Wy/bg/Тарту

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Тарту

Тарту (на естонски: Tartu) е град в източна Естония. С население от малко над 100 000 жители, той е вторият по големина град в страната и културна столица на страната. От Тарту води началото си Естонският песенен фестивал.

На Катедралния хълм се намират катедралата, университетският музей и старата обсерватория. На него са и Ангелският и дяволският мост

Главната сграда на университета

Тартуският университет е най-старият университет в страната (основан през 1632 г.). В музея на университета може да се види парадната зала и е разказана историята му, значението му в различните периоди на окупация и независимост на страната и има стая за демонстрации на наука за деца.

Сградата на обсерваторията

Обсерваторията в Тарту е създадена през 1811 г. и в нея днес се помещава музей, показваш работата на астрономите в последните два века. Изложени са телескопи, с които е работил Фридрих Вилхелм фон Струве, изработени от Фраунхофер.

Музеят на килиите на КГБ показва килиите, в които съветския Комитет за държавна сигурност (КГБ) е държал и разпитвал арестанти.

Бар „Кръстникът“ (Ristiisa pubi) предлага стандартна храна за бар и добър сайдър. Друг добър бар е Pahad Poisid. И в двата се показват спортни събития.

Градът разполага със собствено летище, но е значително по-евтино да се пътува до Талин, от където да се вземе влак или автобус до Тарту.