Wy/hbs/Brisel

< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Brisel

Brisel (engleski: Brussels, francuski: Bruxelles, nizozemski: Brussel) je glavni grad Belgije i jedne od tri administrativne regije unutar zemlje, zajedno s Flandrijom i Valonijom. Pored svoje uloge u zemlji, također je međunarodno važan grad koji ugošćuje mnoge međunarodne institucije, a posebno ključne institicije Evropske unije. Zbog toga se o njemu često govori kao glavnom gradu EU.

Horizont Brisela u sumraku

Brisel povezuje nasljeđe srednjovjekovnog flandrijskog grada sa gradioznim projketima iniciranim nakon što je postao glavni grad frankofone zemlje, te impresivne moderne arhitekture koja često udomljuje međunarodne institucije. Ovaj je grad sad dvojezičan, zvanično prepoznajući jezične zajednice Belgije koje govore francuski i nizozemski, te je postao sve više međunarodnim sa doseljavanjem ljudi različita porijekla koji su tu došli raditi, često vezano uz EU. To sve čini Brisel jedinstvenim spojem začinjenim s belgijskim posebnostima i za radoznale turiste je kao velika škrinja s blagom za otkrivanje.

Djelovi grada

edit
Centar
edit

Malo srednjovjekovno središte Brisela, sa Grand Placeom i prekrasnim trgom čiji je centar pod zaštitom UNESCO. U pitanju je pješačka zona sa malim ulicama i raznim turističkim atrakcijama. Ovdje ćete pronaći brojne mogućnosti da probate vafle, belgijsko pivo ili pomfrit.

Pentagon
edit

Prateći obrise drugih gradskih zidina, Pentagon zatvara jezgro grada sa brojnim restoranima, barovima, muzejima i drugim interesantnim sadržajima. Dovoljno je mali da se može istražiti pješice.

Evropska četvrt
edit

Srce flamanske, belgijske i evropske politike, dom Evropskog parlamenta i Komisije, i brojnih drugih institucija EU. Park na njegovoj istočnoj strani je pozadina muzeja koje vrijedi posjetiti.

Hejsel
edit

Nalazi se sjeverno od grada sa ostacima svjetskih sajmova 1935. i 1958, od kojih je najpoznatiji Atomium. U sjeni Atomiuma, Mini Europe i kinematografski kompleks Kinepolis donijeli su Hejselu reputaciju briselske četvrti za odmor.

Poslovni kvart
edit

Visoki kvart Brisela sjeverno od Pentagona, s modernim neboderima, etno restoranima i preskupim vegetarijanskim barovima. Ima malo turističkih sadržaja osim Sjeverne stanice, koja je čuvena po impresivnoj art deko arhitekturi.

Woluwe

Opušteno stambeno područje na istočnoj strani grada, graniči s Kraainemom na istoku i Tervurenom na jugu. Može se pohvaliti raznim arhitektonskim stilovima za istraživanje, među kojima su kuće poznatog arhitekte u stilu art nuvo I na listi su UNESCO svjetske baštine.

Matongé

Dom većeg dijela kongoanskog stanovništva Brisela. Vrijedi posjetiti zbog izrazite afričke atmosfere, šarene odjeće koja ide uz to i mnogih afričkih specijaliteta koji se mogu kupiti u ovom susjedstvu.

Sjeveroistok (Evere, Haren)

Stambeno poslovni kvart. Osim ako ne posjećujete sjedište NATO, ovo područje je relativno nezanimljivo prosječnom putniku, sa izuzetkom nekoliko lijepih parkova.

Jug (Uccle, Vorst)

Luksuzna stambena četvrt koja graniči sa Sonian šumom na jugu. Tu je Avenue Louyise, koja se smatra najotmjenijom avenijom u Briselu.

Zapad (Anderlecht, St.-Agatha-Berchem, Jette, Ganshoren, Koekelberg)

Uglavnom stambeni i poslovni kvart. Prema granici s Flandijom, prilično je ruralno, sa šumama, poljoprivredom i obnovljenom vjetrenjačom Luizen. Bazilika Koekelberg, peta najveća crkva na svijetu, apsolutno je vrijedna pažnje.

Sonijanska šuma

Najveće je prirodno područje u Briselu, iako je samo mali dio geografski unutar granica regije glavnog grada Brisela. Beskrajne bukve koje prekrivaju talasaste brežuljke nude mogućnosti za trčanje i vožnju bicikla. Ako ustanete dovoljno rano, imate dobre šanse da uočite jelene i druge divlje životinje. Park Ter Kameren na sjeveru je popularna destinacija za slobodno vrijeme za lokalno stanovništvo. I Sonijanska šuma je na listi svjetske baštine.

