Wy/da/Paris

< Wy‎ | da
Wy > da > Paris

Paris er Frankrigs hovedstad og et af verdens mest populære rejsemål.

Planlægning inden afrejse

edit


At medbringe til Paris

edit


At tage med hjem fra Paris

edit


Fakta om Paris

edit

Paris er Frankrigs hovedstad og ligger ved Seinen i det nordlige Frankrig, i hjertet af regionen Île-de-France. Paris har en anslået befolkning på 2.153.600 inden for sine administrative grænser. Paris' unité urbaine, som er det ubrudte bebyggede område, strækker sig langt ud over byens administrative grænser og huser 9,93 millioner mennesker. Et yderligere udvidet metropolområde omkring byen: Paris' aire urbaine er med en befolkning på ca. 12 millioner, et af de mest befolkede byområder i Europa.

Som en vigtig by gennem mere end to årtusinder er Paris i dag en af verdens førende forretnings- og kulturcentre, og byens indflydelse på politik, uddannelse, underholdning, massemedier, mode, videnskab og kunst bidrager til dens status som en af verdens større globale byer.

Paris-regionen (Île-de-France) er Frankrigs største centrum for økonomisk aktivitet. Med en omsætning på 500,8 milliarder euro producerede regionen mere end en fjerdedel af Frankrigs GDP i 2006. Med Wy/da/La Défense, det største planlagte forretningsdistrikt i Europa, er byen hjemsted for næsten halvdelen af alle de største franske firmaers hovedkvarterer, såvel som for hovedkvartererne for femten af verdens 100 største firmaer. Paris er også hjemby for mange internationale organisationer som UNESCO, OECD og ICC.

Med over 30 millioner udenlandske besøgende hvert år er Paris den mest populære turistdestination i verden. Byen har adskillige vartegn og turistattraktioner såsom Wy/da/Eiffeltårnet, Wy/da/Notre Dame, Wy/da/Champs-Elysées, Wy/da/Triumfbuen, Wy/da/Sacré-Cœur-basilikaen, Wy/da/Invalides, Wy/da/Panthéon, Wy/da/Grande Arche og Wy/da/Opéra Garnier, sammen med verdenskendte institutioner som Wy/da/Louvre, Wy/da/Musée d'Orsay og Wy/da/Musée National d'Art Moderne, og populære parker som Wy/da/Disneyland Resort Paris.

Historie

edit

Paris skæbne er et resultat af flere historiske faktorer. Det var Klodevig 1., der i det 5. århundrede besluttede, at lægge flere af de centrale funktioner i kongeriget i den lille parisiiske by. Paris er placeret i et kryds mellem flere handelsveje, midt i et rigt landbrugsområde. Byen bliver i løbet af det 10. århundrede en af de mest betydningsfulde franske byer, med kongens palads, rige klostre og en katedral. I løbet af det 12. århundrede udvikler Paris sig endvidere til, at blive et eruopæisk center for uddannelse og kultur. Om det er den franske revolution eller begivenhederne i maj 1968, har Paris altid været centrum i fransk historie.

Lokalbefolkning

edit

Det er vedtaget ved lov, at franske folketællinger ikke medtager spørgsmål om etnisk baggrund eller religion, men til gengæld samler information om fødselssted. Fra dette er det stadig muligt at fastslå, at Paris' metropolområde er et af de mest multi-kulturelle i Europa: Ved folketællingen i 1999 var 19,4% af alle indbyggere født uden for det europæiske Frankrig ("France métropolitaine"). Ved samme tælling var 4,2% af Paris' metropolområdes indbyggere immigreret fornylig (dvs. immigreret til Frankrig mellem 1990 og 1999), hovedsagelig fra Kina og Afrika.

Den første bølge af international indvandring til Paris startede allerede i 1820 med ankomst af tyske bønder, som flygtede fra landbrugskrisen i Tyskland. Mange bølger af indvandrere fulgte og er fortsat indtil i dag: Italienere og centraleuropæiske jøder gennem det 19. århundrede; russere efter den russiske revolution i 1917; indbyggere fra de franske kolonier under 1. verdenskrig og senere; polakker mellem de to verdenskrige; Spaniere, Portugisere og nordafrikanere fra 1950'erne til 1970'erne; nordafrikanske jøder efter deres landes selvstændighed og afrikanere og asiater siden da. Størstedelen af disse immigranter er blevet optaget i landet på linje med alle andre indbyggere, i overensstemmelse med den franske republiks princip om lighed blandt dens indbyggere.

