Wp/fkv/Norjan kielipolitikki

< Wp‎ | fkv
Wp > fkv > Norjan kielipolitikki

Norjan kielipolitikki tarkottaa norjan suhđetta eri kielhiin. Norjassa oon 4 pääkieltä net oon Norja, Kvääni, Saami ja Romaani. Myös Svalbardila praatathaan Puolaksi ja Ryssäksi mutta niilä ei ole virallisen kielen statusta.

Norja

edit

Norja oon norjan pääkieli ja se jajethaan kahtheen eri literatuurikielheen Bokmål ja Nynorsk. 85% käyttethään bokmåliita literatuurikielenä ja 10% nynorskiita. niitä pruukathaan norjassa käyttää eniten.

Kvääni

edit

Kvääni oon minoriteetti kieli norjassa mutta se ei saa yhtä paljo avustusta ko esimerkiksi saamen kieli. Kvääniitä ennää ossaa 1.500 - 8.000 ihmisii norjassa ja väki pienenee. Ennen kvääniin kohđistu paljo Norjalaistumista mutta nyt sitä voipi oppia praathaan muutamassa koulussa. Esimerkiksi Troman universititessa ja Porsangissa sillä oon kielen status. Kuitenki tääpänä kväänin kielelä vieläki mennee rohki huonosti

Saamen kieli

edit

Saamen kieli oon norjan suurin minoriteetti kieli ja saa paljo avustusta norjalta. Ja norjassa on eniten saamen kielen praataajiita.

Romaanin kieli

edit

Romaanin kieli oon pieni kieli norjassa noin 6.500 praataajaa ja het elethään monissa paikoissa eikä tyhä yhđessä kohđassa.