Wy/ca/Cambodja

< Wy‎ | ca
Wy > ca > Cambodja

Cambodja és un país de l'Àsia.

Context edit

Introducció

 

El regne de Cambodja (ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា ឬ ប្រទេសកម្ពុជា) (coneguda també com Kampuchea per tractar-se de la forma més similar a la pronunciació Khmer), és una nació del Sudest Asiàtic, d’una grandària de 181.035 km quadrats, amb frontera a l'est amb Vietnam, al nord amb Laos, al nord-oest amb Tailàndia, i al sud-oest amb el Golf de Tailàndia.

La moneda que utilitzen és el Rial Cambodjà (1 Euro=5445,24 Rials Cambodjans) i la seva llengua oficial és el Khmer o cambodjà. El francès fou antigament la segona llengua més important però el seu ús no s’ha fomentat. Las purnentes fiŕaso.

Cambodja es divideix en 23 províncies:


Banteay Meanchey, Battambang, Kampong Cham, Kampong Chhnang, Kampong Speu, Kampong Thom, Kampot, Kandal, Kep, Koh Kong, Kratie, Mondolkiri, Oddar Meanchey, Pailin, Preach Vihear, Prey Veng, Pursat, Tatanakiri, Siem Reap, Sihanoukville, Stung Treng, Svay Rieng i Takeo.

Historia i política

L’ètnia que caracteritza la regió és la “Khmer”, una antiga població que remunta els seus orígens a les antigues migracions des de la Índia, la Xina i Malàisia. El primer imperi Khmer data del primer segle d.C., que usaven el llenguatge sànscrit i creien en l’hinduisme i el budisme.


CREIXEMENT I CAIGUDA D’ANGKOR

L’any 802 el Rei Jayavarman II es va declarar “devaraja” (DÉU-REI), començant així una successiva línia hereditària de Déus-Reis durant molts segles. Al segle IX, el Rei Yasovarman I va fundar la capital a Angkor. Des de llavors, varies generacions de reis lluitaren contra els imperis veïns, fins que el Rei Suryavarman (Kambuja) va fundar l’Imperi de Champa. Aquest rei també va fundar l’any 1130 el temple d’Angkor, en honor a Vishnu.

A partir del 1200, l’Imperi va anar perdent poder davant l’amenaça de Vietnam, fins que l’any 1432 l’Imperi de Siam (Tailàndia), va capturar Angkor i els Khmers es van veure obligats a marxar a Phnom Penh. Així va caure Cambodja, fins que es convertí en una titella dels seus veïns.

A partir de la caiguda de l’Imperi Khmer, els habitants van anomenar els anys posteriors “anys obscurs de Cambodja”. Van ser colonitzats pels francesos (per això un idioma anterior també va ser el francès) tot i la resistència del poble i l’odi a les colònies franceses. Van reclamar la seva independència; no obstant, la situació política que hi havia no ajudava i les guerres i enfrontaments van continuar (al llarg dels anys va haver-hi uns 500.000 morts per atacs bèl•lics, sense comptar amb els milions de persones que van morir als camps de treball o que varen ser executades). Finalment, van aconseguir la seva independència.

De totes maneres, després d’arribar a ser reconegut com a govern, van seguir havent-hi problemes pels quals les institucions i infraestructures van ser destruïdes. En conseqüència, el país va haver de començar des de zero. La resta del món finalment va atrevir-se a donar un pas endavant: a causa de la inestabilitat social, política i econòmica, la ONU participa en el seu desenvolupament i els ajuda a través de tractats i plans de reconstrucció del país.


 

CAMBODJA AVUI

La economia està bastant malament repartida, a més de la poca inversió en el sector de la salut i de la seguretat (encara hi ha mines de les guerres del passat) i la inestabilitat política. Tot i així, és un país que ha sobreviscut a episodis terribles i que avui dia tracta de desenvolupar-se a través del turisme, que és un sector en ple creixement al país i que és un dels factors que més influencien el fet de que el país hagi estat creixent aproximadament un 7,3% els últims anys; hi ha xifres de 2007 que registren els 2 milions de visitants només aquell any. El turisme ha crescut molt en els últims anys, registrant els 2 milions de turistes en 2007.

També es dediquen a l’agricultura (un 60% de la població) i la confecció, que actualment els ha obert horitzons al poder exportar i poder-se’n beneficiar.

En resum, els últims 500 anys del regne de Cambodja no han sigut molt afortunats. Fins i tot actualment, és considerat un dels països més pobres del món, on la població sobreviu amb menys d’un dòlar al dia.

Tot i així, avui dia ja ha millorat molt la seguretat personal i el nombre de turistes ha pujat gràcies a les meravelles que ofereix el país, com els temples i platges, les ciutats antigues i noves (Siem Reap, Sihanoukville), la famosa entrada a Angkor, etc. Apareixen els hotels de luxe, la vida nocturna, els caixers automàtics i el seu aeroport, que ara rep vols des de totes les parts de la regió. I per si fos poc, tot i haver desenvolupat la seva part urbana, encara queden grans espais per redescobrir i que són atractius per al turisme.


Població

Cambodja és una societat multiètnica, majoritàriament de la ètnia Khmer. Els pobles indígenes constitueixen quasi l’1% de la població total i sovint són anomenats tribus muntanyeses o habitants de les terres altes (Khmer Loeu), doncs la majoria viuen a les quatre províncies del nord-oest: Mondulkiri, Ratanakiri, Stung Treng i Kratie.

L’any 2012 tenia una població de 14.864.646 persones, el que suposa un increment de 559 habitants respecte al 2011, on fou de 14.305.183 persones.

La població femenina és majoritària, és a dir, representa un 51,22% del total.


Religió

El budisme Theravada és la religió dominant, professada per un 90% de la població i l’hinduisme també ha tingut una influència cultural i històrica important. Altres religions que es professen al país són el catolicisme, l’islam i el budisme Mahayana; les tribus muntanyeses són animistes.


