Wp/fkv/Ensimäinen mailmansota

< Wp‎ | fkv
(Redirected from Wp/fkv/Ensimmäinen mailmansota)
Wp > fkv > Ensimäinen mailmansota

Ensimäinen mailman sota tahi suuri sota kävi ko Öystävalta-Unkari hyökkäs Serbihaan. Serbian puolele taistelheen tuli Ryssä, Franska, Engleska, Japani , Montenegro ja Belgia. Öystävalta-Unkarin puolele tuli Tyskä, Bulgaaria ja Turkki. Oli myöski muita pienempii staattiita. Sođan jälkhiin ko Tyskä hävis niin Öystävalta-Unkari ja Turkki jajethiin eri ohsiin ja Bulgaaria ja Tyskä menetti paljo maata. Ja Ryssään tuli sisällissota. Ensimmäinen mailmansota teki toisen mailmansođan siemenen.

Sođan meno

edit

Ensin Tyskä pärjäs hyvin, Tyskä autto Vladimir Leninii tekemhään kommunistisen revoluution Ryssässä ette saisi sen pois sođasta ja se saiki sen pois sođasta mutta sen jälkhiin monet tyskälaisetki ajatteli ette kommunismi voipi olla hyvä idea. Ja valtas isoi paloi Ryssästä mutta sitte Yhđysvallat tuli sothaan mukhaan ja Tyskä hävis. Monet teorisoi ette ilman Yhđysvaltoi Tyskä oisi voinu voitaat.

 

Sođan seuraukset

edit

Sođan takii tuli kansanmurhii, uusii tautei, paljo kuolemhii ja Nazi-Tyskä. Sođan jälkheen tuli paljo uusi staatei niin ko Suomi tahi Viro. ja sođan takii kommunismista tuli tinka Euroopassa, ensimmäinen kommunistinen staati oli Sovjettiunioni.

Plaanoi

edit

Tyskän plaana oli nopeesti hyökätä Ryssään ja sitte nopeesti vallata Franska Belgian läpi. Myöski monila maila oli paljo plaanoi esimerkiksi Ryssä ajatteli joskus Ruottiin hyökkäämistä. Ja Norja pölkäs ette Ruotti hyökkäis Norhjaan.