Torino (tidligere kendt som Turin) er en stor italiensk industriby i den nordvestlige del af landet. Byen er hovedstad i regionen Wy/da/Piemonte. Torino ligger hovedsagelig på den vestlige bred af floden Po. Byen havde i 2009 en befolkning på 910.188 indbygger mens Stortorino indenfor provinsen Torino havde knapt 2,1 mio indbyggere.
Torino var det moderne genforenede Italiens første hovedstad, og Italien blev genforenet netop i Torino. Byen var desuden i århundreder hjemsted for Savoia-kongefamilien og den dag i dag er der levn fra Savoia-tiden i form af bl.a. Kongeslottet og den bagvedliggende kongelige have.
Torino var vært for Vinter-OL 2006.
I Torino kan man købe Torinokort som giver rabat på mange seværdigheder.
Planlægning inden afrejse
edit
At medbringe til Torino
editTorino er en by der bedst opleves til fods, så medbring nogle gode sko.
Tag en paraply med, man ved aldrig hvornår der kommer en byge.
At tage med hjem fra Torino
edit- Chokolade er oplagt
Derudover bliver
- Kaffe fra Lavazza
- Vermouth fra Martini & Rossi
produceret i byen
Fakta om Torino
editHistorie
editDen romerske tid I det 1. århundrede f.Kr. (sandsynligvis omkring år 28 f.Kr.) etablerede Romerriget en militærlejr (Castra Taurinorum), senere dedikeret til Augustus (Augusta Taurinorum). Det typiske romerske gadenetværk kan stadig ses i den moderne by. Torino nåede omkring 5.000 indbyggere på den tid, som alle boede indenfor bymurene.
Middelalderen Efter Romerrigets fald blev byen erobret af Langobarderne, derefter Frankerne af Karl den store (773); i 940'erne blev grevskabet Contea di Torino grundlagt som indtil 1050 blev regeret af det Arduinske dynasti og derefter, efter ægteskabet mellem Adelaide af Susa og Humbert Biancamanos søn Otto, af familien af Huset Savoy.
Ved slutningen af det 13. århundrede, da byen blev annekteret Hertugdømmet Savoy havde byen 20.000 indbyggere. Mange af de paladser og haver, der kan ses i Torino i dag blev bygget i det 15. århundrede, da byen blev redesignet. Universitetet i Torino blev ligeledes grundlagt i denne periode.
19. århundrede I det 19. århundrede efter en kort besættelse af Napoleon, begyndte byen aktivt at efterstræbe genforeningen af Italien.
I 1861 blev Torino hovedstad i det nyligt proklamerede Forenede Italien. I 1865 blev hovedstaden flyttet til Firenze. (Siden 8. juli 1871 har hovedstaden været Rom.) Torino reagerede på dette tab af vigtighed ved at påbegynde en hurtig industrialisering. I 1871 blev Fréjusjernbanetunnelen åbnet hvilket gjorde Torino til et vigtigt transportknudepunkt. I 1899 blev Fiat grundlagt og Lancia i 1906. Byen havde nu 250.000 indbyggere. Museet Museo Egizio, Mole Antonelliana, kirken Gran Madre og pladsen Vittorio Veneto blev bygget i denne periode. Verdensudstillingen 1902 blev afholdt i Torino og anses ofte for udgangspunktet for Art Nouveau stilen. Byen var vært for verdensudstillingen igen i 1911. På denne tid var byen vokset til 430.000 indbyggere.
20. århundrede Efter Første verdenskrig var der en række konflikter mellem arbejdere og arbejdsgivere. Der kom en række strejker og i 1920 blev Lingottofabrikken besat.
Efter Anden verdenskrig blev Torino hurtigt genopbygget og industrien udviklet, bl.a. blev de første italienske økonomibiler (Fiat 500 og Fiat 600) bygget. Industrialiseringen medførte en bølge af immigration fra især den sydlige del af Italien. Befolkningen nåede 1 million i 1960 og nåede sit højdepunkt på 1,2 2 million i 1971.
I 1969 kom det i Torino til blodige arbejderoptøjer, som førte til oprettelsen af terrororganisationen De røde brigader.