Klima

edit

Paris har et tempereret kystklima, der er påvirket af golfstrømmen, og oplever derfor sjældent ekstremt høje eller lave temperaturer. Det gennemsnitlige maksimum på årsbasis er omkring 15 °C, og det tilsvarende årsbaserede minimum ligger omkring 7 °C. Den højeste temperatur i byen nogensinde måltes den 28. juli 1948 og var 40,4 °C, mens den laveste har været −23,9 °C, der forekom den 10. december 1879. Parisområdet har fornylig oplevet temperaturer, som nærmede sig begge ekstremer under den europæiske hedebølge i 2003 og under den europæiske kuldebølge i 2006.

Regnvejr kan forekomme på alle tider af året, og Paris er kendt for sine pludselige byger. Byen får gennemsnitligt en årlig nedbørsmængde på 641,6 mm. Snevejr forekommer sjældent og i så fald sædvanligvis i de koldeste måneder januar eller februar (omend det er sket så sent som i april), og sneen når næsten aldrig at danne et snedække, som bliver liggende mere end en dag.

Måned Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec År
Gennemsnitligt maksimum/°C 7 9 13 16 20 23 24 25 21 15 9 8 15
Gennemsnitligt minimum/°C 4 4 6 9 12 15 16 16 12 8 4 4 7
Kilde: MSN Weather

Højtider

edit


At foretage sig i Paris

edit


Transport til Paris

edit

Med fly

edit

Lufttrafikken til Paris foregår i to store lufthavne: Wy/da/Paris-Orly Lufthavn, syd for byen og Wy/da/Aéroport Paris-Charles de Gaulle, som er en af verdens travleste. En tredje og meget mindre lufthavn, Wy/da/Aéroport de Beauvais-Tillé, i byen Wy/da/Beauvais 70 km nord for Paris, benyttes af charter- og lavprisselskaber. Den fjerde lufthavn, Wy/da/Le Bourget, benyttes nu kun af private fly og til flyveopvisninger, ligesom den rummer et luftfartsmuseum.

Med bus

edit


Med tog

edit

På grund af Paris' historie og centrale placering, er det muligt at komme dertil med tog fra alle dele af Europa. Byens seks store jernbanestationer, Wy/da/Gare du Nord, Wy/da/Gare Montparnasse, Wy/da/Gare de l'Est, Wy/da/Gare de Lyon, Wy/da/Gare d'Austerlitz og Wy/da/Gare Saint-Lazare er forbundet med tre jernbanenet: Wy/da/TGV med sine 4 linjer med højhastighedstog, det almindelige jernbanenet Corail og forstadstogene (Transilien). Hurtigtoget fra London, Wy/da/Eurostar, benytter Gare du Nord. Eksempelvis nåes Wy/da/London nu på kun 2 timer og 15 minutter, Wy/da/Bruxelles på omkring halvanden time, og byer i det sydlige Frankrig som Wy/da/Marseilles eller Wy/da/Bordeaux på 3 timer.

Med båd

edit


I bil

edit

Paris er ligeledes et centralt skæringspunkt for Frankrigs motorvejsnet, og den er omgivet af tre ringveje: Périphérique, hvis rute nogenlunde følger de gamle befæstninger fra det 19. århundrede, A86 i de indre forstæder og endelig Francilienne-motorvejen, som løber i de ydre forstæder. Vejnettet i og omkring Paris er stærkt udbygget og omfatter over 2.000 km hovedveje og motorveje. Wy/da/Bruxelles kan nås på tre, Wy/da/Frankfurt på seks og Wy/da/Barcelona på tolv timer.

Transport i Paris

edit


Med bus

edit


Med metro

edit

Undergrundssystemet "metroen" er et af de vigtigste transportmidler i Paris. Systemet, som har 300 stationer (384 stop) og 214 km spor, omfatter 16 linjer, nummereret fra 1 til 14 og to mindre linjer, 3bis og 7bis, som fik disse numre, fordi de oprindelig var sidelinjer til disse to hovedlinjer og først senere blev selvstændige. I oktober 1998 indviedes linje 14, den første efter en pause på 70 år uden åbning af helt nye linjer.