 

Regions edit

Cambodja té una superfície de 181.035 km quadrats, entre les latituds 10 i 15 N, i les longituds 102 i 108I. Té una costa de 443 quilòmetres al llarg del golf de Tailàndia.

El seu paisatge de es caracteritza per una plana central de baixa altitud, envoltat per les terres altes i muntanyes baixes, amb presència del riu Mekong. S’estén cap a fora des de la regió central de planes, amb prou feines repoblades i arribant a altures d'uns 650 metres sobre el nivell del mar.

Cap al nord es recolza la plana de Cambodja, de pedra arenisca, que forma un penya-segat orientat al sud i s'estén més de 200 quilòmetres d'oest a est i sobresurt per sobre de la plana a altures de 600 a 1800 metres. Aquest penya-segat marca el límit sud de les muntanyes de Dangrek.

El riu Mekong flueix a través de totes les regions del país. A l'est del Mekong, les planes de transició s’ajunten gradualment amb la serralada Oriental, una regió de muntanyes, boscos i altiplans que s'estenen a Laos i Vietnam.

En el sud-oest de Cambodja, les muntanyes i les muntanyes Krvanh Dmrei formen una altra regió de l'altiplà que cobreix gran part de la superfície terrestre entre el Tonle Sap i el Golf de Tailàndia. En aquesta zona remota i en gran part deshabitada, Phnom Aural, el cim més alt de Cambodja, s'eleva a una altura de 5.949 peus.

La regió de la costa sud al costat del Golf de Tailàndia és una franja estreta de terres baixes, molt boscoses i escassament poblades, que s'aïlla de la plana central de les terres altes del sud-oest.

L'accident geogràfic més característic són les inundacions del Tonle Sap, que mesura al voltant de 2.590 km quadrats durant l'estació seca i s’amplia durant la temporada de pluges a prop de 24.605 km quadrats. Aquest pla bastante més poblat que altres espais i que es dedica al cultiu d'arròs humit, és el cor de Cambodja. Gran part d'aquesta àrea ha estat designada com una reserva de la biosfera.

* OEST: Les muntanyes de Cardamom i les muntayes Elefant: Engloba les serres occidentals, les platges de la costa del golf de Tailàndia i les illes del litoral.: Battambang, Kampot, Koh Kong, Pailin, Pursat, Sihanoukville, Bokor National Park i Kep.

* NORD-OEST: Trobem Angkor, la principal raó per la qual la majoria de turistes visiten Cambodja. Inclou les ruïnes d’Angkor, el gran llac Tonlé Sap i les muntanyes del nord: Angkor Archaeological Park, Anlong Veng, Siem Reap, Sisophon, Koh Ker, Poipet,Tonle Sap Lake, Preah Vihear, muntanyes Dangrek.

* CENTRE: Terres baixes del Mekong i les planes centrals: La capital, Phnom Penh i les terres baixes centrals:Phnom Penh, Kampong Cham, Kompong Thom, Krek.

* EST de Cambodja: Les àrees rurals més remotes i els parcs nacionals situats a l’est del riu Mekong: Banlung, Kratie, Sen Monorom, Stung Treng, terres altes de Chhlong i la Meseta Rattanakiri.

Ciutats edit

 

• Phnom Penh— la capital.

• Siem Reap— a prop de les ruïnes de l'antiga ciutat sagrada Angkor.

• Sihanoukville— la part litoral al sur, també coneguda com Kompong Som.

• Banlung — una llunyana capital provincial al nord-est, situada prop de meravelloses catarates i parcs nacionals.

• Battambang — la segona ciutat més gran del regne.

• Kampot — una ciutat entre la capital i la gran Sihanoukville, al sur del regne, amb contacte directe amb el Golf de Tailàndia. Es troba just a dalt de la ciutat de Kep. És famosa per les seves platges naturals, les muntanyes dels Elefants i el riu Prek Kompung Bay; també per la seva salsa de peix i el fruit durian.

• Koh Kong — és una ciutat petita que creua la frontera, molt a prop de la frontera de Tailàndia, a l’oest. Està al sud de les muntanyes Cardamom. Hi ha molta naturalesa i caça il•legal, al igual que molta infraestructura de jocs que atreuen a clients del voltant.

• Kompong Thom — ciutat de la província de Kampong Thom, amb uns 19.951 habitants, famosa pels seus temples (el punt d’accés als famosos antics temples (també s’ha de dir que estan menys concurrits de gent) i altres meravellosos espais (llocs angkorians). És una ciutat important sobretot per la seva carretera que uneix Siem Reap amb Phnom Penh.

• Kratie — és una ciutat relaxant al costat del riu, al nord-est de Mekong. Aquí es pot visitar el lloc en el que viuen els dofins en perill d’extinció.

• Ta Khmau — al sud de la capital del regne, és una petita ciutat que pertany a la província de Kandal.

• Kampong Chhnang — situada al centre geogràfic de la regió, just a l’est, tocant el riu Tonle Sap. La població es dedica al conreu d’arròs i a la pesca.

• Pursat — pertany a la província de Pursat, al nord-oest de la regió. Hi ha un parell d’allotjaments i un temple digne de ser visitat.

• Kep — és una península, pertanyent a la província de Kep, al sur de Cambodja. Té contacte directe amb el Golf de Tailàndia, igual que Kampot. Posseeix molta naturalesa i un Parc Nacional; també és curiós que des d’aquí es pot veure la illa vietnamita de Phu Quoc.

• Sisophon — pertany a la província de Banteay Meandrey. Contacta directament amb Poipet, la població a la frontera amb Tailàndia. Hi ha dos llocs interessants per a visitar: Wat Chincheang (naturalesa, colines rocoses valorades pels locals i pels estrangers); les Ruines de Banteay Chmá, l’espai que va governar Jayavarman II, en temps angkorians.

• Pailín — a la província de Pailín, a l’oest, delimita amb Tailàndia. Abans pertanyia a la província de Battambang, amb uns 23.000 habitants aproximadament.