I 1980'erne ramte den første industrikrise byen og befolkningen begyndte at falde, hvilket fortsat sker. Befolkningstallet var i 2008 910.000.
Lokalbefolkning
edit
Klima
editTorino har et typisk norditaliensk fugtigt subtropisk klima med varme somre (højeste gennemsnitstemperatur i juli 28 grader) og kolde vintre (laveste gennemsnitstemperatur i januar -3 grader). Nedbøren falder primært i foråret og i oktober måned.
Højtider
edit
Transport til Torino
editMed fly
editTorinos internationale lufthavn hedder Aeroporto di Torino (nogle steder hedder den Aeroporto di Caselle). Herfra er der forbindelse til flere store europæiske byer, men ingen i Danmark.
Det er nemt at komme fra lufthavnen til byen, der går såvel bus som tog til Torinos centrum.
Med bus
edit
Med tog
editFra Torinos centralstation ankommer og afgår der tog til alle dele af Italien, om ikke direkte så via Wy/da/Milano.
I bil
editFra Torino er der adgang til alle store motorveje i Norditalien.
Transport i Torino
editDet er nemt at komme rundt i Torino med flere forskellige former for transport. I forhold til de offentlige transportmidler, kan det anbefales at man køber dags- eller flerdagsbilletter.
Med bus
editDer er i byen et godt udbygget busnet, der dækker byen og de nærmeste forstæder.
Med metro
editTorino har en metrolinie, der kører tværs gennem byen.
Med sporvogn
editDer er 8 sporvognslinier, der dækker byen og alle går igennem centrum.
Med tog
edit
I bil
edit
På cykel
editTorino har som mange andre europæiske storbyer indført et system med bycykler
Med taxi
edit
Med båd
editDet er muligt at sejle på Po med turbåde.
Penge
editSe også afsnittet under Wy/da/Italien
Kreditkort
edit
Overnatning
edit
Mad og drikke
editTorino er kendt for at være fødestedet for den faste chokolade. Indtil begyndelsen af 1700-tallet var chokolade udelukkende en drik. Men omkring dette tidspunkt fandt en franksmand i Torino på en metode til at få en fast masse ud af kakaobønnen og den moderne spisechhokolade var dermed født.
At foretage sig i Torino
editTorino er hjemby for to store italienske fodboldklubber Juventus F.C. og Torino FC, så hvis man er fodboldinteresseret, skulle det være muligt at ramme en kamp.
At se
editTorino er en gammel by, hvor der er mange smukke bygninger at se, langs de kolonnade dækkede fortove.
Byens indkøbsgade hedder Via Roma og er nok et besøg værd.
Museer
editByen har flere museer, de mest interessante er:
- Museo Egizio som er et af verdens største egyptiske museer.
- [http://www.museocinema.it/mole.php Det Nationale Italienske Filmmuseum ligger Mole Antonelliana-bygningen, som i sig selv interessant.
- Da Torino er en bilby (Fiat har sit hovedkontor og vigtigste fabrik i byen) er der naturligvis også et veludstyret bilmuseum.
- Armeria Reale er en af de største samlinger af våben og rustninger i verden. Samlingen ligger i Palazzo Reale di Torino, som er byens kongeslot og er optaget på UNESCO's verdensarvsliste.
Kirker
editDerudover er der flere smukke kirker:
At gøre
edit
Arbejde
edit
Kommunikation
edit
Sikkerhed
editGenerelt er Torino en sikker by, men man skal naturligvis holde øje med lommetyve, som har gode arbejdsforhold på grund af de mange turister og mennesker generelt.
Derudover er det en god ide at holde øjnene åbne for cyklister, specielt turister, der bruger byens bycykler og gerne kører på fortovene. I det hele taget skal man passe på i trafikken, da italienerne generelt har et andet forhold til færdselsloven end vi er vant til her.
Kvarteret vest for hovedbanegården er et lidt "råt" kvarter, som man generelt før undgå, specielt om natten.
Respekter
edit
Nyttige adresser
edit
Øvrigt
edit