Wp/fkv/Kaffi

< Wp‎ | fkv
Wp > fkv > Kaffi

Kaffi oon kaffipavuista tehty juoma eniimiten lämpimänä juotu nautintoaine. Kaffissa oon kofeiinii joka antaa lissää energiaa. Kaffin keksi arabit jokka tehthiin sitä jo 1200 luvula. Euroopassa kaffista tuli tinka 1600 luvula. Kaffi oon suosittu Euroopassa ja Amerikassa.

pieni kuppii kaffii

Hyöđyt edit

Kaffissa oon piristävii vaikutuksii ja voipi auttaat niitä jokka valvothaan paljo. Jokku tutkimukset oon sanonu ette kaffi voipi auttaat muistissa ja pienentää Parkinsonin tauđin riskii. Kaffii voi juođa 1-4 kuppii niin ette oon terfeelistä. Yhđen tutkimuksen mukhaan se voipi vähentää dementiaa ja voipi autaat ADHD ja ADD ihmissii.

Haitat edit

Joileki joila oon syđänvammoi voi saađa lissää probleemiita ja kaffi lisä happoi vattassa. Mutta jos sitä juo tyhä vähän niin oon turvallista juođa mutta net jokka juo liika paljon voiđhnaa saađa syđänprobleemoi. Jos vetää kaffii liika paljon voipi tulla niin paljo probleemiita ette voi tulla syđäninfarkti. Myöski jos kaffii juo ilala se voipi laittaat unenlaađun huonoksi.

Histooria edit

Sanothaat ette ethiopialaiset käyti jo kaffipapui vuona 1000 mutta hiljemin arabit keksi ette siitä voiđaan tehä juoma. Arabien läpitte se levisi Euroophaan ja muuvale mailmhaan.