Wy/ca/Laos

< Wy‎ | ca
Wy > ca > Laos


Context edit

 
mekong
 
Bandera Laos
 
situació


 • CONTEXT Socio-econòmic:

La República Popular Democràtica de Lao (Laos) es troba situada al sud-est asiàtic, per sota de la Xina i Myanmar, entre Tailàndia i Vietnam, i per sobre de Cambodja. És un país sense sortida al mar, però amb bones comunicacions fluvials, especialment amb la Xina, Cambodja i Tailàndia, per el riu Mekong, que a l’hora, és la seva principal frontera natural amb Myanmar i Tailàndia, mentre que la Serralada Annamita és la principal frontera amb Vietnam, país amb el qual les relacions han anat distanciant-se. Les relacions amb Xina també són bones, ja que es vol construir un tren d’alta velocitat que uneixi aquests dos països, que fins ara es troben units per carretera i aire. Les fronteres amb Myanmar es troben tancades. El clima és tropical i amb monsons, fet que fa que hi hagi una temporada de pluges abundats (de maig a novembre) i una temporada seca (de desembre a abril). El paisatge es troba principalment constituït per boscos i selves subtropicals, muntanyes (la més alta de totes és el Phu Bia amb 2.820 m), planes i altiplans; i un 20% de la seva superfície es troba protegit, ja que és de les poques zones del món en les que encara es poden trobar tigres, búfals i altres animals protegits, com els elefants, en estat salvatge. Però per desgràcia, el comerç il·legal d’animals, juntament amb la desforestació són les principals amenaces a les que s’enfronta el país.

 • HISTORIA:

Laos va ser colònia Francesa, que pertanyia a l’Indoxina francesa, des de finals del XIX. Aquesta colònia va ser ocupada per els japonesos cap a 1945, fet que va originar un conflicte entre França i Japó per el control del país. Encara que Laos va ser declarat completament independent l’any 1953 com a monarquia constitucional, aquest conflicte entre les diferents faccions del país (comunistes i monàrquics) va durar fins a 1975, quan els comunistes van prendre control de la capital (Vientiane) i van enderrocar una monarquia de 600 anys d’antiguitat. Entre 1964 i 1973, durant la guerra de Vietnam, Laos es va aliar amb el seu país veí, fet que va ocasionar que els Estats Units d’Amèrica bombardegessin intensament el país (fins a 1,9 milions de tones de bombes van caure al país, especialment a la zona nord-est).

 • ECONOMIA:

Inicialment, Laos i Vietnam, tots dos països comunistes, tenien molt bona relació i estaven units per estrets llaços de col·laboració, però poc a poc, Laos va canviar el comunisme i el socialisme per un sistema més privat i capitalista que va permetre l’entrada d’inversió estrangera. A més, aquest canvi de mentalitat per part del govern va permetre que a finals del segle passat Laos s’obrís al turisme, fet que esta ajudant al desenvolupament del país. Però Laos continua sent un país socialista, dels pocs que queden al món, on el sector públic desenvolupa un paper primordial, amb una economia principalment agrícola, i unes infraestructures poc desenvolupades, especialment a les zones rurals i muntanyoses. L’economia, després de la gran crisi econòmica Asiàtica dels anys 90, continua sent especialment agrícola (es cultiva principalment arròs i és una economia de subsistència), el qual és un sector altament improductiu i que opera al marge de la economia dels diners, fent que l’economia no es desenvolupi. Laos es divideix en tres grans regions: Nord: Bàsicament habitat per tribus. Centre: És on es troba la capital i on es concentra gran part del turisme i el comerç. Sud: És una regió muntanyosa i on abunden els temples i religiosos.

