

Селото се наоѓа во областа Дримкол, во западниот дел на Струшко Поле, чиј атар на источната страна на планината Јабланица, се издига на нејзиниот срт каде што се допира со државната гранична линија со Албанија. Селото е ридско, чии куќи се издигаат на надморска височина од 820 до 980 метри. Од градот Струга, ова големо село е оддалечено 13,5 километри, а од регионалниот пат Струга-Дебар околу 7 километри.

Дали сте знаеле...

edit
  • ...дека
  • ...дека
  • ...дека
  • ...дека
  • ...дека

Збратимени Проекти

edit