Les 5 més destacades són:

Phnom Penh: és la capital de Cambodja, replet de meravellosos paisatges, una rica cultura, llocs d’interès històric i un ambient molt urbà. Per tant, a més de ser el centre urbà del país, és un espai ben important per al turisme, per la seva cultura antiga, el modernisme, la vida nocturna, etc.

Aquesta ciutat es va construir al 1373, fins que al 1431 la van declarar capital del país per orde del rei Phnea Yat. La van dividir llavors en set districtes, que van ser al mateix temps partits en diferents comunes.

Gràcies a la seva extensa superfície (respecte d’altres ciutats), és una gran ciutat plena d’infraestructures que permeten una mobilitat ideal tant per arribades com per a moure’s dins el país i per sortir-ne en vaixell.

Una característica més, és la pràctica de l’esport prodal (o boxa khmer), un llegat que ha deixat la antiga cultura Khmer a més de la música i danses típiques. S’ha de destacar la història de la que disposa, ja que queden encara algunes mostres de l’edat antiga, com el Palau Reial, el Monument de la Independència i el Muse Tuol Sleng.

Siem Riep: es troba a la província de Siem Riep, és la capital, per on passa la carretera que uneix la capital del país amb Sisiphon.

Al nord de la ciutat es pot trobar la ciutat sagrada d’Angkor, epicentre de l’Imperi Khmer, amb un interès turístic que fa que aquesta ciutat sigui la més visitada del país.

Al igual que la capital, posseeix tota la infraestructura necessària per a circular, arribar-hi i viatjar internacionalment.

Sihanoukville: aquesta ciutat va agafar aquest nom a causa de l’anterior rei Norodom Sihanouk, pare del rei actual Norodom Sihamoní. És important pel seu port.

Els seus límits són:

Nord: Província de Koh Kong

Est: Província de Kompot

Sud: Golf de Tailàndia

Oest: Golf de Tailàndia i Província de Koh Kong

Sisophon: està situada sobre uns turons, a la província de Banteay MeanvChey, antigament va ser governada per Tailàndia i pels Khmers Rojos. És un destí típic pels que viatgen des de Bangkok fins a Angkor, tot i la seva pobresa en general (social i econòmica).

Les seves principals atraccions son les rïnes de Banteay Chmá i la pagoda de la Paret.

Battambang: és la segona ciutat més important del país, després de la capital Phnom Penh. Té un bon nivell econòmic i comercial, a més de

 

posseir antics espais com el temple Ek Phnom, la pagoda de l’Elefant Blanc,el temple xinés que data del s. XVI, la pagoda Piphithearam, o el riu i el passeig que ofereix.

El territori és una barreja cambodjana i tailandesa, que també va estar dominat per la guerrilla dels Khmers Rojos. Geogràficament, la ciutat està localitzada a una plana cambodjana i la travessa el riu Sangker.


Battambang té grans paisatges replets d’història arquitectònica de les colònies antigues i de les franceses, no tan antigues. Una atracció interessant pot ser el tren de bambú, per a amants de la velocitat, el paisatge i la aventura.

Altres destinacions edit

Parc Arqueòlogic d’Angkor - seu de les imponents ruïnes de l'antiga civilització Khmer. Angkor, al nord de la província cambodjana de Siem Reap, és un dels llocs arqueològics més importants del sud-est asiàtic. S'estén sobre aproximadament 400 quilòmetres quadrats i es compon de desenes de temples, estructures hidràuliques (conques, dics, embassaments, canals), així com les vies de comunicació. Durant diversos segles Angkor, va ser el centre dels Khmers Unit. Amb impressionants monuments, diversos plans urbans antics diferents i grans dipòsits d'aigua, el lloc és una concentració única de característiques que donen testimoni d'una civilització excepcional. Temples com Angkor Wat, el Bayon, Preah Khan i Ta Prohm, exemples de l'arquitectura khmer, estan estretament vinculades al seu context geogràfic, a més de ser imbuït de significat simbòlic. L'arquitectura i el disseny de les capitals successives donen testimoni d'un alt nivell d'ordre social i la classificació dins de l'Imperi Khmer. Per tant, Angkor és un lloc important que exemplifica els valors culturals, religiosos i simbòlics, i que conté alt significat arquitectònic, arqueològic i artístic.

Parc Nacional d'Bokor - fantasmal antic recurs del turó francès. El parc natural més bonic i més místic del sud-est asiàtic, que és, de cource, Phnom Bokor. 140.000 hectàrees de selva verge de la muntanya, la major ramat d'elefants salvatges al sud-est asiàtic. Parc Phnom Bokor es troba a les muntanyes d'elefant són muntanyes continuació cardamom (Kravan). La major part del parc Phnom Bokor punt - muntanya Kamtjaj és alta (Bokor, a Phnom diccionari khmer significa - la muntanya) té una alçada de 1.077 metres sobre el nivell del mar i és el segon punt per punt de l'altura a Cambodja. Alhora en l'entrada al parc boscos verges comencen.

Kampong Cham - bonic poble rural al riu Mekong i bon lloc per conèixer de veritat el menjar Cambodjà

Aquesta ciutat relativament petita encara no te gran afluència de turistes com Phnom Penh o Siem Reap. La majoria dels viatgers que es troben a Kampong Cham estan de trànsit cap a altres parts del país, però els que trien passar almenys un parell de dies a la capital provincial podran gaudir de l'ambient relaxat i encant pintoresc.

La majoria de la gent a Kampong Cham, son Khmer, però tambe hi ha una minoria considerable de Cham y un nombre alt de musulmans, cristians i d'origen xinès.

 

Kep - una zona costanera que és anterior a Sihanoukville. Es coneguda com el principal resort de platja a Cambodja. Poc a poc es redescobreix amb els viatgers.

Es la província més petita de Cambodja, cobreix 336 km2 (130 milles quadrades), amb una població de 40.280. És una de les províncies de Cambodja més recents, al costat de Pailin i Sihanoukville, creat per Reial Decret de 22 desembre 2008, que va separar municipi Kep de la província de Kampot, així com l'ajust de diverses fronteres provincials.

