Wp/fit/Uralalais-Siberialaiset kielet

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Uralalais-Siberialaiset kielet

Uralais-Siberialaiset kielet oon kieli teurii. Siiheen kuuluu kielet niin ko Inuitti, Uralilaiset ja juukagiriläiset kielet ( myöski jokku pittää enämpi kieliä sielä niin ko nivkh ). Sen luai Mikael Fortskue vuonna 1998, hän oli ekspertti kamsatkalaisissa ette Esikimo kielissä ja hän hoksas ette Uralalaisien ja niien kielien välilä oon paljonki samanlaista ja sitte teki Uralalais-Siberialaisen kielen teuriin. Vuonna 2011 hän otti kamsatkalaiset kielet pojes teuriista. Tääpänä teurii oon debatinalainen. Yleensä piethään vaan Inutti, Jyykagiri ja Uralilaiset kielet teuriissa mutta joskus följyssä oon ket, nivkh, ainu taikka kamsatkalaiset kielet.

HistuuriaEdit

Samanlaisuutta niien kielien kansa löyethiin jo 1769 ko tanmarkkulainen hoksasi ette unkarin ja gröönlannin kielien välilä oon paljo samanlaista. 1819 sitä verrathiin Suomen kiehleen ja teki listan samalaisuuista mutta hän myöski usko ette Altalaiset kielet oon sukkuu niile kielile. Vuonna 1998 Mikael teki teuriista popyläärimmän ko hän näytti paljo asioit jokka oon samanlaissii niien kielien kansa.

SamanlaisuuksiaEdit

  • Samanlaissii äänii
  • Samanlaista sanastoo
  • Samanlaista krammatiikkaa
  • Plyraali "t" ( Gröönlannis "t", Unkaris "k", Viros "d" )

TeuriiEdit

Net jokka uskovat tätä sanovat ette het alkoivat Siberiasta ja jokku matkasivat enämpi öysthään ja sen läpitte amerikhaan ja gröönlanthiin. Jokku myöski uskovat ette net oon sukuu myöski altalaisile kielile. Mikael sano ette Uralalais-Altalaissii kielii ei voipi todistaa mutta voi pruuvata todistaa Uralalais-Siberialaisset kielet. Jos son totta niin se on yks ensimmäinen kieli ryhmä joka oon useala maanosala