Indonèsia és un país del Sud-Est asiàtic, el més gran arxipèlag del món amb més de 13 000 illes (menys de la meitat estan habitades), és el quart país més poblat del món i el primer país amb majoria musulmana.
Context
editIndonèsia (formalment la República d'Indonèsia) és un gran arxipèlag d'illes dispars sobre l'equador entre l'oceà Índic i l'Oceà Pacífic. Si bé té fronteres terrestres amb Malàisia al nord i Timor Oriental i Papua Nova Guinea a l'est, la seva zona econòmica exclusiva també es recolza Austràlia cap al sud; Palau, Filipines, Vietnam, Singapur i Tailàndia, al nord; i l'Índia cap al nord-oest. Amb una abundància de boscos verds en totes les seves illes ia meitat de camí entre els pols, Indonèsia és cridada La Esmeralda de la línia de l'Equador.
Amb 18.330 illes, 6.000 d'elles habitades, Indonèsia és l'arxipèlag més gran del món, s'estén d'oest a est una extensió tan ampla com els EUA o Europa Occidental i Oriental juntes, sent més de dos terços de la superfície aigua de mar. Amb més de 250 milions de persones, Indonèsia és el quart país més poblat del món (després de Xina, Índia i els EUA) i amb molt, el més gran al sud-est asiàtic. La població no es distribueix per igual entre les cinc més grans illes, Java, Sumatra, Sulawesi, Kalimantan i Papua; Java té la meitat de la població. La majoria dels turistes arriben a través de Jakarta, a l'illa de Java, Batam i Denpasar, Bali.
Indonèsia també té la major població musulmana del món, majoritàriament sunnita. És membre del G-20 i té potencial per esdevenir un líder mundial, encara que es veu obstaculitzada per la corrupció i les deficiències en l'educació.
Els boscos tropicals d'Indonèsia és la segona extensió d'aquest tipus de bosc més gran del món després del Brasil, i estan sent explotats i talats a una velocitat alarmant. La població rica viu a les ciutats i centre turístics, mentre a la població més desfavorida només li queda el treball dur i la lluita per sobreviure. Després de dècades de mala gestió econòmica del 50,6% de la població encara guanya menys de 4 dòlars per dia segons xifres del Banc Mundial a 2012. Aquest havia baixat un 6% en 2 anys entre 2010 i 2012.
La infraestructura a gran part del país segueix sent rudimentària, i els viatgers necessitaran una mica de paciència i flexibilitat. Potser el que reflecteix les males condicions de les carreteres és que les aerolínies low cost s'han desenvolupar molt amb un creixement de fins a un 15 per cent l'any. Si estàs en una ciutat, no esperis que els carrers siguin bones o fàcils per circular. Moltes carreteres en ciutats grans són de l'era holandesa i, per tant, són petites, sinuoses i en mal estat. A això s'afegeix el fet que els noms de carrers canvien cada pocs quilòmetres, el que requereix de saber on ha d'anar si vols trobar el punt exacte del carrer. Els senyals al carrer, si n'hi ha, se situen perpendicularment al carrer. Si deixa de Java i Bali, ciutats principals i turístiques, les carreteres són encara pitjors. La flexibilitat ha de ser un requisit previ a qualsevol part del país, les coses poden canviar molt aviat i la rapidesa és una cosa que hagi de ser apreciat. Si vostè és el tipus de persona que espera que tot sigui escrit i indicat, llavors probablement hauria de considerar només fer gires amb les agències de viatges grans, de bona reputació; en cas contrari, és probable que experimenti algunes "sorpreses". La tolerància, la paciència i l'acceptació de les sorpreses (no sempre bones) són característiques que ha de tenir qualsevol que pensi visitar Indonèsia.
Dit això, si vostè decideix visitar el país amb aquestes indicacions, trobareu que Indonèsia és un dels països més exòtics que mai ha visitat. Indonèsia es comercialitza com Wonderful Indonèsia, i el lema és sovint bastant cert. Té una diversitat cultural amb més de 900 tribus i llengües i aliments, mentre que la seva naturalesa és espectacular, sobretot fora de Java.La amabilitat de la gent en la majoria de les àrees convida a quedar tot el temps que es vulgui. Avui dia, algunes persones grans d'Europa romanen durant mesos a Indonèsia per evitar l'hivern.
Regions
editSumatra
És una illa salvatge i agresta, la cinquena illa més gran al món i té una gran riquesa natural i cultural amb més de 40 milions d'habitants.
