Wy/bg/Кицбюел

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Кицбюел

Кицбюел

Кицбюел (на немски: Kitzbühel) е курортен град в Австрия, известен като място за зимен туризъм, любимо място за почивка на австрийски и световни звезди, и със състезанието по ски алпийски дисциплини, провеждащо се ежегодно на пистата Щрайф, известна като най-сложната писта за ски спускане в света.

Най-близкото международно летище е в Мюнхен, на около 150 km, до което има три директни полета дневно от София. Градът има гара на влаковата линия ИнсбрукЗалцбург.

Църквата „Св. Катарина“

Църквата св. Катарина (Katharinenkirche) е построена през 1360 г. и посветена на св. Катарина през 1365 г. Кулата ѝ е един от символите на града.

Ски зоната предлага 53 лифта и влека (10 кабинкови, 26 седалкови и 17 влека) и 170 km писти за алпийски ски (69 km лесни, 77 km със средна трудност и 24 km трудни).

Състезанието „Ханенкам“, известно и като „Щрайф“ по името на пистата за спускане, на която се провежда, е най-значимото състезание за цяла Австрия от световната купа по алпийски ски.

Състезанието се провежда всяка година в един януарски уикенд на хълма „Ханекам“ (Hahnekamm). Пистата е най-сложната писта за спускане в света със среден наклон от 27%. Най-интересната част от пистата е т. нар. „Mausefalle“ („клопка за мишки“), където наклонът е 85% (40,4°) и скиорите скачат на до 80 m. Освен в дните на състезания, пистата е ползваема и за добри скиори, като най-трудните части могат да бъдат заобиколяни.

След състезанието Кицбюел се превръща в едно голямо парти, на което важи правилото „да видиш и да бъдеш видян“.

Състезанието е общественият върхов момент за Кицбюел ежегодно и се провежда от 1931 г. Билетите за най-добрите места се продават години предварително, а в повечето нощни клубове може да се влезе само с покана.

Външни препратки

edit