 • CULTURA:

El país compta amb una gran varietat ètnica, prop de 50 tribus diferents hi conviuen, però la majoria de la població pertany a l’ètnia Lao, de la que el país rep el seu nom. La religió majoritària del país és el budisme Therevada, juntament amb l’animisme (que practiquen les tribus de les muntanyes) i el cristianisme i l’islamisme, encara que aquestes dos últimes en molt menor percentatge. Totes aquestes religions hi conviuen i coexisteixen pacíficament. Pel que fa als idiomes, el predominant és el Lao, similar al Thai, encara que el francès continua sent utilitzat al govern i al comerç, poc a poc es va introduint l’anglès com a segona llengua. Laos te un ric patrimoni cultural, especialment en art i arquitectura religiosos típics del budisme. Hi ha gran quantitat de “stupas” (estructura en forma de cúpula construïda com a santuari budista) que serveixen per a commemorar la vida de Budha. La postura de les imatges de Budha que hi ha per el país, són especials i un tret distintiu en front als altres països dels voltants, ja que aquestes postures no s’hi repeteixen enlloc més (INCLUIR FOTO BUDHA “CALLING FOR RAIN”). Hi destaca la ciutat de Luang Prabang (antiga capital del país) que és on es troben la major part de figures de Budha del país i que te el títol de ciutat patrimoni de la humanitat de l’UNESCO des de 1995; i la ciutat de Shestupura, establerta al segle 5 i es considera l’assentament urbà més antic del Sud-est asiàtic.

 • NATURA:

Així mateix, el patrimoni natural amb el que compta el país és molt important, ja que és dels pocs llocs del món en el que encara hi queden tigres salvatges habitant les seves selves. Compta amb un 20% de la seva superfície protegida, però la gran i rica biodiversitat amb la que hi compta el país, es troba en greu perill degut a la desforestació i erosió dels sols, així com al tràfic il·legal d’animals salvatges que encara no està regulat. Els tigres, els elefants i altres espècies de mamífers endèmics de la zona, són la seva fauna més coneguda. El riu Mekong, que travessa el país de nord a sud, és el principal recurs natural amb el que compta el país. A més de servir de mitjà de transport, frontera natural i font d’aliment, també és el creador d’espectaculars cascades, com la Khone Phapheng (la cascada amb un major volum de caiguda d’aigua del món).

Regions edit

Laos es divideix en 16 Províncies (kang), una prefectura y un municipi (nakon del kumpang). A més, les províncies i la prefectura es divideixen en districtes (muang) i viles (baan). La capital es troba a la prefectura i província de Vientiane. Aquesta organització està vigent des de 2006.

