Wp/fit/Painajainen

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Painajainen

Painajainen

edit

Skaulossa tiethään ette painajainen painaa rintaa, useasti yks vaimo joka istuu rinnan yli. Kompelusvaara: Jos painhainen kävi lehmälä, se oli aamula märkänä. Painhaisen on Selma nähny, niinku nyrkinkokonen tulipallo ja siinä häntä perässä reskutti. Luulin että navetta palamassa. Ei sitä näe ku pimeässä. Lehmän päältä s’oli nossu. Seinän läpi se plosahti mennä, läheltä kattoa piitan rakhon. Ja harakka pantu rieppaamhan navetan piithan.

Parakassa meinathaan ette joku vielä vettää keltaseksi, se piethään että siinä on painiainen. Silloin panhan vanhoja almunakkoja sen pääle kathon. Site piti ottaa runsutukun ja pyhkiä sen kuivaksi. Sitte viä sen tukun kolmen tien ristheykseen ja panna menheen mistä on tullukki. Tai panna matkankulkijan rekheen, jos se on kartanolla.

Lapsi joka huutaa yölä on saanu painajaisen. Piti panna veitten polsterin alle, mutta ei se ole hyvä keino jos se on lapsi. Ei ole hyvvää suojaa, meinaa Skaulon mies. Välistä se on joku vika veressä jos saapi painajaisen. Virsikirja eli veitti painajaisen pääle. Se parantaa, tietää Moskojärven mies.

Painhaisleipä panthiin navetan seinän hirsitten rakhoin. Suoja painhaisia vasthaan.

Kattokaa

edit

Lissää tietoja: Kansansusko