شهرستان آبادان یکی از معروفترین شهرستانهای ایران در جنوب غربی ایران است. این شهرستان با شهرستانهای خرمشهر، شادگان و ماهشهر هممرز است. مرکز شهرستان آبادان شهر آبادان است. جنوب این شهرستان را خلیج فارس در بر میگیرد. جمعیت این شهرستان طبق آمار سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با ۲۸۳۶۰۱ نفر و سال ۱۳۹۰ بالغ بر ۲۷۱۴۸۴ بوده است.
آبادان با مساحت ۲۰۶۳ هکتار در جنوب باختری استان خوزستان جای گرفتهاست. این شهر با وجود پالایشگاه نفت، کارخانه پتروشیمی، و دسترسی به آبهای آزاد نقش مهمی در اقتصاد کشور بازی میکند. آبادان پر آبترین شهر استان خوزستان است که دو رود اروند و بهمنشیر در آن جاری است.
رشد این شهر به دلیل وجود پالایشگاه بزرگ نفت، بر پایه اصول شهر سازی بودهاست، چیزی که مرکز استان در دهههای اخیر از آن بی بهره بودهاست. این شهر با بهرهگیری از فرودگاه بینالمللی، ایستگاه فرستنده رادیو، و تلویزیون با برنامههای برون مرزی، و دانشکده نفت، سالها پیش از جنگ ایران و عراق، از مهمترین، زیباترین، و خاطره انگیزترین شهرهای ایران به شمار میرفت.
نخستین فرستنده تلویزیونی آبادان در اسپند ۱۳۳۸ خورشیدی و تلویزیون ملی ایران در این شهر در سال ۱۳۴۹ برپا شد. دانشکده نفت آبادان در سال ۱۳۱۸ خورشیدی، سینما شیرین در سال ۱۳۱۰ سینما تاج (سینما نفت) در سال ۱۳۲۴ و ساختمان یادمانی موزه آبادان در سال ۱۳۴۱ خورشیدی ساخته شدند.
آبادان، در پی جنگ مورد یورش سنگین عراق قرار گرفت و پس از ویرانیهای فراوان پس از عملیات بزرگ ثامن الائمه این شهر از محاصره آزاد شد. پس از اینکه لشکر ۷۷ خراسان باکمک واحدهای دیگر محاصره آبادان را شکست، لقب پیروز به لشکر ۷۷ خراسان اعطا شد و نام آن رسما به لشکر ۷۷ پیروز خراسان تغییر کرد.[۳]