També és l'hàbitat de moltes espècies en perill d'extinció.
Hi trobem les províncies de Aceh, Palembang, Padang, Lampung i Medan, així com el multicolor Llac Toba i l’entrada a l’ illa d'Indonèsia de Batam.
Kalimantan (Borneo)
És la tercera illa més gran del món, pertany en part a Indonèsia, però també en part a Malàisia i al seu extrem nord trobarem el sultanat de Brunei.
Posseeix selves inexplorades, rius cabalosos i és la llar de la major part dels orangutans d’Indonèsia.
És un verdader paradís pels aventurers, però ara té problemes degut a l'augment de les temperatures, la sequera, l'erosió i la pèrdua de la vida silvestre enmig de la tala il•legal i no controlada dels arbres de la illa.
Java (Karimun Jawa, les Mil Illes i Madura)
És el cor del país, amb grans ciutats com la capital Jakarta, Bandung, Surabaya i una població important en una illa que no ho és tant.
També compta amb els tresors culturals de Yogyakarta, Solo, Borobudur i Prambanan.
Bali
Amb diferencia és la destinació turística més popular de l’Indonèsia.
És una barreja de la cultura única hindú, de platges llegendàries, de nombrosos llocs religiosos i històrics.
Les seves espectaculars regions muntanyoses i la vida submarina única de Bali fan que sigui un dels destins turístics favorit a nivell mundial.
Sulawesi (Cèlebes)
Té una forma molt estranya. Aquesta illa alberga una diversitat de societats i uns paisatges espectaculars, així com la cultura Toraja, una flora i una fauna molr riques i és també un indret de busseig reconegut a nivell mundial com Bunaken.
Nusa Tenggara
També conegut com les illes menors de la Sonda - son literalment les "illes del Sud-est" - que es divideixen en dos: Nusa Tenggara Est i Nusa Tenggara Oest. Posseeixen desenes d'ètnies, de llengües i de religions, així com llangardaixos de Komodo i indrets de busseig espectaculars.
A Nusa Tenggara Oest és on trobarem Lombok i Sumbawa i moltes petites illes. Lombok és la germana menys visitada però igual d’atractiva que Bali i ofereix diversos zones de busseig així com indrets històrics i religiosos.
A Nusa Tenggara oriental trobarem Flors, Sumba, el Timor Occidental, així com diverses altres illes, incloent-hi l'illa de Komodo que és la llar del drac de Komodo.
Ofereix un atractiu únic amb els regnes diminuts de Sumba. El seu art tradicional és la tela, teixida de forma tradicional i a preus molt raonables.
També es troben platges que estan literalment cobertes de coralls i de petxines.
Maluku (que significa Mol•luscos)
Son les històriques Illes de les Espècies. Son illes que en gran part estan inexplorades i son gairebé desconegut per al món exterior.
Papua (Irian Jaya)
És la meitat occidental de l'illa de Nova Guinea amb muntanyes, boscos, pantans i un desert gairebé impenetrable en un dels llocs més remots de la terra.
Aquest és probablement un dels llocs més pur del país. Els científics hi van descobrir recentment espècies desaparegudes.
Ciutats
edit· Jakarta - la capital perennement congestionada, que és també la ciutat més gran del país.
· Surabaya - un port molt actiu, que és la capital de Java Oriental i la segona ciutat més gran al país.
· Bandung - ciutat universitària en les muntanyes més fredes de Java.
· Medan - la ciutat principal de Sumatra i porta d'entrada al Llac Toba i la resta de la terra Batak.
· Kuta - amb els seus grans platges i un gran ambient nocturn, Kuta és una raó més per visitar Bali.
· Jayapura - la capital de Papua i una porta d'entrada a les terres altes.
· Yogyakarta - centre cultural de Java i el punt d'accés als temples poderosos de Prambanan i Borobudur.
· Banjarmasin - la ciutat més gran a Kalimantan.
· Makassar (Ujung Pandang) - la porta d'entrada a Sulawesi i la llar dels famosos marins regionals Bugis.
Altres destinacions
edit· Baliem Valley - lent senderisme a les terres de les tribus Lani, Dani i Yali a Papua.
· Parc Nacional de Komodo - casa del drac de Komodo i un important ecosistema marí.
· Borobudur - un dels majors temples budistes al món que es troba a la província de Java Central; sovint en combinació amb una visita a les igualment impressionants ruïnes hindús del proper Prambanan.
