Wy/hu/Afrika

< Wy‎ | hu
Wy > hu > Afrika

Afrika a maga 30 200 000 km²-nyi területével Föld második legnagyobb kontinense, a szárazföldi területek 27%-át fedi le. Több mint 999 millió fős népességével egyben a második legnépesebb is, melyet 2 tenger vagy óceán határol.

A Gízai piramisok Egyiptomban

Ötvennégy szuverén állam, két nem elismert, de facto állam és egy bizonytalan státuszú terület alkotja.

A kontinens lakói többek közt az arabok, berberek, bantu népek, busmanok, pigmeusok, szudanid népek és európaiak, akik főleg a mezőgazdaságból élnek annak ellenére, hogy a megművelt területek aránya csak 6%. A népesség gyorsan nő (a városokban évi 3,5%), melynek egyik példája Kairó, mely a földrész legnépesebb városa, ugyanakkor kiemelkedő a szegénység is, mivel a kontinens lakóinak fele kevesebb mint napi egy dollárból él.

Földrajza rendkívül változatos, legmagasabb pontja a Kilimandzsáró, melynek magassága 5895 méter, ugyanakkor a Szahara sivatagos területe 90-szer nagyobb hazánkénál. Leghosszabb folyója a Nílus (6695 kilométer, egyben a Föld leghosszabb folyója), legnagyobb szigete pedig Madagaszkár. Színes növény- és állatvilágát számos nemzeti parkban védik. Afrikát kelet-nyugati irányban átszeli az Egyenlítő, észak-déli irányban a 0°-os kezdő hosszúságú kör. Az egyetlen kontinens, amely az északi és déli, keleti és nyugati félgömbön egyaránt elhelyezkedik. A 30,38 millió km² területű földrészt Európától a mindössze 14 km széles Gibraltári-szoros és a Földközi-tenger, Ázsiától a csatornával átvágott Szuezi-földszoros és a Vörös-tenger választja el. Afrika nyugati határát az Atlanti-óceán, a keletit az Indiai-óceán jelenti.

Kultúra

edit

Afrika társadalmai változatosak, megtalálható itt az ősközösség, de a rabszolgaság, a feudalizmus, a kapitalizmus, a szocializmus, és a posztmodern társadalom csírája is. Ez mind tükröződik a kultúrában. A fejlődést hátráltatják egyes elmaradott hiedelmek.

Gasztronómia

edit
 
A Kilimandzsáró Tanzániában.

Egyiptomi tradicionális étel a taamiya (falafel). Gyakoriak a zöldségkeverékek, mint a fuul és a tahina. Ritkán esznek húst, de akkor általában csirkét, halt és birkát. Domináns a fokhagymával való ízesítés, az édességeik pedig nagyon cukrosak. A szállókba gyakran európai ételeket is találni. Az egyiptomi kávé kifejezetten erős sok cukrot tesznek bele, ugyanúgy mint a teába. Az alkoholok közül az egyiptomi sörök és borok a hangsúlyosak.

Kenyában általában babot, leveseket és ragut szolgálnak fel. Nemzeti étel a sült kecske, de sok más húst is használnak, a konyha nem túl vegetáriánusbarát. Nagy választékuk van sörök tekintetében.

 
A Viktória-vízesés Zambiában.

A marokkói konyha nagyon változatos, a köleskásától a gyümölcsökön át a kuszkuszig sok minden megtalálható benne. Általában bárány és galambhúst fogyasztanak. A konyha sokszor vegyíti a sós és édes ízeket. Bőséges gyümölcsválasztékkal zárják az ebédet. Sokszor és szívesen fogyasztanak teát, általában zöldet.

Tunéziában a zsíros és fűszeres ételek a jellemzőek. Gyakran esznek tojást, halat és kuszkuszt. Édességeik sziruposak, borválasztékuk nagy.

Lásd még

edit