Wq/ms/Wikiquote:Tunas

< Wq‎ | ms
Wq > ms > Wikiquote:Tunas

Tunas, seperti namanya, adalah rencana yang belum berkembang melebihi beberapa petikan. Rencana-rencana ini telah dibuat, tetapi tidak termasuk maklumat yang cukup untuk benar-benar dianggap sebagai "artikel" atau koleksi petikan.

Logo yang biasanya digunakan untuk tunas.

Kenal pasti edit

Tunas adalah rencana yang terlalu pendek untuk benar-benar berguna, tetapi tak terlalu pendek sehingga tidak berguna. Secara umum, ia mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu petikan, dan mesti memiliki beberapa maklumat pengenalpastian tajuk artikel (sama ada pautan ke Wikipedia, 2-3 ayat pengantar, sumber, dll.)

Kategorikan edit

  • Setelah menulis atau menemukan rencana tunas, penyunting (anda) mesti memasukkan templat {{tunas}}, yang memungkinkan artikel itu ditandai sebagai tunas. Secara konvensional, templat tunas mesti diletakkan di bahagian atas rencana.
  • Ianya terdiri daripada dua bahagian yang berbeza: pertama, pesanan nota ringkas yang menyatakan bahawa rencana tersebut adalah tunas dan menggalakkan penyunting seperti anda untuk mengembangkannya; kedua, pautan kategori, yang meletakkan rencana pada kategori tunas, bersama dengan templat tunas yang lain pada subjek yang sama.

Tempat edit