· Tengger Semeru Parc Nacional Brom - alguns dels paisatges volcànics més temibles del planeta i un dels millors llocs al món per veure la sortida del sol.
· Bunaken - un dels millors destinacions de busseig a Indonèsia, sinó del món.
· Parc Nacional Kerinci Seblat - tigres, elefants, flors rafflesia gegants i molt més en aquesta enorme extensió de bosc a Sumatra.
· Llac Toba - el major llac volcànic al món.
· Lombok - popular illa de Bali a l'est de la petita i relaxada illes Gili, poderós Muntanya Rinjani i molt més.
· Tana Toraja - zona de terres altes del sud de Sulawesi famosa per ritus funeraris extraordinàries.
Arribar-hi
editTractar amb Imigrasi serveix com una introducció útil a la complexitat bizantina de la burocràcia d'Indonèsia. El llarg i curt d'ell, però, és que els viatgers mostWestern poden obtenir un visat a l'arribada de 35 dòlars en punts pràcticament tots comuns d'entrada (Java, Bali, etc.), així que segueix llegint només si sospita que no encaixes aquesta descripció.
VISES
Tots els viatgers a Indonèsia han d'estar en possessió d'un passaport amb una validesa d'almenys sis mesos a partir de la data d'arribada.
Visa-en-Arribada:
El Govern d'Indonèsia estén el visat a l'arribada (VOA) als habitants de 63 països que es poden obtenir en els aeroports d'entrada designats i ports marítims. Visa-en-Arribada tenen una validesa de 30 dies i són prorrogables amb altres 30 dies per ser aplicats en les oficines d'immigració a Indonèsia.
Visa Lliure Turística
Visat turístic gratuït per a estades de curta durada de 30 dies s'estenen als turistes de 12 països: Brunei, Malàisia, Singapur, Filipines, Tailàndia, Vietnam i Hong Kong, Macau SAR, Xile, Equador, Marroc i Perú.
Aplicació VISA a Indonèsia Ambaixades o Consolats
Els visitants d'altres països han de sol·licitar visat a Indonèsia a ambaixades o consolats al seu país d'origen. A més, el visat no es pot substituir per qualsevol altra carta d'immigració. Els visats d'entrada també es proporcionen als delegats registrats en una conferència que es va convocar oficialment. A més, el visat de turista es pot obtenir de a l'ambaixada o consolat d'Indonèsia. Vostè pot visitar Indonèsia a través de certs mitjans i portes, per via aèria a través de Jakarta, Bali, Medan, Manado, Biak, Ambon, Surabaya i Batam; per via marítima a través de Semarang, Jakarta, Bali, Pontianak, Balikpapan, Tanjung Pinang i Kupang. L'estada màxima a Indonèsia és de dos mesos.
Impost d'aeroport
Un impost d'aeroport de Rp150,000 es recapta pels aeroports als passatgers que surten en vols internacionals i Rp.25,000 per aquells en les rutes nacionals.
Propines
La majoria dels hotels sumen un 10% de servei pel projecte de llei sobre l'impost del 10%. En els restaurants en els quals no s'afegeix càrrec de servei, una propina de 5 a 10% en la factura és apropiada depenent del servei i el tipus d'establiment.
En avió
editEn vaixell
editEn cotxe
editEn autocar
editEn tren
editDesplaçar-se
editEn avió
editEn vaixell
editEn cotxe
editEn autocar
editEn tren
editParlar
editAprendre
editTreballar
editVeure
edit- Atractius naturals
Els volcans: Indonèsia no té menys de 167 volcans actius, molt més que qualsevol altre país del món.
Alguns dels més accessibles per als visitants es troben en al Parc Nacional de Brom Tengger Semeru, també hi ha el cràter de Ijen en Java Oriental, la Muntanya Rinjani a Lombok i potser el més fàcil de tots seria la Muntanya Batur a Bali.
Les platges: no sorprèn en el major arxipèlag del món, les platges són llocs significatius.
A part de Bali, com és obvi, també hi ha meravelloses platges en llocs com a Maluku, Nusa Tenggara i Sulawesi.
En una nació amb més de 13.000 illes, per tant, les opcions són gairebé infinites.
Els parcs naturals, la fauna, la flora: Indonèsia té una de les majors extensions de bosc tropical que resta arreu del món, aquestes donen suport a una fauna molt variada d'orangutans i a altres primats en perill d'extinció, al rinoceront de Java, als tigres i a una extraordinària varietat d'espècies d'aus.
