Wp/fit/Nils Gramner

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Nils Gramner

Nils Gramner on syntyny 1937 Kainulasjärvessä, Pajalan kunnassa. Hän on kylän parhaimpia hirven-, linnun ja ketunpyytäjiä. Nisse on kulkenu ympäri Ruottia hirvenpyyössä ja monta on hänen koirista jokka on voittanheet useampia palkintoja.

Nils Gramner

Nisse oli päätoimittajana useampia vuosia 1990-luvula kylän omassa avisissa: Kainulasjärvi journalen. Siinä aikana Nisse alkoi innostumhaan Kainulasjärven kyläläisitten histuuriasta ja kirjotti siittä syystä kaks kirjaa kylän menheistä aijoista. Moni kyläläinen on kirjottanu kuvauksia kylästä jokka on mukana kirjoissa. Kirjat selittävät kuinka se on nyt ja ennen hautajaisissa, kalastuksessa, jahissa, liinunpyynissä, fuutpollissa, festissä, juhanuksena, kotona, kylässä, ihmisitten elämässä, kuinka manalaiset liikkuvat etc. Tyyli on hyvin persoonalinen ja tuntheelinen. Hautajaisista Nisse kertoo omila sanoila kuinka se on ette kantaa oman lähimäisen hauale ja lukia tuntee yimheen asti kuinka se on ette istua ensi penkilä kantomiehenä ja oma äiti makkaa arkussa. Kaunokirjalisuus ei tule sen paremaks kun se kertoo elämän menoista.

Nisse keräsi kirhjoin satoja vanhoita kuvia kyläläisistä ja sai vieläpä nimekki kaikile jo aikoja sitten poismenheitä, jokka olit vanhoissa kuvissa mukana. Kaikki net kuvat liitethin kirhjoin. Paitti kirjan titteli ja vähän fraasia meänkielelä muu teksti on ruottiks. Nissen äitinkielet on meänkieli/suomi ja jälemin ruotti.

Nisse on sen lisäks amatöörifilmari ja on filmanu kyläläisiä, kyllää ja kylistä kun Saikkonen, Juoksuvaara ja Pempelijärvi.

Kirjat

edit
  • Nils Gramner 1998. Juttuja, outoja ja tuttuja. Bilder och berättelser. Kainulasjärvi.
  • Nils Gramner 1999. Där allmän väg tar slut. Bilder och berättelser. Kainulasjärvi.