Està completament envoltada per la província de Kampot a excepció dels 16 km de la costa del mar al costat sud enfront del Golf de Tailàndia i l'illa vietnamita de Phu Quoc. El límit occidental es troba a 20 km de la ciutat de Kampot. El límit oriental està a uns 20 km de la frontera amb Vietnam.

Krek - un petit poble de la ruta motxillera entre Kratie i Kampong Cham

 

Koh Ker - les ruïnes més antigues, al nord d'Angkor

És un lloc remot arqueològic al nord de Cambodja a uns 120 quilòmetres (75 milles) de distància de Siem Reap i l'antic emplaçament d'Angkor. És una regió molt selvàtica i poc poblada. Més de 180 santuaris van ser trobats en una àrea protegida de 81 quilòmetres quadrats (31 milles quadrades). Només al voltant de dues dotzenes de monuments poden ser visitats pels turistes ja que la majoria dels santuaris estan ocults al bosc.

Koh Ker és el nom modern d'una ciutat important de l'imperi Khmer. Sota el regnat dels reis Jayavarman IV i II Koh Ker Harshavarman va ser breument la capital de tot l'imperi (928-944 dC). Jayavarman IV va fer un ambiciós programa de construcció. Un enorme tanc d'aigua i al voltant de quaranta temples van ser construïts sota el seu govern. Molt probablement va servir com a temple de l'estat de Jayavarman IV. Realment impressionant també són els santuaris amb la de dos metres de 6 peus 7 polzades d'altura.

Poipet - ciutat fronterera per la que passen molts visitants de camí a Angkor

Poipet és un àrea del districte de O'Chorov, a la província cambodjana de Banteay Mean Chey. La seva importància radica que és el primer pont internacional del país amb Tailàndia, i el primer port per on ingressen les principals importacions i exportacions per terra. D'altra banda, la Presència de les cases de jocs tailandeses en territori cambodjà ha generat una massiva immigració des de l'interior del país.

Preah Vihear – temple de data anterior a Angkor

 

Edificis que componen aquest santuari dedicat a Shiva estan situats a l'extrem d'un altiplà que domina la plana de Cambodja. El temple, compost per una sèrie de santuaris connectats per un sistema de pavimentació i d'escales al llarg d'un eix de 800 metres, data de la primera meitat del segle XI a. de C. No obstant això, la seva complexa història es remunta a la creació d'una comunitat d'eremites al segle IX. El lloc s'ha conservat pràcticament en el seu estat original, degut en gran mesura a la seva situació apartada, prop de Tailàndia. El lloc és excepcional per la qualitat de la seva arquitectura, adaptada al medi ambient natural ia la funció religiosa del temple, així com per per la qualitat dels seus ornamentacions de pedra tallada.

Arribar-hi edit

En avió edit

Cambodja té aeroports internacionals a Phnom Penh i Siem Reap.

Vols directes connecten l’aeroport de Phnom Penh (anteriorment Aeroport Internacional Pochentong) amb la Xina continental (Beijing, Guangzhou), França (París), Hong Kong, Laos (Vientiane), Malàisia (Kuala Lumpur), Singapur, Corea del Sud (Incheon), Taiwan (Taipei), Tailàndia (Bangkok) i Vietnam (Ho Chi Minh).

Vols directes connecten l'aeroport de Siem Reap-Angkor amb Laos (Pakse, Vientiane), Malàisia (Kuala Lumpur), Singapur, Corea del Sud (Incheon, Busan), Tailàndia (Bangkok) i Vietnam (Hanoi, Ho Chi Minh).

Els viatgers que van específicament per visitar les ruïnes dels temples d'Angkor, poden utilitzar Siem Reap, ja que està a pocs minuts dels principals llocs d'interès. Per a vols entre Bangkok i Siem Reap, AirAsia és sobretot molt més barat que Bangkok Airways. En la recerca d'aquests vols, assegureu-vos de comprovar que es el segon aeroport de Bangkok Don Mueang (IATA: DMK).

La companyia de baix cost Air Àsia ha introduït vols de Kuala Lumpur i Bangkok Phnom Penh i Kuala Lumpur a Siem Reap, mentre que Jetstar Àsia ha començat volar des de Singapur a Siem Reap i Phnom Penh.


Princincipals aerolínes per anar a Cambodja

 • Air Àsia (AK; 356.011; www.airasia.com) Vols econòmics diaris que comuniquen Phnom Penh i Siem Reap amb Kuala Lumpur i Bangkok.
 • Asiana Airlines (OZ; 890.440; www.asiana.co.kr) Connexions regulars entre Phnom Penh i Seül.
 • Bangkok Airways (PG; 722.545; www.bangkokair.com) Connexions diàries des Phnom Penh i Siem Reap a Bangkok.
 • Cambodia Angkor Airways (K6; 6.666.786; [1]) Vols diaris des de Phnom Penh i Siem Reap a Ciutat Ho Chi Minh (Saigon).
 • China Eastern Airlines (MU; 063-965.229; www.ce-air.com) Vols regulars des de Siem Reap a Kunming.
 • Xina Southern Airlines (CZ; 430.877; www.cs-air.com) Vols regulars des de Phnom Penh a Guangzhou.
 • Dragon Air (KA; 424.300; www.dragonair.com) Vols diaris entre Phnom Penh i Hong Kong.
 • Eva Air (BR; 219.911; www.evaair.com) Vols diaris entre Phnom Penh i Taipei.
 • Jetstar (3K; 220.909; www.jetstar.com) Vols diaris de baix cost de Phnom Penh i Siem Reap a Singapur.
 • Korean Air (KE; 224.047; www.koreanair.com) Vols regulars que uneixen Phnom Penh i Siem Reap amb Seül i Inchon.
 • Lao Airlines (QV; 216.563; www.laoairlines.com) Vols diaris des de Phnom Penh i Siem Reap a Pakse i Vientiane.
 • Siem Reap Airways (FT; 720.022; www.siemreapairways.com) El servei va quedar suspès durant gran part del 2009 i començaments del 2010, però sol unir Siem Reap i Phnom Penh amb Hong Kong.
 • Silk Air (MI; 426.807; www.silkair.com) Vols diaris que comuniquen Phnom Penh i Siem Reap amb Singapur, i entre Siem Reap i Danang.
 • Thai Airways (TG; 214.359; www.thaiair.com) Vols diaris que connecten Phnom Penh i Bangkok. A Espanya (902.105.113; www.vietnamair.es).
 • Vietnam Airlines (VN; 363.396; www.vietnamair.com.vn) Vols diaris que connecten Phnom Penh i Siem Reap amb Hanoi i Ciutat Ho Chi Minh, a més de Phnom Penh amb Vientiane i Siem Reap amb Luang Prabang. A Espanya (917820520; www.thaiairways.es).