Les zones forestals reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO són:
- el Parc Nacional Ujung Kulon a l'oest de Java
Els tres enormes parcs a Sumatra, que en el seu conjunt conformen el Patrimoni "Tropical Rain Forest" de Sumatra, que son:
- el Parc Nacional Bukit Barisan Selatan
- el Parc Nacional de Gunung Leuser
- el Parc Nacional Kerinci Seblat
Podrem trobar el orangutan endèmic de Sumatra al Parc Nacional de Gunung Leuser.
Més a l'est, l'illa de Komodo és el habitat del conegut drac de Komodo i és també l'escenari d'una vida marina molt diversa.
A prop del límit més oriental d'Indonèsia, trobarem el remot Parc Nacional Lorentz a Papua, que té una glacera permanent. També és el parc nacional més gran del sud-est asiàtic.
- Atraccions turístiques i culturals
Borobudur: es troba a la Java Central, és el monument budista més gran del món, data del segle vuitè. Prop d'aquest, hi trobarem el de Prambanan que és un monument hindú molt conegut que data d'uns pocs anys més tard.
Tots dos donen el seu encant a Yogyakarta, aportant una combinació cultural i popular a la Java Central.
Altiplà de Dieng : és on podrem trobar els temples més antics existents a l'Indonèsia.
Sangiran: hi trobem excavacions arquelògiques realitzades per l'home primitiu, son Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Bali: té una singular cultura hindú. L'illa sencera està adornada amb temples molt ben cuidats (com el de Pura), on es fan cerimònies.
Més a l'est, Sumba és l´indret d'una de les poques cultures megalítiques restants al món.
A Sulawesi, la regió de Tana Toraja és famosa pels seus espectaculars ritus funeraris animistes.
També hi ha la opció de visitar el vast interior de Papua, a l'extrem est del país, però aquesta requereix una planificació considerable, així com una tolerància important a les condicions extremadament difícils. No obstant això, per a aquells que volen una experiència veritable en el desert, que volen tenir l'oportunitat de descobrir les cultures ancestrals que no han rebut influènces externes, no hi ha millor opció que aquesta.
Fer
editComprar
editMenjar
editBeure i sortir
editDormir
editSeguretat
editIndonèsia ha estat i continua sent sacsejada per totes les "plagues" conegudes per l'home com: els terratrèmols, els tsunamis, les erupcions volcàniques, el terrorisme, els conflictes civils, els accidents aeris, la corrupció i la delinqüència.
No obstant això, és important mantenir un sentit de la proporció i recordar l'enorme grandària d'Indonèsia.
Criminalitat
La taxa de criminalitat ha augmentat en els últims anys, però, afortunadament, segueix sent en la seva majoria no violenta.
Els robatoris i els furts són freqüents a Indonèsia, sobretot en els mercats i en el transport públic.
S'ha d'evitar portar joies molt vistoses, tots els aparells electrònics son molt atractius pels lladres (telèfons mòbils, càmeres fotogràfiques, etc.)
Sempre serà millor emprar els taxis posats a disposició per part dels hotels.
També es recomana no facturar els objectes de valor, ja que poden ser robats pels manipuladors d'equipatge.
S'ha d'utilitzar la targeta de crèdit de manera intel•ligent. El nivell general de frau de targetes de crèdit és encara comparativament alta, encara que el govern d'Indonèsia està lluitant amb força contra ell. A més, l'Indonèsia no té regulacions eficaces per protegir les seves dades personals.
Corrupció
Indonèsia és un dels països més corruptes del món. Els funcionaris poden demanar suborns o "regals". Fingir que no entenen pot funcionar.
Els disturbis civils i el terrorisme
El país té varies províncies amb moviments separatistes que porten una lluita armada, en particular a Aceh i a Papua. Sense oblidar la lluita sectària entre musulmans i cristians.
Les eleccions a Indonèsia provoquen sovint situacions de violència i l'exèrcit indonesi sol emprar mesures violentes per controlar o dispersar les multituds que protesten.
Es requereixen permisos de viatge (jalan surat) per entrar en les zones de conflicte, com per exemple en gran part de Papua, Poso i Palu al centre de Sulawesi.
Si bé la gran majoria dels conflictes civils a Indonèsia son estrictament locals, s'han perpetrat alguns atemptats terroristes contra interessos occidentals com a Bali i a Jakarta.