Wy/bg/Кьонигсзее

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Кьонигсзее

Кьонигсзее (Königssee) е община в най-югоизточната част на Германия, в провинция Бавария, в която се намира едноименното езеро и която предлага възможност за алпийски туризъм.

Кьонигсзее със стената на връх Вацман
Църквата „Св. Вартоломей“

При население от 5400 жители, общината има леглова база от 7100 легла в 20 хотела, 8 гостилници, 57 пансиона, 500 частни квартири и 2 къмпинга. Предлага се и селски туризъм.

През зимата в община Кьонигсзее има 26 km трасета за ски бягане, улей за бобслей, спускане с шейни и скелетон, писта за спускане с шейни, четири лифта и четири ски лифта, както и изкуствен сняг.

През лятото туристите могат да планинарстват в региона ([http://www.koenigssee.com/wanderkarte-berchtesgadener-land.htm карта с пътеки), както и да се катерят по алпийските отвестни стени.

От Шьонау на Кьонигсзее (Schönau am Königssee) има кораби, които обикалят езерото. Имат спирки при църквата от XII век „Св. Вартоломей“ (St. Bartholomä) и на отсрещния, южен, край на езерото – Салет (Salet). От Салет може да се достигне Оберзее (Obersee, Горно езеро) за около 15 минути, а за още 45 минути може да бъде достигнат отсрещния му край. От Шьонау тръгва и лифтът Йенербан (Jennerbahn) до връх Йенер (Jenner) с височина 1874 m. На отсрещната, западна страна на езерото, се намира вторият най-висок връх в Германия – Вацман (Watzmann) – с височина 2713 m, който е достижим само за катерачи.

Кьонигсзее е едно от най-чистите езера в Германия и по него пътуват само кораби с електрически двигатели.

Туристите могат и да наемат лодки с гребла. Къпането в езерото е разрешено.

Външни препратки

edit