Wp/fit/Kulttuuriturismi

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Kulttuuriturismi

Kultturiturismi on yks puoli eekkuturismista mitä kehitethään ympäri mailmaa [1]. Yks ajatus on ette erikoinen kulttuuri sinänsä vettää kiinostusta, esimerkiks poikkeeaava kultttuuri mitä muut pitävät eksoottisena. Vähemistökieliä käytethään nykysin yhä enemän yhtenä välinheenä luoa kulttuurturismia ja samala saa elvytys insitamenttiä vähemistökielhiin. Norrbottenin suuriin eekkuprujekti on Laponia Jellivaaran kunnassa [2].

Moni meinaa ette kultturiturismissa on suuri putensiaali jota mennee kehittää. Tornionlaakson monikielinen ja -kulttuurinen rajavyöhyke ei ole juuri ollenkhaan myytty ja markkinoittu sellaisena. Syy siihen on ettei ole tarpheeksi suurta rajaylimenevää siviiliyhteiskuntaa

Tornionlaaksossa Meänmaan yhistys on sen takia kehittämässä konseptia parlöörilä, kulttuuripassila, teatterilla, kielikursila, kielipaatila, sanakirjoila, musiikilla, yhteistyölä etc. Ajatus on ette muutkin yhistykset ja siviiliyhteiskunta sinänsä alkavat matkimhaan konseptia ja ette se pikku hiljaa leviää pitkin Meänmaata.

Kulttuuriturismi ja eekkuturismi on välinheitä kielensuunittelussaki yhtenä osana kielen revitaliseerinkista.

Referensit

edit
  1. Dana & Anderson 2007
  2. Winsa 2007

Lähtheet

edit
  • Dana, Leo & Anderson, Robert, B. (toim.) (2007). International Handbook Of Research On Indigenous Entrepreneurship. Edward Elgar. Cheltenham UK. Northampton, MA. USA. http://www.e-elgar.com.
  • Winsa, Birger (2000). Language planning in Nepal, Taiwan and Sweden. Edited by Richard Baldauf and Robert B. Kaplan. ISBN 1-85359-483-0. Clevedon: Multilingual Matters, cop. 2000. Serie: Multilingual matters, 99-0327043-7; 115 s.
  • Winsa Birger (2007). Social capital of indigenous and autochthonous ethnicities. I Dana, Leo & Anderson, Robert, B. (red.) International Handbook Of Research On Indigenous Entrepreneurship. Ss 257-286. Edward Elgar. Cheltenham UK. Northampton, MA. USA. http://www.e-elgar.com.