Molenbeek i okolina

Stambena oblast na jugu Brisela sa velikom populacijom imigranata. U prošlosti je imala važnu komercijalnu ulogu u gradu.

Schaarbeek

Nekada prosperitetno trgovačko središte, Schaarbeek i njegova okolna predgrađa postali su žarište kriminala. Iako se situacija popravlja, treba ga posjećivati s oprezom. Predgrađe St. Joost je najsiromašniji kvart u Belgiji, a njegova jedina atrakcija je kvart crvenih fenjera.

Industrijska oblast

U uskom pojasu komercijalnih i industrijskih zona koji prati luku od poslovnog kvarta do Vilvoordea sjeverno od Brisela, nalazi se najveće željezničko čvorište u Belgiji. S obzirom da je malo toga za vidjeti i raditi, ne preporučuje se posjeta ovom dijelu Brisela.

Upoznavanje

edit

Kada je Brisel postao glavni grad nove države u XIX vijeku, veliki djelovi starog grada su uništeni da bi se otvorio prostor za potpuno nova ministarstva, palate, škole, vojne kasarne i poslovne blokove izgrađene između 1880. i 1980. godine. Srednjovekovne gradske zidine koji su nekada branile i okruživale grad su srušene. Sačuvan je samo mali istorijski centar (jedan trg i četiri susjedne ulice). Istorijski centri flamanskih gradova bolje su očuvani u gradovima kao što su Antverpen, Briž ili Gent. Ovakvo nepromišljeno postupanje prema istorijskim zgradama donelo je ranijim urbanistima skoro univerzalno preziranje i čak je dovelo do izraza „Briselizacija“ za gradove koji na sličan način ruše stare zgrade, zamjenjujući ih bezličnim betonskim monstruoznostima.

Položaj i klima

edit

Brisel se nalazi u centralnom dijelu Belgije, između Flandrijske nizije i Brabantskog platoa, na nadmorskoj visini između 15 i 100 m, udaljen oko 97 kilometara od Sjevernog mora.

Zbog blizine obali Brisel ima relativno blagu klimu sa dosta kiše Najtopliji mjeseci su jul i avgust sa prosjekom od 17,5, odnosno 17,3  °C, a najhladniji je januar sa 2,2 °C u prosjeku.

Iako je vrijeme u Briselu istorijski poznato po tome što je bilo često neprijatno i vlažno, grad je postao topliji posljednjih decenija. Karakterišu ga umjereno hladne, vlažne zime i topla, promjenljiva ljeta. Padavine su ravnomjerno raspoređene tokom cijele godine, sa blagim maksimumom u periodu od novembra do januara i maja do juna. Dnevne temperature zimi obično ne prelaze 10°C. Sunčevi sati su uglavnom niski, snježne padavine moguće, iako ne česte. U martu i aprilu vrijeme generalno postaje blaže, smjenjuju se topli, sunčani dani sa hladnijim, oblačnim. Maj je omiljeni mjesec lokalnog stanovništva, jer ima česte sunčane dane praćene prvim periodima zaista toplog vremena. Jul i avgust su topli, a toplotni talasi su sve češći, sa temperaturom preko 35°C gotovo svake godine. Septembar može imati ili uslove indijskog ljeta sa toplim, sunčanim danima ili čitave kišne periode sa blago prohladnim vremenom. Oktobar je blag, iako temperature prilično brzo opadaju, a sunčani dani nakon oktobra postaju sve rjeđi. Brisel je u decembru 2017. oborio evropski rekord po najmanjoj količini sunca u bilo kom mjesecu.

Orijentacija

edit

Istorija

edit

Prevoz u grad

edit

Avionom

edit

Brodom

edit

Vozom

edit

Autobusom

edit

Autom

edit

Prevoz kroz grad

edit

Šta vidjeti

edit

Neke od najčuvenijih znamenitosti ovog grada su:

Šta raditi

edit

Popularne kulturne, rekreativne i dr. aktivnosti dostupne posetiocima su:

Događaji

edit

Neka periodična društvena dešavanja u ovom gradu, koja mogu zanimati posetioce su:

Kupovina

edit

Centri šopinga su

Jelo

edit

Piće

edit

Noćenje

edit

Edukacija

edit

Posao

edit

Bezbjednost

edit

Rizici za posetioce ovog grada su:

Komunikacije

edit

Kuda dalje

edit
Ovaj članak je još u začetku. Možete pomoći Wikivodiču tako da ga proširite.