Wy/bg/Ленгрийс

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Ленгрийс

Църквата „Св. Яков“

Ленгрийс (на немски: Lenggries) е курорт за летен и зимен туризъм в Горна Бавария, Бавария, Германия.

Курортното начало на селището е през 1924 г., когато е пусната влакова линия между него и Мюнхен през Бад Тьолц. Към 2008 г. курортът предлага около 2400 легла в шест хотела и много гостоприемници.

От Ленгрийс са успешните германски алпийски скиори Мартина Ертъл, Хилде Герг и Михаела Герг-Лайтнер.

Мобилност

edit

Най-близкото до Ленгрийс голямо международно летище е Летище Мюнхен – второто най-голямо летище в Германия, намиращо се на 100 km от Ленгрийс. Летището на Инсбрук се намира на 87 km.

Ленгрийс е достижим с влак от Мюнхен, който пътува на всеки час. Повече информация има на http://www.bayerische-oberlandbahn.de/.

По време на ски сезона има безплатни автобуси между гарата и зоните за ски.

Църквата Св. Яков (St. Jakob) е католическа църква, построена между 1719 и 1722 г. в бароков стил; има 56-метрова кула.

Ленгрийс предлага възможности за планинарство. Най-лесно достижимият връх е Браунек (Brauneck) – високият 1555 m връх се достига за около 90 минути от гарата на Ленгрийс. До върха има и лифт (www.brauneck-bergbahn.de).

Ски сезонът в Ленгрийс трае от около края на ноември до около средата на април, в зависимост от наличието на сняг. Курортът предлага един кабинков и три седалкови лифта, както и 13 влека. Има 34 km писти, от които 8 km са за начинаещи, 22 km за средно добри скиори, а 4 km са сложни.

Ресторанти

edit