Wp/fit/Porstuasuomalainen

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Porstuasuomalainen

Porstuasuomalainen on eetninen termi Ruottin tornionlaaksolaista jokka metafoorisesti seisovat Suomen rajala ja haluava aukoa ovia Suomheen päin ja puhuvat porstuasuomea. Porstuasuomalaiset haluava purkaa vanhaata kulttuuriraijaa, mutta kun net kattovat läntheen net näkevät ettei kaikin halua sammaa asiaa. Nimen het on saahneet niiltä jokka kattovat heitä lännestä päin ja ei halua purkaa kultuuriraijaa ja joita porstuasuomalaiset kuttuvat rajarasistiks. Asenhteet ja toiminat mitä net jokka ei ole porstuasomalaisia tekevät kuttuthaan rajarasimiksi. Net jokka asuvat iänpuolela väylää kuttuthaan jo vanhaasthaan vonnuiksi. Nykysin iänpuoliset kuttuvat länsipuolisia hurriksi.

Eetnisyysko?

Sanat porstuasuomalainen ja porstuasuomi sanothaan olevan 1980-luvun keksintöjä kun alethiin yhä enemän hakemhaan yhteistyötä poikki väylää ja sitten oli toinen porukka joka ei halunu sellaista yhteistyötä. Net asentheet elävät yhä vieläkin.


Lähe edit

  • Winsa, Birger (1997). Från ett vi till ett dem Torne älv som kulturgräns. Ingår i: Korhonen, Olavi: Språkliga och kulturella gränser i Nordskandinavien / Olavi Korhonen & Birger Winsa. Umeå. Kulturgräns norr. ISBN 91-88466-08-6.