 • Província de Attapeu
Situada al sud del país. Fa frontera amb Vietnam i Cambodja. L’atractiu d’aquesta regió són els paisatges i la vida natural. La capital és Samakkhixay. Està rodejada per muntanyes i és on es troben les minories ètniques més diverses. Una de les activitats turístiques més destacables és la ruta que va per el riu Xekong (afluent del Mekong), al llarg de la frontera de Cambodja, per accedir al Xe Pian National Protected Area (NPA). En aquesta ruta es poden veure tres cascades impressionants anomenades Tad Saepha, Tad Samongphak y Tad Saeponglaican, fins a on pot arribar a peu o en barca.
 • Província de Bokeo
Aquesta província es situa al nord, i fa frontera amb Thailàndia i Myanmar, és rica en jaciments de pedres precioses, però no té gaire més interès turístic, a part de la ciutat de Houayxay, just a la frontera amb Thailàndia, popular ja que des d’aquí i parteixen molts dels vaixells turístics que naveguen per el riu Mekong.
 • Província de Bolikhamxai
Província situada al centre del país i al sud de la capital. En aquesta província destaca el Ecoturisme amb dues de les àrees protegides del país més importants i les rutes de muntanya per aquesta província són considerades les més impressionant del país. La Phou Khao Khouay NPA és on es troben els boscos més antics de la regió, les cascades de Tad Leu, Tad Xay and Tad Xang, i a més és una de les reserves on es troben la major quantitat d’elefants, altres animals autòctons i aus migratòries. També en aquesta província es troba el Temple de Phonsanh, a la riba del Riu Mekong i famós per el seu festival Bang Fai Phayanak (Naga Rockets)
 • Província de Champasak
Aquesta província està situada al sud-oest i fent frontera amb Thailàndia. En aquesta província és on es troba la cascada Khone Phapheng, la més gran d’Àsia. És una regió amb riquesa històrica i cultural, a més de la natural, ja que és on es troba el temple de Vat Phou i la ciutat de Pakse. També hi ha parcs naturals molt atractius: el Xe Pian NPA, el Phou Xieng Thong NPA i la Khong Mountain NPA. En aquest àrea, a part dels elefants asiàtics, trobem altres animals com poden ser tigres i el Gran Ibis.
 • Província de Houaphan
Província muntanyosa al costat de la frontera amb Vietnam. En aquesta regió es pot gaudir d'un entorn natural de muntanya (amb rius, cascades i boscos), visitar les coves a Vieng Xay i descobrir el misteri de pedres que es troben escampades per el Parc Arqueològic de Hintang. Aquests pilars de pedra i discos que es troben escampats per la zona, daten de l’època megalítica (aproximadament igual que el Stonehenge britànic). Durant la guerra de Vietnam, i degut als intensos bombardejos americans, la zona va quedar molt malmesa. Al nord-oest es troba la reserva natural amb la població més important de Tigre Asiàtic que queden a l’Indoxina.
 • Província de Khammouan
Situada al centre de Laos, és bastant rica culturalment. Les Muntanyes de Calcària alberguen moltes coves i algunes d’elles tenien tresors amagats que fa ven poc que es van descobrir, com la Cova dels Budhas (Tham Pa Fa) va ser descoberta l’any 2004 i alberga 229 imatges de Budha fetes de pedra. La cova de Kor Long és, potser, la més coneguda de la província per la seva magnificència i dimensions. A més la província té àrees protegides per la seva biodiversitat: Phou Hin Pon, amb 43 espècie enregistrades de ratpenats; o els enormes boscos de Nakai-Nam Theun.
 • Província de Luang Namtha
és de muntanya i rural, situada al nord del país, el seu principal atractiu és el paisatge i els boscos de Nam Ha NPA, desenvolupat com a destí d’eco-turisme en col·laboració amb altres països (veïns i occidentals).
 • Província de Luang Prabang