Med sporvogn

edit

Udover dette betjenes Paris af 4 sporvognslinjer: Linje T1 mellem Wy/da/Saint-Denis og Wy/da/Noisy-le-Sec, linje T2 fra Wy/da/La Défense til Wy/da/Issy, linje T3 mellem Wy/da/Pont de Garigliano og Wy/da/Porte d'Ivry og linje T4 fra Wy/da/Bondy til Wy/da/Aulnay-sous-Bois.

Med tog

edit

På grund af den korte afstand mellem stationerne på metronetværket var linjerne for langsomme til at kunne udvides til også at dække forstæderne, som det er tilfældet i de fleste andre byers undergrundssystemer. Derfor er der siden 1960'erne udviklet et yderligere eksprestogssystem, Wy/da/RER, som skaber forbindelse til byens yderområder, og som integrerer den moderne undergrundsbane i centrum med det tidligere eksisterende togsystem i forstæderne. RER-netværket omfatter nu 5 linjer, 257 stop og 587 km spor.

Med båd

edit

Der er flere muligheder, for at blive transporteret i båd i Paris.

Flere selskaber tilbyder forskellige former for sightseeingture på Seinen, både som "hop on-hop off" og dinnercruises.

Derudover er er der to selskaber (Paris Canal og Canauxrama), som tilbyder sightseeingtur på Canal St. Martin. Denne tur tager typisk omkring tre timer, da der på grund af den store højdeforskel er en del sluser.

Man kan også leje en eldrevet motorbåd. Båden kræver ikke sejlerbevis eller lignende.

Adresser:

I bil

edit

Der findes et selskab, der tilbyder sightseeingture i Paris i 2CV'er. Selskabet hedder 4 roues sous 1 parapluie (dansk:4 hjul under en paraply).

Adresse:

På cykel

edit

I byen findes et bycykel-system kaldet Wy/da/Vélib med over 10.000 offentlige cykler, som på 750 udlejningssteder kan lejes til brug for korte og mellemlange ture.

Med taxi

edit

Der er flere taxaselskaber i Paris. Taxaer genkendes på deres skilt på taget, hvor et system af lamper viser om de er ledige eller ej. Grøn lampe betyder ledig, rød betyder ikke ledig og gul betyder at taxaen er på vej til at samle nogen op, men måske vil tage dig med alligevel.

Man skal passe særligt meget på med pirattaxaer, som er en farlig transportmulighed. Der har været flere tilfælde af vold og voldtægter i pirattaxaer.

Kabelbane

edit

Wy/da/Montmartre findes en kabelbane, Funiculaire de Montmartre, som fører op til Sacre-Ceour og området deromkring. Funiculaire de Montmartre har billetter fælles med Metrosystemet.

Blafning

edit


Penge

edit

Se også afsnittet under Wy/da/Frankrig

Kreditkort

edit


Overnatning

edit

Mad og drikke

edit


At se

edit

I Paris er der uendeligt mange muligheder for at se ting. En god måde er simpelthen at gå rundt i byen, for at indsnuse atmosfæren. På de store linjer er det ret nemt at finde rundt i byen, da ringvejen Peripheriquen udgør en naturlig ydre grænse, som man dårligt kan undgå at lægge mærke til, derudover deler Seinen byen i to.

Apropos Seinen, har byens turistmyndigheder i de senere år gjort en del for at gøre Seinens bredder til attraktioner i sig selv, på siden https://web.archive.org/web/20151213130945/http://lesberges.paris.fr/ kan man finde flere informationer.

Ellers er der museer for de fleste interesser:

Museum Genre Adresse Arrondissement Web
Wy/da/Musée d'Orsay Malerkunst - Impressionisme 1 Rue de la Légion d'Honneur 7 http://www.musee-orsay.fr/

At gøre

edit


Arbejde

edit


Kommunikation

edit


Sikkerhed

edit


Respekter

edit


Nyttige adresser

edit


Øvrigt

edit