En vaixell edit

 • Des de / Fins Laos - Hi ha un pas de frontera pels turistes al Mekong, un passeig en barca de 90 minuts al nord de Stung Treng. Comte amb les estafes a turistes.
 • Des de / fins Tailàndia - No hi ha cap servei.De totes formes és possible creuar la frontera de Tailàndia a Koh Kong a peu, prendre un taxi o una moto, i després un cop allà prendre el ferri.
 • Des de / fins Vietnam - És possible viatjar entre la ciutat de Ho Chi Minh i Phnom Penh en vaixell, o amb la combinació de camí i vaixell. Els vaixells ràpids parteixen diàriament de Chau Doc al delta de Mekong del Vietnam i pren 5 hores en arribar a Phnom Penh. Chau Doc està a quatre hores de la ciutat de Ho Chi Minh. Una ruta molt popular per terra és fer un viatge de tres dies, parant a Can Tho i Chau Doc Abans de prendre el vaixell a Phnom Penh.

Per carretera edit

Des de Tailàndia

Els sis passos de frontera internacionals obren de 07:00 - 20:00 i tots tenen instal•lacions de visat al arribar als punts cambodjans d'immigració.

Al costat tailandès, n’hi ha bons camins en els 6 encreuaments fronterers. No hi ha serveis d'autobusos directes des de Tailàndia que creuen la frontera, però hi ha autobusos fins a tots els encreuaments excepte el de Chong Sa-Ngam. Al costat cambodjà, serveis més bàsics i menys freqüents d'autobusos estan disponibles de Poipet i Koh Kong.

 • Per Siem Reap i Battambang

Es l’encreuament per terra més concorregut a Cambodja, i el més convenient per al recorregut cap a Siem Reap i el Parc Arqueològic de Angkor. El camí fins a Sisophon i cap a Siem Reap està en millors condicions del que una vegada va ser però encara necessita millores; el camí de Sisophon a Battambang i Phnom Penh es troba en bones condicions.

Agafi un autobús cap a Trat (canviï d'autobús a Chanthaburi si cal) i d'allà en un microbús a la frontera. Després de creuar, a Cambodja n’hi han

 

dues possibilitats - un vaixell diari a Sihanoukville (pot ser desagradable en temps adversos), o bé un microbús o taxi a Sihanoukville o Phnom Penh.


Aquells amb un desig per l'aventura poden provar les quatre altres travessies internacionals:

 • Chong Sa-Ngam, Província de Si Saket - Anlong Veng
 • Chong Jom, Província de Surin - O'Smach
 • Ban Pakard, Província de Chanthaburi - Phra Prom, prop de Pailin
 • Ban Leam, Província de Chanthaburi - Lem Daun, la travessa geogràficament més propera a Battambang

Des de Vietnam

 • Ho Chi Minh - Phnom Penh

Per mitjà d'autobús, el tiquet pot costar entre US $ 4-10. Els passatgers han de caminar entre les fronteres cambodjana i vietnamita (i viceversa) i canviar entre els dos autobusos que viatgen les parts cambodjanes i vietnamites respectivament. En aquest encreuament només es requereix una foto de passaport per obtenir el visat cambodjà.

Alternativament, podria ser interessant unir-se a un viatge del delta de Mekong (2-3 dies) que viatja entre les dues ciutats; el cost total està entre US $ 25-35 per tres dies.

 • Ho Chi Minh - Siem Reap

Des de principis del 2007 la companyia de Taxi Mai Linh a la Ciutat de Ho Chi Minh proveeix de servei d'autobusos directe des de la Ciutat de Ho Chi Minh a Siem Reap. El preu és de 18 US $.

 • Ho Chi Minh - Kampong Cham

És possible creuar a la frontera de Trapeang Phlong - Xa Mat però vostè ha d'organitzar el seu propi transport.


Des de Laos

 • Voeung Kam, Laos - Dom Kralor, Cambodja

Transport no està disponible de manera regular. Els visats cambodjans estan disponibles al creuar, però compte amb un increment d'1 $ a 2 $ dels honoraris per transacció en ambdós costats de la frontera. Les agències de viatges en ambdós costats tenen paquets d'encreuament de frontera.

Circular edit

 

En avió edit

Els únics aeroports que operen vols de passatgers són el de Phnom Penh i el de Siem Reap. Actualment hi ha vols a Sihanoukville per uns 100$. L’operador de vols principal és Cambodia Angkor Air, una empresa mixta entre el govern i Vietnam Airlines, i que vola entre Phnom Penh, Siem Reap i Hi Chi Minh (Vietnam). Un altre operador és Aero Cambodia, que començà a operar a finals del 2011. Vola des de Phnom Penh a Ratanakiri, Koh Kong, Sihanoukville i altres aeroports. Els vols charter i programats volen amb avions de doble motor d’hèlix i tenen una capacitat d’entre 10 i 70 seients.