És on es troba l’antiga capital del país (Luang Prabang) i d’on parteixen gran quantitat de creuers per el Mekong. Luang Prabang ciutat està classificada per La UNESCO com Patrimoni Mundial pel seu excepcional valor cultural, històric, arquitectònic i la seva relació harmoniosa entre l'entorn natural i el les edificacions. Hi destaca l’enorme figura de buda d’or del temple.
 • Província de Oudomxai
Localitzada al nord de Laos, te un paisatge muntanyós abrupte amb cims de fins a 1.800m d’alçada i creuada per uns 60 rius. Els principals són el Nam Ou, Nam Beng i Nam Tha. Oudomxay hi compta amb la major part de les minories ètniques del país, i cadascuna d’elles amb llengües, estils de vida i patrimoni cultural propis. Per reforçar el turisme a la regió, s’ofereix el Laos més tradicional per que els turistes l’experimentin amb cursos de cuina o de fabricació de teixits o paper. La cova de Chom Ong amb més de 16 km de llargada, és la més gran del Nord de Laos.
 • Província de Phongsali
Limita amb Xina i agafa moltes de les cultures i tradicions d’aquest país. A més, és el principal nexe de comerç entre Laos i Xina. En aquesta província el major interès turístic resideix en les petites poblacions i la fauna autòctona de tigres. A més, s’hi destil·la un licor d’arròs artesanal que és molt famós a tot el país.
 • Província de Sainyabuly
Aquesta província del sud-oest del país és la principal productora agrícola del nord del país (arròs, taronges, cotó, fusta, cacauets, etc). A Sainyabuly es troben viles tradicionals que encara utilitzen i fabriquen les cases artesanalment, a més és on es troben la major part dels elefants domèstics de Laos i compta amb un centre de Conservació a la vila de Hongsa. Viatjar per aquest paisatge abrupte ens fa descobrir moltes muntanyes encisadores i prats, que en la primavera es trobe en flor, formant un paisatge idíl·lic. El Wat Simoungkhoun, amb la seva col·lecció d’imatges de Buda, és un lloc important, i el Wat Sibounheuang, amb les seves fundacions antigues que daten del segle XVI o anteriors, també són interessants per als visitants.
 • Províncies de Salavan, Savannakhet i Sekong
Aquestes dues províncies es troben a la meitat sud del país. A la província de Salavan es troba una gran riquesa cultural i natural en forma de jaciments arqueològics i prehistòrics, i les cascades properes a aquestes. La província de Savannakhet és una de les més riques culturalment, compta amb els jaciments paleontològics més importants. I no gaire lluny d’aquests, es poden observar restes de civilitzacions amb més de 1000 anys d’antiguitat. La gran riquesa natural recau en el «Monkey Forest» habitat per gran quantitat de races de micos i per les grans tortugues asiàtiques de closca blanda, en greu perill d’extinció. A la província de Sekong destaquen les muntanyes i paisatges, que són molt escarpats i perfectes per als amants de l’escalada i el trekking.
 • Província de Vientiane
Situada al nord-oest, és la regió on es troba la capital i el centre econòmic del país. Amb llacs, coves i penya-segats creats per l’erosió del riu Mekong i d’alt valor natural, es poden visitar en excursions d’un dia. A uns 20 km de Vientiane ciutat es troba el famós “Pont de l’Amistat” que uneix Laos i Thailàndia a través del riu Mekong. Les festivitats de la quaresma budista són un altre dels atractius turístics de la província: durant les nits de lluna plena de finals del mes d’octubre, el riu ofereix un dels espectacles més màgics i fascinants del món: “Les llums del Mekong” o “les boles de foc de Nagara”. Són unes boles lluminoses de color vermellós i de diferents mides que s’eleven des de les profunditats del riu, s’enlairen uns 200 metres i desapareixen. Es creu que poden ser el resultat de la fermentació de materials als fons del riu degut a l’ambient pantanós de la zona i que això creï bombolles de gas inflamable al fons del riu, un efecte semblant al dels focs fatus als pantans. Hi destaquen el festival de That Luang i la fira internacional de comerç, una setmana abans del festival.

