Wy/hbs/Pandemija COVID-a 19

< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Pandemija COVID-a 19

COVID-19 je zarazna respiratorna bolest koju uzrokuje SARS-CoV-2. Bolest je otkrivena u decembru 2019. i brzo se proširila svijetom, pa je u martu 2020. proglašena njena pandemija. Starije osobe i osobe s hroničnim bolestima najviše su izložene riziku od težih oblika i ozbiljnih komplikacija (računajući smrt).

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, gledan pod elektronskim mikroskopom. Šiljci na spoljnoj ivici viriona podsjećaju na Sunčevu koronu. Otuda potiče i ime grupe virusa.

Uvedena su razna ograničenja radi suzbijanja širenja virusa. Promet je u velikoj mjeri ograničen ili potpuno zaustavljen u mnogim zemljama. Međunarodne i regionalne granice su zatvorene. Ako ne možete pronaći put natrag u svoju zemlju, obratite se najbližoj ambasadi ili konzulatu za pomoć.

Zbog širenja bolesti, ljudima u mnogim dijelovima svijeta savjetuje se da ne putuju osim ako nije neophodno kako bi izbjegli zarazu, karantin ili zaglavljivanje zbog promjene ograničenja i otkazivanja letova. U područjima gdje se virus nalazi pod kontrolom, ograničenja su ublažena, ali uvek imajte na umu da je moguće ponovno pooštravanje mjera. Izbjegavajte gužvu ne samo radi vlastite zaštite, već i radi zaštite vama bliskih ljudi.

Ako ipak morate putovati, nosite zaštitnu masku i poduzmite mjere opreza kao i kod drugih epidemija: često perite ruke, izbjegavajte dodirivanje lica, kašljajte i kijajte u lakat ili maramicu i izbjegavajte kontakt s bolesnim osobama. Prije putovanja upoznajte se s ograničenjima. Budite spremni na nepredviđena otkazivanja, zatvaranja i ostale turbulencije. Nakon putovanja pratite svoje zdravlje i razmislite o samoizolaciji na dvije sedmice da biste izbjegli prenošenje bolesti.