Wy/bg/Wikivoyage:Европа

< Wy‎ | bgWy > bg > Wikivoyage:Европа

Евро́па е континент на площ от 10 400 000 км², простиращ се от Азия на изток до Атлантическия океана на запад.

Най-източната точка на Европа е най-високият планински масив и връх Елбрус в Русия с висока 5 642 м. Най-високата точка в Западна Европа е върхът Монблан в Алпите висок 4 807 м. Най-дългата река в Европа е Волга (3 530 км), набираща водите си от Валдайското възвишение в Русия и вливаща се в Каспийско море. Най-голямото сладководно езеро в Европа е Ладожското.

Климатът на Европа се променя от субтропичен на средиземноморското крайбрежие и южната част наЧерно море, до субарктически на крайбрежията на Баренцево море и Северен Ледовит океан в най-северната си част. В Европа има голям потенциал за пътешественика, разнообразни култури и места вариращи от урбанизирани мегаполиси до екзотични природни пейзажи.

РегиониEdit

 
Региони в Европа
Балкански регион (Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Хърватия, Черна гора)
Балканите са регион с богата и бурна историея. Планински пейзажи, гори и езера на фона на които могат да се видят манастири и крепости впечатляващи туристите. Интересни са също историческите градове, които са се развивали под влиянието на различни култури.
Прибалтика (Латвия, Литва, Естония)
Три неголеми държави, известни с плажовете си на Балтийско море, средновековни градове и красиви природни пейзажи.
Бенилюкс (Белгия, Нидерландия, Люксембург)
Икономически съюз на страни, всяка от които не прилича на другите. Холандците са известни със своите вятърни мелници, дамби, обувки, сирене, велосипеди и лалета, либералния социален ред и известни артисти. Белгия - двуезична страна с интересни исторически градове. Люксембург - монархия на хълмовете на Ардените.
Британски острови (Великобритания, Ирландия, острови Гърнси, Ман, Джърси)
Великобритания е страна с богата история и култура, сърцевина на бившата британска империя, която в продължение на векове е включвала много култури и е останала цяла. Ирландия е известна със своите характерни обичаи, традиции, фолклор, и невероятни природни пейзажи.
Южен Кавказ (Азербайджан, Армения, Грузия)
Планинската система на Кавказ, която се простира между Черно море и Каспийско море е естествена граница между Европа и Азия. Историческото наследство, богатството на ландшафтите и уникалните природни условия правят региона интересен от туристическа гледна точка. Определени проблеми за туристите създават няколко локални зони на териториални конфликти.
Централна Европа (Австрия, Унгария, Германия, Лихтенштайн, Полша, Словакия, Словения, Чехия, Швейцария)
Централна Европа съединяваща изтока със запада, е регион на съприкосновение между германската и славянската култура. Място на многобройни исторически градове, приказни замъци, гори, планински масиви, главният от които са Алпите.
Франция и Монако
Франция е една от най-привлекателните за туристите страни в света. История, култура, мода, вина, сирена и безусловно кухнята. Франция предлага забележителностите на Париж, зимен отдих в Алпите, замъци в долините на Луара, Нормандия и Бретани, отдих на Френската Ривиера.
Гърция, Турция и Кипър
Страните в Европа с най-голям на брой слънчеви дни. Отлично място за любители на плажният отдих или туристи, интересуюващи се от древна история.
Иберия (Андора, Гибралтар, Испания и Португалия)
Страните от Пиренейския полуостров се славят с богата и самобитна култура, както и с приветливи и жизнерадостни жители.
Апенините (Ватикана, Италия, Малта, Сан Марино)
Рим, Флоренция, Венеция и Пиза влизат в маршрутите на много пътешественици от цял свят, и това не е всичко. Италия и съседните държави имат потресаващо богата история и култура.
Русия, Украйна и Беларус
Русия е огромна страна заемаща 1/6 част от сушата, разпростряна от Европа до Тихия океан. Украйна е дружелюбна за туристите страна с автентичните си градове Одеса, Лвов и Киев и туристическите крайбрежия на Черно и Азовско морета. На север от Украина се намира Беларус, страна с отличаващ се от съвременна Европа икономически и политически режим.
Скандинавия (Дания, Исландия, Норвегия, Ферьорски острови, Финландия, Швеция)
Завладяващи духа пейзажи: планини, езера, ледници, гейзери, водопади, вулкани, фиорди и надводни рифове.


Други территорииEdit

Територии с неопределен статусEdit

ТранспортEdit

ЖелезницаEdit

Информация и разписание на влаковете в Европа [1]

СамолетEdit

АвтобусEdit

Морски транспортEdit

ЗабележителностиEdit

Възможност за работаEdit

МаршрутиEdit

Мерки за безопасностEdit

Тази статия е скелет. Тя има шаблони, но не ѝ стига информация. Моля, прибаветете вашите знания!


Wy/bg/Wikivoyage:Категория:Статии скелети

wikipedia:bg:bg:Европа commons:Category:Europe