Wy/bg/Уикипътешественик:Албания

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Уикипътешественик:Албания

Албания (на албански: Shqipëria) е балканска страна с девствени плажове, планински пейзажи, традиционна кухня, археологически артефакти, уникални традиции, ниски цени и дива атмосфера на провинцията. Тя е една от най-слънчевите страни в Европа. Страната има богато археологическо наследство; тя е била част от Древна Гърция, Римската империя и Османската империя до първото обявяване на независимост през 1912 г., като се превръща в кралство, а след това в комунистическа диктатура, преди да стане демократична република. Албания е една от малкото държави в Европа с мюсюлманско мнозинство.

Градове

edit
  • Template:Wy/bg/Marker (Tiranë) - столицата. Градът е заобиколен от дървета и планини. Връх Дажт е популярен туристически обект, откъдето се открива прекрасна гледка към града.
  • Template:Wy/bg/Marker - Вторият по големина град и най-голямото пристанище в Албания, с исторически руини, съвременни културни институции и плажове.
  • Template:Wy/bg/Marker - Смятан за един от най-старите градове в Албания, той е нов член на списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Берат отдавна е известен като "градът на 1001 прозореца" заради уникалната си османо-албанска архитектура. Той има добре запазен замък, чиито жители все още живеят в защитните му стени.
  • Template:Wy/bg/Marker - Оживен крайморски град, който се намира само на около 8 км от руините на древния илирийски град Аполония.
  • Template:Wy/bg/Marker - друг град на ЮНЕСКО, разположен в южната част, е известен с уникалната си архитектура от османския период. На хълма в средата на града има голям замък, който е служил като затвор за много поколения. Сега в него са разположени военен музей и художествена галерия. Джирокастър е и родното място на бившия комунистически лидер Енвер Ходжа, както и на най-известния албански писател в международен план Исмаил Кадаре, чиито домове сега служат за музеи.
  • Template:Wy/bg/Marker (Корча) - Разположен в югоизточната част на Албания, на няколко километра от границата с Гърция, този град е пълен с живот през лятото, когато можете да видите двойки и семейства, които се разхождат из главния парк на града - Парку Риния. Можете да се изкачите до върха на красивата планина Моравия и да разгледате града и околния пейзаж. Не пропускайте пивоварната Корча (известна в цяла Албания), която спонсорира едноседмичен фестивал на бирата всеки август!
  • Template:Wy/bg/Marker (Круя) - древен град на националния герой Скандербег. Състои се от красиви планини; замъкът на Скандербег сега е музей. В Круе се намира и базар в стар стил с магазини, в които се продават традиционни стоки сред калдъръмени улички. Крюе е известен със своите занаятчийски работилници за килими.
  • Template:Wy/bg/Marker - най-големият град в Северна Албания. Шкодер се смята за столица на албанската култура. Местният театър "Миджени" е първият в Албания, в него се е провело и първото колоездачно състезание, първият футболен мач и е мястото, където е създадена първата албанска фотография (от Маруби). Замъкът "Розафа" е основна туристическа атракция тук, но също така и "Голямата катедрала", "Джамията Ебу Бекер" и няколко други.
  • Template:Wy/bg/Marker - Оживен морски град, хубави плажове на юг от града. Тук акостират пътнически фериботи за и от Италия.
  • Template:Wy/bg/Marker - Кукъс, Природната красота на околностите прави Кукеш привлекателна дестинация за любителите на разходките на открито