Wy/bg/Гьотеборг

< Wy‎ | bg
Wy > bg > Гьотеборг

Гьотеборг (на шведски: Göteborg) е вторият по големина град в Швеция. Той предлага много възможности – изложби, концерти и събития през цялата година.

Гьотеборг

През лятото най-големият брой туристи идва за посещение на развлекателния парк Liseberg.

Градът е основан през 1621 г. от Густав II Адолф и разцъфва през XVIII век, благодарение на Източноиндийската компания. През XX век Гьотеборг е известен с корабостроителниците си, но страда от кризата на корабостроителите от 1970-те. Днес градът е център на автомобилна, IT-, телекомуникационна и медицинска индустрия.

Гьотеборг може да бъде достигнат по много начини. Летище Ландфетер (Göteborg Landvetter [1] (GOT)) е международно летище. От него до града се пътува с автобус ([2]) за около 20–30 минути, който струва 95 крони през май 2015 г.

Градът може да бъде достигнат и с автобус, например Nettbuss ([3]) и Swebus ([4]). Има директни рейсове до скандинавски големи градове и континентална Европа. Спират на станция Nils Ericssonterminalen.

С шведските железници (SJ, [5]) се пътува до централна гара (Göteborg C). От тук има връзки с цяла Швеция, както и с Копенхаген и Осло.

Stena Line ([6]) предлага пътувания с кораб до Фредриксхафн и Кийл.

Ако туристите нямат възможност да платят с шведски крони, повечето магазини приемат и евро. Най-добрите курсове за смяна на пари се предлагат при плащане с карта. Бюра за смяна на валута има само на летището, авенюто, централна гара и още няколко места. Практически навсякъде може да се плаща с карта.

Забележителности

edit