Wy/bg/Хайделберг

< Wy‎ | bgWy > bg > Хайделберг

Замъкът и стария мост

Хайделберг (на немски: Heidelberg) е университетски град в германската провинция Баден-Вюртенберг, известен със замъка си, стария си град и медицинските си клиники.

Градът се достига с влак от Франкфурт на Майн и Щутгарт, където са най-близките големи международни летища, за под час. Освен това близо до Хайделберг са летищата Хан и Баден-Баден.

Фасадата на университетската библиотека

Най-подходящият начин за опознаване на града е ходенето пеша. Туристическата част от града се намира между площад Бисмарк (Bismarkplatz) и замъка, и представлява една главна улица (наречена точно така, Hauptstrasse, на немски) и няколко успоредни на нея улици, на които се намират повечето важни забележителности в града – университетската библиотека (Universitätsbibliothek), църквата „Свети Дух“ (Heiligengeistkirche) на централния площад (Marktplatz), църквата „Свети Петър“ (Sankt Peter). На края на главната улица се намира замъка (Schloss Heidelberg), който включва музей на аптекарството (Apothekenmuseum) и музей на бирата (Großer Fass). На нивото на централния площад се намира Стария мост (Alte Brücke), който представлява живописен мост за пешеходци.

От другата страна на река Некар се намира Philosophenweg („Философския път“), по който туристите и местните се разхождат, за да се насладят на изгледа към стария град. Освен да се разхождат покрай реката, туристите могат да прекарат часове през топлите дни на годината на пикник на поляните край нея.