En vaixell edit

A la major part dels rius principals els ferris operen per temporades. Les principals rutes són de Phnom Penh a Siem Reap a Battambang. El ferri de Sihanoukville a Koh Kong ja no està en servei. El servei de vaixells és més lent que els transports terrestres, carreguen majors preus als estrangers i normalment estan massificats i funcionen sota condicions perilloses. El vaixell d’alta velocitat de Phnom Penh a Siem Reap tarda unes 6 hores, però ofereix unes espectaculars vistes de la vida rural al llarg del riu Tonle Sap. També hi ha vaixells de luxe que operen entre Phnom Penh, Siem Reap i Saigon. No es recomana el viatge en vaixell en temporades seques (abril i maig) a causa dels imprevistos que poden sorgir.

Operadors:

www.bluecruiser.com

www.phnompenh.gov.kh

www.yourphnompenh.com/boat-trip/

En cotxe edit

Quan es viatja o es viu a Cambodja, és fàcil caure en una falsa sensació de seguretat i donar per fet que al final de cada carretera rural hi ha un altre poble agradable. No obstant això, en les zones rurals de vegades hi ha casos aïllats de robatori. Hi ha hagut també desagradables robatoris de bicicletes en plena marxa a Sihanoukville. Quan el visitant viatge en el seu propi vehicle -especialment en motocicleta per les zones rurals- assegureu recollir informació actualitzada sobre les comunitats que trobarà en el camí.

Els expatriats que treballen a Phnom Penh poden acabar conduint un tot terreny, encara que està clar que hauran de conduir-amb més cura que al seu país. Es recomana prestar especial atenció als nens: de vegades se'ls veu passar enmig d'una carretera important. El bestiar és també una amenaça; si el viatger atropella una vaca, possiblement moriran tots dos, sobretot si viatja en motocicleta. Els riscos augmenten al vespre.

Llogar un cotxe, normalment amb conductor, resulta molt pràctic a l'hora de visitar els voltants de Phnom Penh i Angkor. Alguns turistes amb alt pressupost contracten automòbils o vehicles tot terreny amb conductors per recórrer les províncies. Llogar un cotxe amb conductor per recórrer les principals localitats cambodjanes i els seus voltants costa entre 30 i 35 US $ al dia. El viatge a les províncies costa un mínim de 50 US $, al que cal afegir la gasolina, en funció de la destinació, i l'allotjament del conductor, en cas que calgui pernoctar. Un vehicle tot terreny costa uns 60 a 120 US $ diaris, depenent del model i la distància recorreguda. Conduir un mateix és remotament possible, encara que també desaconsellable causa de les caòtiques condicions de les carreteres, la responsabilitat personal en cas d'accident i els alts costos.

En autocar edit

Encara que el govern cambodjà ha estat renovant les carreteres del país però segueixen essent escasses i la majoria estan en mal estat i impracticables en èpoques de pluges. Es recomana l’ús de l'autobús per viatjar per carretera, tot terreny o taxi compartit, els quals es poden trobar a les places locals del mercat o a estacions d’autobusos en les grans ciutats. Mekong Express és la companyia amb millor reputació quan a qualitat, però també trobem Sorya, GST, Capitol i Paramount Angkor Transport. Aquesta última és recomanable per accedir a àrees remotes, però la seva seguretat i comoditat són baixes. Viatjar per carretera en general és perillós i són molt els accidents anuals fatals que hi ha tant d’autobusos com de vehicles a la ciutat.

 

En tren edit

La xarxa fèrria de Cambodja és, com la vella xarxa de carreteres, una de les més famoses d'Àsia. No hi ha serveis de passatgers, però, si un se sent realment masoquista, potser pugui negociar un espai en un tren de mercaderies. Els trams més pintorescs es troben entre Takeo i Kampot i des d'allà fins a Sihanoukville. Els trens viatgen a una mitjana de 20 km / h, el manteniment dels ponts no sempre és òptim i el sotragueig és més que considerable.

En breu el ferrocarril serà totalment renovat fins arribar als 50 km / h. Al final la xarxa cambodjana s'acoblarà amb el ferrocarril Transasiàtic que unirà Singapur i la Xina, però la connexió de Phnom Penh amb Ciutat Ho Chi Minh mitjançant un pont sobre el Mekong trigarà alguns anys més. Els amants del tren haurien de ser capaços de trobar lloc en un de mercaderies, però cal saber que es triga més de dotze hores a arribar a Battambang, això sempre que el tren no descarrili. Resulta més divertit agafar el tren de bambú en els voltants de Battambang

Parlar edit

A Cambodja es parla principalment el Khmer (Cambodjà). L’anglès és la llegua comercial de cara al turista, tot i que s’ha de tenir en compte que molts només dominen algunes paraules soltes i frases fetes, amb la qual cosa, s’ha d’estar segur que comprenen el que els hi estem indicant o demanant.

Aprendre edit

Cambodja compta amb escasses oportunitats per l’estudi de la seva cultura i llengua pels viatgers de curta estada, però hi ha diferents escoles i professors per aquells d’estades més llargues.

 

Treballar edit

Una de les millors maneres de conèixer el país és realitzant treballs de voluntariat. Trobar feina com a professor d’anglès a Phnom Penh i Siem Reap és fàcil pels anglo parlants inclús si no compten amb certificacions, tot i que el salari serà bastant més alt si es compta amb certificacions tipus TELF/CELTA. Llistat amb diverses organitzacions per fer voluntariat a Cambodja:

Volunteering Solutions: organització amb presència internacional, actua amb projectes en orfenats i amb nens, a més de dur tasques de suport a diverses ONG

Voluntarios en el mundo: en aquest cas, ens plantegen la possibilitat de fer un voluntariat per treballar en orfenats.

International Volunteer HQ:: ofereixen projectes sobretot a la capital, Phnom Penh, molts d'ells relacionats amb l'ensenyament.

EasyLanguages:: trobarem projectes pensats per donar suport als nens, ofereixen la possibilitat de realitzar treballs de voluntaris al llarg de diferents períodes de l'any i amb diferents durades.

Rustic Pathways: operant amb els nens cambodjans des de 1999, té la seva base d'operacions a la capital del país.

Frontier: organització amb més de 25 anys d'experiència i amb presència a Cambodja des de fa més de 10 anys.