Ciutats edit

 • Vientiane
és la capital del país i on es troben la majoria de monuments nacionals significatius de Laos: That Luang (Gran Stupa), símbol de la sobirania de Laos i una icona del budisme, religió majoritària del país, o el Wat Sisaket, construït a 1818 i un dels temples més vells de Vientiane. Hi ha altres llocs sagrats budistes, com són: Wat Ong Teu Mahavihan, Lak Meuang (pilar-pedra de Vientiane) o Wat Si Meuang, que és la casa a l'esperit guardià de la ciutat. Hor Phakeo, fins a on es por arribar a través de la carretera de Wat Sisaket, alberga una col·lecció encisadora d’estàtues de Buda, incloent els tipus de “crida a la pluja" i "oferint protecció". Wat Xieng Khouan, és un parc únic que inclou una barreja de tradició budista i Hindú. Per la compra de manualitats és obligatòria la visita al Talat Sao (mercat de matí) on es troba una gamma ampla de teixits i robes, incloent-hi sedes i altres peces decoratives.
 • Luang Prabang
és l’antiga capital del país i on es troba el temple homònim que va ser declarat patrimoni de la humanitat per l’UNESCO l’any 1995 per el seu gran valor cultural i arquitectònic. És també on es troba una de les figures més impressionants del món, un “Prabang de Buda”, regal de Cambodja i que va ser enviat a la Unió Soviètica durant els anys 70, com a pagament per els deutes que Laos hi tenia amb ells. Posteriorment, la figura o Prabang de Buda va ser retornada al país. Els llocs més visitats de la ciutat són Wat Xieng Thong, Mont Phou Si, Wat Visounnarath, l’antic Palau Reial i Wat Manolom. Dignes de visitar són també els temples de la ribera del riu Mekong en el districte de Chomphet. Luang Parbang és famosa per els seus Festivals, el més gran dels quals, Pi Mai Lao ( per celebrar l'any Nou budista) té lloc oficialment entre el 13 i el 15 d’Abril, i dura una setmana. Es fa una fira de comerç, desfilades i cerimònies religioses. Al mes de Setembre hi tenen lloc unes regates per el riu, que hi congreguen a gran nombre de persones.
 • Pakse
Situada a la província de Champasak, al sud del país, compta amb gran quantitat de zones d’interès natural, històric i cultural. La ciutat compta amb molts edificis d'estil colonial francès i és on es troba el “Laos – Japó Mekong River Pont”, que va ser construït l’any 2002 i és una ruta d’entrada des de Thailàndia. El Temple de Wat Luang està localitzat en el centre del districte i és un temple que condensa els estils budistes contemporani i tradicional. També els temples de Wat Phabat i Wat Chomphet es poden visitar quan s’està en aquesta ciutat. En interessant comentar que Pakse és una de les principals ciutats per al turisme de creuers fluvials, i la zona de les 4.000 illes, de gran interès natural i turístic, no es troba gaire lluny. El festival de barques o el Stone Buddhaa Chompet Stone són altres dels atractius que amaguen aquesta ciutat i les seves proximitats.
 • Vat-Phou
situada al sud del país i a la riba del riu Mekong, és important per el valor arqueològic de les runes pre-angkorianes que hi ha no gaire lluny i és un dels principals centres turístics del país. A més, està protegit per la UNESCO per el seu alt valor i atractiu arqueològic. Destaca com a punt de pas de molts creuers que naveguen per el Mekong, des de Pakse i fins a la desembocadura a Vietnam.
 • Xam Neua
A la província de Houaphan, és una ciutat tranquil·la on es pot gaudir dels seus mercats, que comercien amb productes de Xina i Vietnam, i una varietat de manualitats típiques fetes per les ètnies que hi habiten. També és indispensable visitar el temple de Wat Phoxainaram, on es troba un Buda fet de bronze, que data de mitjans del s.XVI, i uns interessants murals de la vida de Buda i escenes de l’historia antiga de Laos.
 • Vang Vieng
La petita ciutat de Vang Vieng, dividida per el riu Nam Song, està localitzada uns 150 km al nord de la capital, Vientiane. És famosa per un paisatge encisador amb cims de muntanya de pedra calcària i penya-segats. Els serveis turístics de la ciutat estan ben desenvolupats, i les opcions d'allotjament són molt variades. Esports d'aigua (com kayak) i l’escalada es poden practicar als voltants de la ciutat. També hi ha diversos monestirs del segle XVII i el petit poble de Hmong, recessos de pau i tranquil·litat.


El Mekong s’ha de considerar com un destí més, degut a la gran quantitat d’activitats que es poden fer i per la seva importància inherent. És un dels rius més llargs del món, recorrent uns 4.300km, des de les planícies del Tibet fins al Vietnam, on desemboca al sud del Mar de la Xina. Per als països que recorre és una font d’aliment, una artèria de comunicació i la ruta comercial més important.

 • Creuers fluvials
Luang Prabang, al nord del país, és el punt d’inici preferit per la majoria de turistes per a realitzar creuers per el Mekong i recórrer la frontera natural que separa Laos de Thailàndia. Però també per remuntar el riu cap a Xina (o a l’inrevés) o com a forma de transport i d’entrada a Laos, ja que les carreteres del país es troben en bastant mal estat, i el riu és un mitjà de transport més còmode. Encara que Vat Phou, al sud del país, i les seves runes pre-angkorianes també són un punt d’inici molt demandat. En aquest cas, es recorre la part sud del país, i els creuers poden anar cap al Nord per visitar Pakse i la zona de “les 4.000 illes”, o cap al sud i finalitzar al delta del Mekong, a Vietnam.
 • Ecoturisme
Conèixer la cultura i la gastronomia locals i l’ecoturisme són opcions per als visitants amb ganes de fer alguna cosa diferent. Especialment a la província de Oudomxay, s’ofereixen itineraris en els que es combina la natura, la cuina i l’art, explorant la vessant més tradicional de Laos a través dels seus mercats i els seus habitants. La millor forma per a conèixer la cultura i la vida al país, és fent nit i estades a les diverses comunitats que habiten Laos, cadascuna amb una cultura i tradicions pròpies.

