Wy/bg/Линдерхоф

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Линдерхоф

Замъкът с езерото пред южната му фасада

Линдерхоф (на немски: Linderhof) е един от по-малките кралски баварски замъци. Намира се в планината Амергебирге (Ammergebirge), на около 15 km западно от Оберамергау.

Мароканската къща в парка

Замъкът е построен от крал Лудвиг II между 1872 и 1878 г. в стил рококо като „кралска вила“ след като първоначално планувания замък с репрезентативна цел, с вид подобен на този на Версайския дворец, е построен в Херенкимзее. Замъкът Линдерхоф е една от най-важните и най-посещаваните забележителности в Бавария за туристи от целия свят.

Пещерата на Венера

Най-близката до замъка железопътна гара е Оберамергау. От там до замъка има редовни автобуси.

Сградата на замъка е двуетажна. Южната фасада е богато украсена. Във вътрешността на замъка основните помещения са вестибюла, стълбището, източната и западната стая с гоблени (стаи за музика), жълтия, синия, розовия и виолетовия кабинет, огледалната зала, залата за аудиенции, стаята за хранене и спалнята. Над леглото на краля в спалнята има православна икона. Посещение на сградата е възможно единствено заедно с туристически гид срещу заплащане от максимум 8,50 евро (заедно с почти всички по-малки сгради в парка).

Архитект на градината на замъка с размер 53 хектара е Карл фон Ефнер. В нея се намират много скулптури и няколко по-малки сгради в екзотичен стил – „Мароканска къща“, „Мавърски павилион“, както и театрални сцени, в които кралят е планувал да се изпълняват опери на Вагнер – „Пещерата на Венера“ (изкуствена пещера), „Hundlinghütte“ и „Einsiedelei“. За работата си фон Ефнер е повишен до директор на кралските градини от Лудвиг II.