Veure edit

Visita dels Temples d'Angkor a prop de Siem Reap

 

Angkor és una regió de Cambodja que va allotjar les successives capitals de l'Imperi jemer durant la seva època d'esplendor. L'anomenat Imperi Angkorià va dominar el sud-est asiàtic, des del Mar de la Xina fins al Golf de Bengala, entre els segles IX i XV de la nostra era. Els seus monuments i temples es troben a prop de l'actual Ciutat de Siem Riep, Província de Siem Riep, Cambodja, i van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco a l'any 1992.

Només recentment aquesta àrea ha estat recuperada de la selva, amb l'excepció del seu temple més important, el temple d'Angkor Wat, que encara que va ser dedicat originalment al déu hindú Vishnú, mai va arribar a abandonar-se, sent mantingut des de fa segles per monjos budistes.


Anar en vaixell a Phnom Penh

 

És la capital i ciutat més gran de Cambodja. Situat a la vora del Tonlé Sap i del riu Mekong, Phnom Penh és la capital nacional des de la colonització francesa de Cambodja, i ha crescut fins a esdevenir el centre de la nació de les activitats econòmiques i industrials, així com el centre de seguretat, política, cultural patrimoni, i la diplomàcia de Cambodja.

Es coneguda com la "Perla d'Àsia", va ser considerada com una de les més belles ciutats de fabricació francesa a Indoxina en la dècada de 1920. Phnom Penh, juntament amb Siem Reap i Sihanoukville, són destinacions turístiques mundials i nacionals importants per a Cambodja. Fundada el 1434, la ciutat es caracteritza per la seva arquitectura i atracció històrica. Hi ha una sèrie de edificis colonials francesos escampats al llarg dels grans bulevards. La ciutat és la ciutat més rica i més poblada de Cambodja i és el centre polític del país.


Anar d'excursió al Parc Nacional de Bokor El Parc nacional de Preah Monivong és un àrea protegida al sud del país asiàtic de Cambodja. L'atracció principal del parc és les estació del turó de Bokor. L'espai és un dels dos Parcs patrimoni de l'ASEAN de Camboya. Veure dofins de riu en perill d'extinció a Kratie. Recomano que llegiu conmochilaon es fareu una idea de que trobar en aquest lloc.


 

Aprendre sobre les atrocitats dels Jemeres Vermells al Museu del Genocidi Tuol Sleng i Choeung Ek Memorial (Els crits del silenci)

A les afores de Phnom Penh hi ha una de les fosses comunes més grans de Cambodja, on s'estima que més d'un milió de cambodjans van ser executats durant el règim dels Jemeres Vermells. L'escala del lloc, juntament amb les històries que t'explica la audioguia, farà que et emocions mentre t'explica com de terrible va ser el passat violent del país, així com també el llegat d'aquest règim. Si pots, visita al mateix dia el Museu del Genocidi de Tuol Sleng.

 

Beure i sortir edit

Phnom Penh és un petit poble de festa. Fins a l'alba hi ha molta vida nocturna i una gran varietat de llocs entre els quals triar - clubs de ball i discoteques, bars esportius, pubs de barri, bars de cites i molt més.

Bars i clubs es troben dispersos en tota la ciutat, però com la ciutat és bastant compacte que mai és més que un passeig de 5 o 10 minuts entre els llocs. Pel que és encara més fàcil, hi ha diversos petits grups de bars al voltant de la ciutat que li permet saltar fàcilment d'una a una altra.

L'àrea de zona de riu es molt divertida amb la majoria dels llocs amb desenes de bars que s'estenen al llarg de Sisowath Quay i fins a diverses dels carrers laterals. Carrer 104 i el carrer 136, tant alberguen col·leccions preciosos d'esports i bars de cites.

Molt tard a la nit, Carrer 51 és un dels carrers de bars més concorreguts de la ciutat. El parell de quadres entre els carrers 154 i 174 s'alinea amb variats bars i clubs oberts al matí d'hora, incloent Pontón, El cor de les tenebres i Golden Sorya Mall, ara un formiguer de bars caixa de sabates. Carrer 51 és també un bon lloc per a un entrepà de mitjanit. Mitja dotzena de carros d'hamburgueses línia del carrer i hi ha uns quants restaurants nocturns al centre comercial.

No se’n recomana el seu consum d´aigua, tot i que l’aigua corrent és potable a causa dels alts nivells de clor i de l’estat de la majoria de les canonades i aixetes que poden fer l’aigua no potable.

 

Begudes suaus

El te és la beguda de base a Cambodja, tant és així que es regala en tots els cafès. Una variant és el te amb llimona gelat (tae kroi chima). El cafè gelat és també típic a Cambodja. Està fet a l’estil vietnamita, barrejat amb llet condensada. També podem trobar coco fresc a qualsevol lloc, però per precaució, se’n recomana el seu consum directament de la fruita.

Alcohol

Els Khmers no són bevedors casuals i tenen per costum beure el més ràpid possible fins l’ebrietat. A Phnom Penh alguns dels bars orientats a estrangers inclouen marques d’importació als seus menús. Les cerveses autòctones més populars són Angkor y Anchor. Les marques més populars entre els estrangers són Lao i Tiger. El vi de palma i el vi d’arròs es poden trobar a qualsevol població i són bastant econòmics. No obstant, les condicions sanitàries d’aquests destil•lats és precària i hi pot haver risc d’enverinament per metanol. Per una experiència totalment Khmer es recomana provar el vi Golden muscle, que es troba anunciat per tot arreu. Es tracta d’una infusió de banya de cérvol amb herbes variades. Té un color negre molt fosc i té un gust bastant desagradable, per la qual cosa es recomana barrejar-lo amb alguna beguda gasosa.