També es pot optar per expedicions i safaris. Per a conèixer els elefants cal anar al complex de Shangri-Lao, a prop de Luang Prabang, o al centre de conservació d’elefants de Sayaboury. En aquests centres ens donen la possibilitat de treballar amb ells i fer excursions i safaris per la jungla sobre un d’aquests animals tant impressionants o sobre vehicles, per a por observar els grans depredadors (Tigres i Ibis). Allotjar-se en cabanes fetes als arbres és una opció d’allotjament en les rutes naturals que es fan a la zona sud del país, on es troben les principals plantacions de cafè. Aquest tour de diversos dies de durada, ens apropa a la natura i a l l’observació de la flora i la fauna de les selves laosianes, a l’hora que ens proporciona una. Altres atraccions turístiques:

 • Coves de Kong Lo (Vientiane)
El seu principal atractiu rau en travessar-la en barca. Aquesta cova de 7’5 km de llarg, llar d’enormes aranyes i altres bestioles, compta amb impressionants boscos d'estalactites.
 • That Luang (Vientiane)
Aquest Temple és un símbol nacional i el monument més sagrat del país, ja que es creu que hi descansen relíquies de Buda. Des de fora, That Luang es veu més com una fortalesa, ja que es troba envoltada per altes parets. Dins dels seus murs, que daten del s.III, es troben dos temples i el principal Stupa (cobert amb pa d'or) que a la seva part més alta fa uns 45m. L'arquitectura està influenciada per creences budistes (zones daurades, portes de laca vermella, etc). Els altres Stupas consten d’imatges de Buda i de flora i fauna locals.

Wat Siskaet (Ventiane): és famós per els seus nínxols de paret, on s’allotgen minúsculs Budas. Aquestes imatges daten dels segles XVI i XIX i ni ha de totes les mides i fets de fusta, pedra i bronze – més de 6,800 Buddhas en total.

 • Vat Phou (Champasak)
Vat Phou, que significa temple de muntanya, està situat en una muntanya i ofereix vistes captivadores sobre la terra que l’envolta i el riu Mekong. Atracció per a visitants que aprecien l'art i la història ja que és un complex de temples en format per terrasses, patis, santuaris, biblioteca, palaus, etc. Vat Phou va ser anomenat Patrimoni de la humanitat per l’UNESCO l’any 2002.

Arribar-hi edit

Laos te dos aeroports: a Vientiane i a Luang Prabang. Les rutes són variades, depenent de la disponibilitat de vols, però Bangkok és aeroport de pas obligatori abans d’aterrar a Laos. L’única companyia que opera de Bangkok fins a Vientiane és Thai International Airways, i fins a Luang Prabang, només hi arriba Bangkok Airways , des de l’aeroport internacional de Bangkok. Altres opcions passen per arribar des de Xina o entrar a Laos per Thailàndia. També es pot entrar per el sud del país, remuntant el Mekong des de Vietnam o Cambodja.

Visa edit

En tot cas, fa falta obtenir una VISA que te una duració limitada d’un mes (però es pot renovar fins a 2 cops) i es pot tramitar des de l’origen o directament als principals llocs fronterers del país o als aeroports. De totes formes, és important assabentar-se d’on aconseguir el Visat abans d’arribar, per evitar problemes, posant-se en contacte per correu electrònic amb l’ambaixada de Laos a Paris (ambalaoparis@wanadoo.fr), ja que a Espanya no hi ha cap tipus de representació institucional del país.

Webs d’interès Generals edit

Línies Aéreas edit

Per moure’s edit

Parlar edit

El idioma laosià o lao (ພາສາລາວ phaasaa laao) es la Llengua oficial de Laos. Es una llengua tonal de la família tai de llengües i està estretament relacionada con la llengua isan,parlada a la regió de Isan, en el nordest de Tailàndia.

Aprendre edit

Treballar edit

Veure edit

Comprar edit

Menjar edit

Beure i sortir edit

Dormir edit

Seguretat edit

Salut edit

Respectar edit

Destinació següent edit