Wp/fit/Karhuu (noita)

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Karhuu (noita)

Karhuu

edit
 
Tavalinen karhuu

Karhuu oli mettän suuriin peto ja sen takia se symboliseerasi valtaa ja voimaa. Mutta siittä ei saanu puhua. Puoltikasvaaran suuriin ruhtinas oli siksi yks karhuu, paikan ensimäinen jumala. Mutta sitäkhään ei menny sanoa suorhaan. Karhuula on haltian voima ja saapi tuen Akkavaaran porojumalan vaimolta.

Suuriimat noijat taistelit useasti kellä oli suuriimat voimat. Lähetethiin piruja toisile jokka tapoit elläimiä ja tehit suurta vahinkoa. Suuriimalla noijala oli voima joka pystyi suurimphiin pethoin. Piru saattoi tulla karhuun haamussa johonki talhoon. Se oli suurnoijan lähättämä karhuun sielu mitä se pystyi kontroleeraamhaan. Itte karhuu ei tullu mutta sen sielu minkä piru otti halthuun ja sillä tavala se piru tuli karhuun haamussa.

Hermanni-noita saattoi jopa kieltää karhuun ottamasta jonkun talon lehmiä eli lamphaita. Joka hallitti karhuun se oli noijitten suurnoita.

Karhuujahthiin ei saanu mennä enämpi kun 9 miestä, kymmenes mies tulis tärväintymhään. Jos ammuthiin karhuun ei saanu kantaa sisäle karhuunlihhaa yli sellaisen kynnyksen minkä vaimo oli menny yli. Piti tuoa lihan talhoon yhen vasitun akkunan kautta, sanothiin Nilivaarassa. Karhuu saattaa nostaa poron raatoja koihuin ja se piilottaa elläimen nahkoja minkä se on tappanu.

Kattokaa

edit

Lissää tietoja: Kansansusko