 
 • Visitar l'illa de Koh Russei al davant de la ciutat de Sihanoukville. Un lloc perfecte per relaxar-se al sol.
 • Recórrer el Llac Tonle Sap i els seus pobles flotants. Cal intentar triar els pobles menys turístics.
 • El tren de bambú és una experiència en tren única al món. Des O Dambong, a l'est banc 3,7 quilòmetres al sud d'Old Stone Bridge de Battambang, el tren corre sud-est a O Sra Lav, a través d'una mitja hora de clics i clacks llarg, rails desalineats deformades i ponts vertiginosos.
 • Per a una experiència original, visiteu el Projecte de la 'Vall de l'Elefant'. El projecte atreu cornacas locals per portar els seus elefants amb excés de treball o ferits a aquest santuari, on, en paraules del coordinador del projecte, Jack Highwood, "ells poden aprendre a actuar com els elefants de nou '.

www.elephantvalleyproject.org

* Wildlife Tours Fauna Aliança ha creat un emocionant dia complet recorregut interactiu per recaptar fons per Phnom Tamao. Els donants poden interactuar amb una varietat d'animals rescatats, incloent elefants, macacos i gibons, i conèixer de prop amb els tigres, cocodrils i el que és, possiblement, només llúdriga de nas peluda captiu del món.

https://web.archive.org/web/20141208180239/http://www.wildlifealliance.org/page/view/383/phnom-tamao-wildlife-tours

 • Nature Cambodia/esports extrems- Quads

Els quads són automàtics, i així són fàcils de manejar per als principiants, i preus dels tours són d'US $ 25 per moto (un màxim de dos passatgers) durant 90 minuts, US $ 55 per mig dia i US $ 110 a un dia complet tenint en Tonlé Bati i Phnom Tamao.

www.nature-cambodia.com

Salut edit

A Cambodja s’ha de posar major atenció a la salut que a la resta del sud-est asiàtic, a causa de les deficients condicions de salubritat i a la manca d’instal•lacions per un tractament mèdic efectiu. Quan el viatjar s’endinsa en zones rurals tempta la sort, tot i que en l’actualitat la major part de les poblacions compta amb una clínica relativament acceptable. Si el viatger cau greument malalt a Cambodja ha d’acudir a Phnom Penh o Siem Reap, principals centres urbans –o Bangkok si està més a prop- ja que són els únics llocs del país amb un servei d’urgències acceptable. Les farmàcies de les poblacions grans estan molt ben assortides i no cal recepta mèdica per obtenir medicaments, ja siguin antibiòtics o medicines contra la malària. Els preus també són molt raonables, però s’ha de comprovar sempre la data de caducitat. La norma principal és tenir cura amb l’aigua i el gel, tot i que ambdós solen ser productes comercials, un llegat dels francesos. Si hom no està segur de que l’aigua sigui embotellada, s’imposa assumir el pitjor. Les marques reputades d’aigua i refrescos embotellats no solen provocar problemes, però l’aigua de l’aixeta no és segura. Només s’ha d’utilitzar agua procedent de contenidors que comptin amb un segell dentat. El té i el cafè tampoc solen ser perillosos, doncs l’aigua està bullida.

 

Vacunes recomanades

Planifiqui amb anticipació per obtenir les seves vacunes: alguns d'ells requereixen més d'una injecció en un període de temps, mentre que altres no s'han de donar juntes. Tingueu en compte que algunes vacunes no s'han d'administrar durant l'embaràs o per a les persones amb al·lèrgies. Es recomana que vostè consulti amb un metge almenys sis setmanes abans del viatge. Tingueu en compte que sovint hi ha un major risc de malaltia durant l'embaràs i entre els nens. Registre totes les vacunes en un Certificat Internacional de Vacunació, disponibles del seu metge. És una bona idea portar això com a prova de les seves vacunes quan es viatja a Cambodja.

Respectar edit

Cambodja és un país en una cruïlla. Mentre que els llocs amb més afluència de turistes, com Phnom Penh i Siem Reap s'ajusten bé a un comportament turístic, persones en llocs com ara picat Treng o Banlung són menys. Sempre s´ha de demanar permís abans de prendre una fotografia a algú, com a les zones més remotes que no els agrada ser fotografiats, i en algunes de les àrees urbanes poden demanar diners per una fotografia. Sigues respectuós amb les fotos, a tots ens agrada tenir un record dels nostres viatges però no podem abusar dels somriures dels nens i de les seves circumstàncies.

Vestit per a les dones és més conservador a Cambodja. Mentre que ara són acceptables curts a Phnom Penh i Siem Reap, és més respectuós portar pantalons curts o pantalons fins els genolls quan s´està fora d'aquestes àrees. Mentre les dones cambodjans prefereixen vestir conservadorament durant el dia, que abasta tant la pell per evitar bronzejat que troben poc atractiu, a la nit vestimenta és més reveladora. Hi ha certes normes que s’han de respectar durant la visita a pagodes i temples: vesteix peces de roba que et cobreixin fins als genolls, millor no portar camisetes de tirants, descalça’t abans d’entrar i si t’assentes, no apuntis cap a ningú amb la planta dels peus.

Grups de nens petits es poden trobar per tot arreu a Cambodja i molts viatgers es poden sentir 'molestats "per aquests nens que venen pulseres de l'amistat i altres mercaderies. No obstant això, és sovint el cas que els nens gaudeixen de l'oportunitat de practicar el seu anglès amb tu i preguntant els seus noms i edats d'una conversa és propens a desenvolupar, on s'oblida la "venda dura". Nens i adults gaudeixen mirant fotografies de la seva família i casa de camp.

La qüestió del Khmer Rouge és molt delicada, i els cambodjans en general prefereixen no parlar. No obstant això, si t'acostes a ella amb cortesia, et respondran amb gust. La gent, en general, no tenen cap objecció quan es parla dels vietnamites; de fet, han estat àmpliament percebuts com llibertadors quan van intervenir a Cambodja el 1979 per enderrocar el règim brutal esmentat. El règim pro-vietnamita poc a poc va reconstruirt tota la infraestructura que va ser severament danyada per la política del Khmer Rouge de de-urbanitzar el país que porta a la prosperitat econòmica en la dècada de 1980, amb aixecaments esporàdics.

Destinació següent edit